- Alerjen bileşenleri belirtirken, alerjen listesinden farklı bir isimde ancak herkes tarafından bilinen bileşenler için de alerjen listesindeki ismi parantez içinde belirtilmeli midir?
- Alerjen etiketlemesi yaparken örneğin ”Yoğurt tozu (Süt ürünü), Peynir altı suyu tozu(Süt ürünü) yerine Yoğurt tozu, peynir altı suyu tozu (Süt içerir)” demek yeterli midir?
- Kayıt onay yönetmeliğinin ek1’ine göre çiğ süt ve süt ürünleri işletmeleri toplama merkezi ve süt işleme tesisi olarak belirtiliyor. Burada belirtilen toplama merkezleri onaylı işletmeler kategorisinde mi değerlendirilmelidir?
- Geçiş süreci bittiğinde birincil süt üreticisinin mikrobiyolojik kriterlere uymadaki sorumluluğu nedir?
- Süt toplama merkezleri, süt işleme merkezleri ve çiğ süt üreten çiftlikler onay onay kapsamında mı değerlendirilmektedir?
- Çiğ süt ve hayvan hastalıkları ile ilgili kriterler uygun olmadığında onay nasıl yapılacak?
- Tek kişilik dondurmalar (Çubuk dondurma ve ya kornet dondurma) ve yenebilir buzlu ürünlerin bazı çeşitlerinin net miktarı 60 gr’lık porsiyon büyüklüğünün ve ya bu miktarın %150’sinin üzerinde olabilmektedir. Bu durumda GKM bilgileri porsiyon üzerinden mi net miktar üzerinden mi verilmelidir?
- Süt toplama merkezleri, süt işleme merkezleri ve çiğ süt üreten çiftlikler onay kapsamında mı değerlendirilmektedir?
- GKM bilgilerini vermek için farklı bir format kullanılabilir mi?
- Tanımlama işareti ile işletme onay numarası arasında fark var mı?
- İşletmemiz yayınlanan yönetmeliklere uygun olup modernizasyona ihtiyacımız bulunmamaktadır. Ancak elimizde birsürü etiket var. Hemen başvuru yapmamız durumunda onay numarası verilecek, verilen onay numarasının da etiketlerde tanımlama işareti şeklinde yer alması gerekiyor. Etiketlerimizin elimizde kalmasını istemiyoruz. Ne yapacağız?
- Onay belgesi alınırken çalıştırılması zorunlu personel için odaya kayıt belgesi de isteniyor.İşletmemizde birden fazla mühendis/veteriner hekim mevcut. Bunların tamamının odaya kayıt olması gerekiyor mu? Her vardiya için zorunlu personel bulundurma zorunluluğu var mı?
Yönetmeliğin yayım tarihinden önce faaliyet göstermekte olan gıda işletmecileri için geçerli olmak üzere; işletmelerinin stoklarında bulunan etiketler mevcut hali ile (gerek işletme kayıt numarası ve gerekse onay numarası almış veya “Tarım ve Köyişleri Bakanlığının …. tarih ve …sayılı izni ile üretilmiştir.” ifadesi olsa dahi) her türlü durumda 1/7/2012 tarihine kadar kullanılabilecektir. Bu şekilde 1/7/2012 tarihinden önce piyasaya arz edilen veya etiketlenen gıdalar 31/12/2014 tarihine kadar piyasada bulunabilecektir. Üzerinde “Tarım ve Köyişleri Bakanlığının …. tarih ve …sayılı izni ile üretilmiştir.” ibaresinin yer aldığı etiketlerin 1/7/2012 tarihine kadar tüketilememesi durumunda, bu etiketler üretim izni ile ilgili bilginin yer aldığı bölümün uygun şekilde kapatılması suretiyle 31/12/2013 tarihine kadar kullanılabilecektir. Kapatılan bilginin yerine, onay işlemine tabi olan işletmelerde: “Gıda İşletmelerinin Kayıt ve Onay İşlemlerine Dair Yönetmelik” hükümlerine uygun olarak onay belgesi alınmış ise “tanımlama işareti” belirtilir. Bu bilgi verilirken, Etiketleme Yönetmeliği’nin 11 inci maddesinde belirtildiği üzere “Hayvansal Gıdalar İçin Özel Hijyen Kuralları Yönetmeliği”nin ilgili hükümleri uygulanır.“Gıda İşletmelerinin Kayıt ve Onay İşlemlerine Dair Yönetmelik” hükümlerine uygun olarak onay belgesi henüz alınmamış ise “gıda sicil numarası” veya “çalışma izin numarası” bilgisi yazılır. Bu bilgi verilirken, Bakanlığın adı anılmaksızın “Gıda sicil numarası:……” veya “Çalışma izin numarası:…….” şeklinde ifade edilir.
(0)