Kadın çiftçilerin üretime katkılarını yükseltmek ve tarımsal verimi arttırmak amacıyla kadın çiftçilere yönelik eğitim çalışmalarına hız verildi. Gıda Tarım ve Hayvancılık Erzurum İl Müdürlüğü, bu kapsamda Oltu’da 100 kadın çiftçiye ev ekonomisi, sağım teknikleri ve hijyen eğitimi verecek.
Kırsal kalkınmada önemli bir yere sahip olan kadın çiftçilerin üretime katkılarını yükseltmek amacıyla başlatılan eğitim çalışmalarına Tarım Bakanlığı hız verdi. Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından yürütülen proje kapsamında, 2016 yılı kadın çiftçi eğitimlerini Oltu ilçesinde başladı. Veteriner, ziraat ve gıda mühendisleri iki etap halinde 100 kadın çiftçiye ilçe tarım müdürlüğünde eğitim vermeye başladı.
Kadın çiftçilere ev ekonomisi, hayvan hastalıkları ve sağım teknikleri eğitimi
Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Osman Akar, kurum olarak kadın çiftçilerin eğitimine önem verdiklerini ifade ederek eğitim projesi hakkında değerlendirmelerde bulundu. Oltu ilçesinde kadın üreticilere yönelik başlatılan eğitim çalışmalarının, diğer ilçelerde de devam edeceğini belirten Akar şunları kaydetti: “İl müdürlüğü olarak, tarımın her döneminde aktif rol alan kadınlarımızla 2016 yılı kış eğitimleri devam etmektedir. Bu kapsamda Oltu İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğümüzce ilçemizde 50 kadın çiftçinin katılımı ile kadınlarımıza ev ekonomisi, gıda muhafaza, iyotlu tuz kullanımı, hayvan hastalıkları, sağım teknikleri ve hijyeni, hijyenik süt üretimi, sütün çeşitli şekillerde değerlendirilmesi, ahır bakımı ve temizliği ile bakliyat ile ilgili eğitim verilmeye başlandı.”
Akar, hedefin ilçede 100 kadın çiftçinin bu eğitim programına katılması olduğuna dikkat çekti.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın internet sitesinde ‘Kırsal Alanda Kadının Güçlendirilmesi Ulusal Eylem Planı’na ilişkin yazısı şöyle: “Bakanlığımız tarafından 1 Ulusal 9 Bölgesel düzeyde yapılmış Kırsal Alanda Kadın Çalıştayları sonuçlarından yola çıkarak kamu kurum ve kuruluşu, üniversiteler ve sivil toplum kuruluşları katkıları ile Kırsal Alanda Kadının Güçlendirilmesi Ulusal Eylem Planı(2012-2016) hazırlanmıştır. Eylem planı; Ulusal ve Bölgesel Çalıştaylarda belirlenen sorunlara (yoksulluk, eğitim, sağlık, sosyal güvenlik, tarımsal üretim, girişimcilik, örgütlenme, istihdam, pazarlama, doğal kaynakların kullanımı ve korunmasıkonularında) çözüm önerilerinin getirilmesi, kısa, orta ve uzun vadeli hedefler doğrultusunda uygulamaya aktarılması, iş gücüne katılan kadınların yarısının istihdam edildiği tarım sektörüne yeni açılımlar sağlaması, kırsal alanda kadının güçlendirilmesi, kapasitelerinin arttırılması açısından önemli olacağı düşünülmektedir.”
GIDAHATTI DERGİSİNİ ÜCRETSİZ İNDİRİN
(22)