2016 yılının En Yenilikçi 100 Küresel Şirketi listesinde gıda ve tarım alanında da faaliyet gösteren DuPont, Dow Chemical, Bayer ve BASF da bulunuyor.
Önceki yıllarda Intellectual Property & Science business of Thomson Reuters tarafından yapılan ve geleceği şekillendiren en yenilikçi şirketlerin ve kurumların tescillendiği En Yenilikçi 100 Küresel Şirket Listesi, bu kez şirketi satın alan Clarivate Analtytics tarafından açıklandı.
Patent hacmi, patent verilme oranı, küresel erişim gibi kriterlere göre hazırlanan listede bulunan şirketler, 2015 yılında 4 trilyon doların üzerinde bir gelir elde ederken, Ar-Ge’ye ise 227 milyar dolardan fazla para harcadı.
Hangi sektörler var?
Listede Savunma-Havacılık, Tarım-Ormancılık, Otomotiv, Kimyasal-Kozmetik, Donanım-Elektronik, Evsel Ürünler, Enstitü-Araştırma Merkezleri, Tıbbi Ürünler, Petrol-Gaz ve Enerji, İlaç, Yazılım, İletişim sektörlerinden şirketler yer alıyor.
2016’nın En Yenilikçi 100 Küresel Şirketi listesinin Kimsayal-Kozmetik sektörü kategorisinde, halen birleşme süreci devam eden hem DuPont hem de Dow Chemical Company şirketlerinin yer alması dikkat çekti. Bu iki şirketin yanı sıra tarım ve gıda alanında da faaliyet gösteren BASF ile Bayer de, en yenilikçi küresel şirketler arasına girmeyi başardılar.
Altıncı kez listede
DuPont, her yıl yayımlanan En Yenilikçi 100 Küresel Şirket listesinde üst üste altıncı kez yer alarak, inovasyona verdiği önemi bir kere daha tescilledi. Dünyanın en yenilikçi şirketleri arasında yer almaya devam eden şirket, 2012 ve 2015 yılları arasında piyasaya sürdüğü yeni ürün ve uygulamaların satışından yaklaşık 8 milyar dolar gelir elde etti.
DuPont olarak böylesine önemli bir listeye altını kez dahil olmaktan dolayı gurur duyduklarını belirten DuPont Türkiye İnovasyon Merkezi Direktörü Mehmet Demiray, şunları söyledi:
“DuPont’un bu listede yer almasının altında yatan neden; Ar-Ge bazlı teknolojik inovasyonlara imza atmasının yanında, bunu ilgili sektörlerdeki iş ortaklarıyla beraber geliştirip, ticarileşme yolundaki birçok süreci başarıyla yönetmesidir. Pazar odaklı inovasyon ve ortak çalışma kültürünün bir sentezi olan bu strateji sayesinde inovasyonun sürdürülebilirliğini sağladığımızı düşünüyorum.
Türkiye’de de iş birimlerimiz ve İnovasyon Merkezimizle, çeşitli değer zincirlerinde oluşturduğumuz iş ve proje ortaklarımızla inovasyonun ticarileşmesinin önündeki engelleri kaldırıp, teknolojinin katma değerli ürün ve çözümlere dönüşmesi konusunda çalışmaktayız. DuPont Türkiye İnovasyon Merkezi’nin özellikle inovasyonun ticarileşmesi konusunda katkı yapmak isteyen bütün potansiyel iş ortaklarımıza açık olduğununun altını çizmek isterim.”
DuPont’un inovatif ürünleri
DuPont’un En Yenilikçi 100 Küresel Şirket listesinde yer almasına katkıda bulunan inovasyonlar ise şöyle sıralanıyor:
- Dijital baskı için yeni iletken mürekkep
- Etanol hasadını iyileştirmek için gelişmiş fermantasyon sistemleri
- Tüketicilerin en sevdikleri giysilerini yenileyen ve koruyan deterjan enzimleri,
- En yüksek hasat veren Pioneer® marka A-Serisi soya fasulyesi çeşitleri,
- Sindirim sistemi sağlığını ve bağışıklık sistemini destekleyen Danisco® FloraFit® kişiye özel uyarlanabilen probiyotikler ve HOWARU® seçkin probiyotikler,
- Isı dağıtımının büyük bir sorun teşkil ettiği el aletleri, bilgisayarlar, taşıt aküleri ve çok güçlü elektronik motorlar gibi elektronik uygulamalara yönelik yeni DuPont™ Temprion™ portföyünden ısı yönetimi materyalleri.
Bu inovasyonların dışında telefon ve tabletlere kablosuz şarj imkânı sunan DuPont™ Corian® yüzey malzemesi, gelişmiş balistik koruma ve tüketici ürünlerinden DuPont™ Kevlar®, tıbbi ambalaj ve koruyucu giysi çözümleri Tyvek® ve HomeWrap®, ısı koruması sağlayan Nomex®, Pioneer® marka Optimum® AcreMax® tarım ürünleri, yenilenebilir kaynaklı liflerden Sorona® ve zararlılara karşı kontrolü sağlayan Rynaxypyr® de DuPont’un global inovasyona verdiği önemi ortaya koyan ürünlerin arasında yer alıyor.
(4)