Sütte oldukça çok bulunan aynı zamanda süt şekeri olarakta adlandırılan laktoza tolerans gösterememek laktozu sindirememek anlamına gelir. Bu sindirim sorununun nedeni kısa bağırsak hücreleri tarafından salgılanan laktaz enziminin yetersiz olmasıdır. Bu enzimin görevi laktozu daha küçük parçacıklara bölmek ve bu şekli ile kan dolaşımına katılmasını sağlamaktır.
Laktozu tolere edebilmek kişiden kişiye farklılık gösterir. Süt ve süt ürünlerine tolerans gösterebilme limiti ancak kalifiye tıp doktorlarının deneme ve gözlemleriyle belirlenebilir.
Süt ve fermentasyon işlemi görmemiş süt ürünleri doğal laktoz kaynaklarıdır ve bunları tüketmemelisiniz. Fermantasyon işlemi görmüş süt ürünlerini tüketebilirsiniz. Çünkü bu gıdalarda bulunan laktik asit bakterileri laktozu sindirilmiş hale getirmiştir.
Laktoz içermesi muhtemel diğer gıda ürünleri şunlardır: ekmek ve diğer un mamülleri, işlenmiş kahvaltılık tahıl ürünleri, kahvaltı içecekleri, margarine, etler, salata harcı, şekerlemeler, gözleme, bisküvi, kurabiyeler ve bu çeşit gıdaları tüketmemelisiniz.
Gıdaların etiketlerini dikkatlice okumalısınız. Bu etiketlerde sadece süt veya laktoz kelimesinin olup olmamasını değil aynı zamanda peynir altı suyu, lor peyniri, süt tozu, süt yan ürünlerinin olup olmadığını kontrol etmelisiniz. Eğer bunlardan herhangi biri varsa bu ürünün laktoz içerdiğini gösterir ve o üründen uzak durmalısınız.
Şu bir gerçektir ki yukarıda sıralanan ürünlerin bir çoğu bazı besleyici maddeler içermektedir. Ve diğer bir gerçekte tüketilen farklı miktarlardaki gıdaların etkilerinin kişiden kişiye farklılık gösterebilmesidir.
Herbir kişi için hangi miktarda laktozun ona dokunduğunun denenerek belirlenmesi önem arz etmektedir. Laktaz enzimi bulundurmayan küçük yaştaki çocuklara laktoz içeren herhangi bir gıda verilmemeliyken daha büyük yaştaki çocuk ve yetişkinlerin laktozdan tamamen uzak durmaları gerekmemektedir.
(0)