7 Nisan 2016’da Dünya Sağlık Günü’nü kutlayan Dünya Sağlık Örgütü (WHO) diyabet hasta sayısındaki artışı durdurmak ve bakımlarını iyileştirmek için küresel eylem çağrısında bulundu.
1980 yılında bu yana diyabet hastalarının sayısının 4 katına çıkarak 422 milyona ulaştığını bildiren ilk WHO küresel diyabet raporuna göre bu kişilerin büyük bir kısmı gelişmekte olan ülkelerde yaşamakta. Bu hızlı yükselişin ardında ise aşırı kilolar ve obezite bulunuyor.
WHO’nun 1948 yılındaki kuruluşunun yıldönümünü kutlayan Dünya Sağlık Günü kapsamında küresel çapta eylem çağrısında bulunan WHO, hastalığın önlenmesi ve tedavisi için kullanılan yöntemlerin iyileştirilmesi gerektiğini açıkladı.
Sağlığı teşvik eden çevreler risk etkenlerini azaltıyor
Alınması gereken önlemlerin arasında fiziksel durgunluk ve sağlıksız diyetler gibi diyabet risklerinin azaltılması amacıyla sağlığı teşvik eden ortamların oluşturulması ve diyabet hastalarının daha iyi sağlık hizmetleri alabilmesi açısından ulusal çalışmaların hızlandırılması yer alıyor.
Diyabetin artışını durdurmakta başarılı olmak için günlük hayatlarımızı yeniden düşünerek daha sağlıklı diyetler tüketmemiz ve fiziksel açıdan daha aktif olmamız gerektiğini belirten WHO Genel Direktörü Margaret Chan, en fakir bölgelerde bile hükümetlerin insanların doğru ve sağlıklı seçimleri yapabilmeleri için gereken sistemleri kurmaları gerektiğini ifade etti.
WHO Raporunun önemli bulguları
- 1980 yılında dünya nüfusunun %4,7’si, yani 108 milyon diyabet rahatsızlığına sahip olurken 2014 yılında bu rakam nüfusun %8,5’ine, yani 422 milyona ulaşmıştır.
- Diyabet salgını özellikle gelişmekte olan ülkelerde baş gösteren ve büyük sosyoekonomik etkileri olan bir sağlık sorunu halini almıştır.
- 2014 yılında 18 yaşının üzerinde her 3 kişiden 1’i aşırı kilolu olurken, her 10 kişiden 1’inden fazlası obez olmuştur.
- Diyabet, kalp krizi, felç, körlük, böbrek yetmezliği ve ampütasyona neden olabilen bir rahatsızlıktır. Örneğin ampütasyon diyabetli kişilerde normal kişilere oranla 10-20 kat daha fazla yapılır.
- Diyabet 2012 yılında 1,5 milyon ölüme neden olmuştur.
- Bu ölümlerin büyük bir kısmı (%43) 70 yaşından önce gerçekleşmiş olup, birçoğu önlenebilir ölümlerdir.
GIDAHATTI DERGİSİNİ ÜCRETSİZ İNDİRİN
(19)