Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik’in talimatı üzerine devreye giren Et ve Süt Kurumu (ESK), üretici örgütleriyle imzalanan sözleşme kapsamında, süt tozuna dönüştürmek üzere 1,15 TL’den süt alımına devam ediyor. İzmir ve Balıkesir’in ardından Konya’da da süt alımına başlandı.
Et ve Süt Kurumu (ESK), Konya’da besicilerden litresi 1 lira 15 kuruştan süt alımına başladı.
Konuya ilişkin olarak gazetecilere açıklamalarda bulunan Konya Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Edip Yıldız, süt fiyatlarına yapılan müdahalenin olumlu sonuçlarını gördüklerini söyledi. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik’in ESK’ya süt piyasasına müdahale talimatının ardından, ilk müdahalenin İzmir ve Balıkesir’de gerçekleştiğini hatırlatan Yıldız, birliğin, referans fiyatı altına çiğ süt satan üreticinin mağduriyetini ortadan kaldırdığını ifade etti.
Süt alımında piyasa müdahalesinin etkisini göstermeye başladığını vurgulayan Yıldız, “Konya Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği olarak, ESK adına Yeşildere Mahallesi’nde 1 lira 15 kuruştan süt almaya başladık. Birlik üreticiler için var. Sütleri bugünden itibaren referans fiyata alacağız. Bakanımıza teşekkür ediyorum, her zaman üreticimizin yanında oldular. Üreticimizin bir mağduriyetini daha ortadan kaldırdı.” diye konuştu.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, laktasyon dönemiyle birlikte çiğ süt arzında yaşanan artışa bağlı olarak Ulusal Süt Konseyi (USK) tarafından belirlenen 1,15 TL litre fiyatının aşağı çekilmemesi için ESK’ya talimat vermişti.
Buna göre ESK, piyasanın regülasyonu için Ege, Marmara, İç Anadolu ve Akdeniz Bölgelerinde süt üretiminin yoğun olarak yapıldığı illerde, üretici örgütleriyle sözleşme imzalamak suretiyle, USK’nın belirlediği 1,15 TL fiyat üzerinden üreticinin sütünü satın alacak. Bu sütler birlikler tarafından toplanarak, fabrikalara teslim edilecek ve süt tozuna dönüştürülecek. Kurum, üretilecek süt tozunu iç piyasada ya da yurt dışı pazarda satışa sunacak.
İlk olarak Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müşaviri Ali Koyuncu’nun da katılımıyla İzmir Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği üyesi Kiraz ve Ödemiş ilçelerindeki besicilerden süt alımı ile başlayan uygulama, Balıkesir’in ardından Konya ile devam ediyor.
Bakanlığın bu uygulamasıyla süt arzındaki artış nedeniyle, süt üreticisinin, elindeki sütü 1,15 TL fiyatın altında satmaması, böylece ineklerin kesime gönderilerek, süt üretimi ve sanayinin süt tedarikinde sorun yaşanmasının da önüne geçilmesi hedefleniyor.
(33)