Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Christine Lagarde, Türkiye’de yaşanan darbe girişimi sonrası Merkez Bankası ve diğer kurumlar tarafından alınan hızlı önlemlerin finans piyasalarının sakinleşmesini sağladığını söyledi. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody`s ise Türkiye`nin kredi notunu olası bir indirim için izlemeye aldı.
Amerikan Bloomberg televizyonuna konuşan IMF Başkanı Christine Lagarde, Türkiye’deki 15 Temmuz darbe girişimi konusunda “Hafta sonu hepimizi alarmdaydık, durumu izliyor ve doğru önlemleri alıp almayacaklarını merak ediyorduk” dedi.
Lagarde, darbe girişimi sonrası Merkez Bankası ve finans kurumlarının, bankaların düzgün çalışması ve likidite erişiminin devam edebilmesi için çok güçlü ve organize bir tepki verdiğini kaydetti.
Piyasalar düzgün bir şekilde çalıştı
Merkez Bankası 15 Temmuz Cuma gecesi yaşanan darbe girişiminin ardından Pazar günü yaptığı açıklama ile finansal piyasaların etkin işleyişinin sürdürülmesi amacıyla sınırsız likidite sağlanması da dahil yedi önlem alındığını duyurmuştu. IMF Başkanı, söz konusu önlemler sayesinde piyasa tepkisinin sınırlı kaldığını belirterek, “İnanılmaz derecede düzensiz bir olaydan sonra piyasalar düzgün bir şekilde çalıştı” ifadelerini kullandı.
Kötü haber Moody’s’ten geldi
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s ise Türkiye’nin Baa3 olan uzun vadeli kredi notunu olası bir indirim için izlemeye aldı.
Türkiye’nin kredi notunun negatif izlemeye alınmasına gerekçe olarak, Cuma gecesi yaşanan başarısız darbe girişiminin Türkiye’nin ekonomik büyümesine, politika etkinliğine ve dış istikrarına etkilerinin değerlendirilmesi ihtiyacı gösterildi.
Moody’s açıklamasında, yeniden değerlendirme kararının başarısız darbe girişiminin Türkiye ekonomisi üzerindeki orta vadeli etkilerinin değerlendirilme ihtiyacıyla, politika yapıcı kurumlarda oluşacak zorluklarla ilgili olarak alındığı kaydedildi.
Moody’s’e göre, Türkiye’deki başarısız darbe girişimi ülkedeki zorlukları alevlendirebilecek ve Türkiye’nin büyüme gidişatına yönelik önemli ölçüde etkileri olabilecek.
Kuruluş, Türkiye için 2016 büyüme tahminini yüzde 3’e indirirken, cari işlem açığının GSYİH’nin yaklaşık yüzde 3.4’ü olarak kalacağı öngörüsünde bulundu.
(2)