28 Mart Pazartesi günü, Türkiye’de olası bir şap hastalığı salgını ortaya çıktığında ülkenin salgını nasıl kontrol edeceğini görmek için tam ölçekli bir simülasyon yapılıyor. Bu etkinliğe ülke yönetimi ve veterinerlik kurumları katılacak.
Bu sıra dışı uygulama Türkiye Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Müsteşar Yardımcısı Dr. Nihat Pakdil tarafından tasarlandı. Pakdil, bir hafta sürecek yoğun uygulamada neler olacağı hakkında kabaca fikri olan birkaç kişiden biri. Simülasyonun tasarımına göre, simülasyonda yer alanlar sahte salgının nasıl yayılacağı ve nereden başlayacağı hakkında çok az fikre sahip olacak.
Bu uygulamanın amacı, Türkiye Cumhuriyeti devletinin yaşanabilecek bir salgının gerçek hayatta ilgili yetkililer tarafından nasıl idare edileceğini gerçekçi bir şekilde simüle etmesini sağlamak.
Şap hastalığının tam ölçekli simülasyonu Çanakkale ilinde ve komşu köylerde, 28 Mart Pazartesi’nden 1 Nisan’a kadar gerçekleştirilecek.
Şap hastalığı nedir?
Bulaşıcı ve kimi durumlarda ölümcül bir viral hastalık olan şap hastalığı çatal tırnaklı hayvanları, yani sığır, koyun ve keçi gibi hayvanları etkiliyor. Hastalığın virüsü 2 ile 6 gün arasında yüksek ateşe, sonrasında ise ağız ve ayaklarda kabarıklıklara yol açıyor. Şap hastalığının insanlara çok nadir bulaştığı biliniyor.
Şap hastalığı hava, üzerinde bulaşı olan çiftlik ekipmanı, araç, kıyafet, yem ve evcil veya vahşi yırtıcılar yoluyla bulaşabilmesi nedeniyle hayvancılığı ciddi bir şekilde etkiliyor. Hastalığın önlenmesi için aşılama, yoğun takip, ticari kısıtlamalar, karantinalar ve bazen de hayvanların itlaf edilmesi gerekiyor.
Dikkati sürdürmek
Hürriyet Gazetesi’ne göre Eylül 2015 ve Aralık 2015 arasında Türkiye’de 217 şap hastalığı vakası yaşandı.
Dr. Nihat Pakdil, Dünya Hayvan Sağlığı Örgütü’ne (OIE) yaptığı açıklamada, uygulamanın esas amacının Trakya bölgesindeki veterinerlik hizmetlerinin tepki verebilme potansiyelini devam ettirmek olduğunu söyledi. Aşılamanın yaygın bir şekilde yapıldığı Trakya bölgesi, şap hastalığının görülmediği bir bölge olarak biliniyor.
Türkiye’nin sağlık alanındaki yetkilileri, şap salgını olasılık planını test etmek ve personelin uygulamaya yönelik eğitim almış olduğunu garanti etmek istiyor. Uygulama ayrıca operasyonel müdahale düzenlemelerini de test etmeyi ve eylemsel ortaklar arasındaki irtibatı ve dayanışmayı değerlendirmeyi amaçlıyor.
(20)