Cep telefonu aboneliğinden alınan özel iletişim vergisinden, motorlu taşıtlar, emlak ile veraset ve intikal vergilerine kadar 2017 yılında ödenecek birçok vergi, yeniden değerleme oranında zamlandı. Çevre Kanunu uyarınca uygulanacak cezalarda da artışa gidildi.
Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı’nın 2017 yılı için çeşitli vergi miktarlarının belirlenmesine, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Çevre Kanunu uyarınca uygulanacak cezalarda yeniden değerleme oranında artış yapılmasına ilişkin tebliğleri, 27 Aralık’ta Resmi Gazete’de yayımlandı.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, 2872 sayılı Çevre Kanunu’na aykırılık halinde verilecek idari para cezaları, Orman ve Su İşleri Bakanlığı da özel çevre koruma bölgelerine ilişkin olanlar dışındaki para cezası miktarları, Vergi Usul Kanunu uyarınca 2016 yılı için yeniden değerleme oranı olarak belirlenen %3,83 oranında artırılmış olarak, lgili tebliğlerin eklerinde yeniden düzenlendi.
Cep telefonu aboneliğinde özel iletişim vergisi arttı
Maliye Bakanlığı ise 1 Ocak 2017 tarihi itibariyle çeşitli vergi tutarlarını yeniden değerleme oranında artırarak yeniden belirledi.
Gelir İdaresi Başkanlığı’nın düzenlemesine göre, mobil telefon aboneliğinin ilk tesisinde (iş ve hizmetlerin merkezi bir sunucu tarafından uzaktan izlenmesi ve yürütülmesine yönelik makineler arası veri aktarımına mahsus olan ve bunların yürütülmesi için zorunlu olanlar dışında sesli, görsel iletişim veya genel amaçlı internet erişimi için kulllanılmayan mobil telefon aboneliğinin ilk tesisi ile operatör değişiklikleri hariç) alınacak Özel İletişim Vergisi maktu vergi tutarı, 1 Ocak’tan itibaren 47 TL olarak uygulanacak.
Motorlu taşıtlar vergisi tarifeleri
Motorlu Taşıtlar Vergisi Genel Tebliği ile de motorlu taşıtların vergilendirilmesine ilişkin I, II ve IV sayılı tarifeler, yeniden değerleme oranında yeniden düzenlendi. Buna göre, yeni tarifeler şöyle:
Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı’nın Veraset ve İntikal Vergisi Kanunu Genel Tebliği, Belediye Gelirleri Kanunu Genel Tebliği (Çevre Temizlik Vergisi tutarları), Damga Vergisi Kanunu Genel Tebliği, Emlak Vergisi Kanunu Genel Tebliği, Harçlar Kanunu Genel Tebliği, Gelir Vergisi Genel Tebliği, Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile de yeniden değerleme oranında arttırılan çeşitli vergi ve harç miktarları ile istisna tutarları belirlendi.
Adalet Bakanlığı tarafından düzenlenen 2017 Yılı Arabuluculuk Asgari Ücret Tarifesi de, 1 Ocak 2017 tarihinden itibaren yürürlüğe girmek üzere Resmi Gazete’de yayımlandı.
(4)