Çin’in süt stoğu Yeni Zelandalı mandıracıları zora sokuyor.
Önceden küresel süt ürünleri talebini arttırmaya yardımcı olan Çin’in yaptığı süt tozu stoğu fiyatları düşürdü ve dünyanın en büyük süt ihracatçısı Yeni Zelanda çiftçilerini ve ülkenin tarıma dayalı ekonomisini zora soktu.
Yeni Zelanda’nın süt ürünleri sektörü kısa bir süre önceye kadar ekonominin omurgasıydı ve ihracatın %25’ini temsil ediyordu. Ancak son 2 yılda mandıracıların genel gelirinde 7 milyar yeni zelanda doları (4,74 milyar dolar) kayıp yaşandı.
Bugün çiftliklerin %85’i zararına çalışıyor, iflastan kurtulmak için mücadele ediyor ve çiftliklerini satmaya zorlanıyor.
Yeni Zelanda lobi grubu Federe Çiftçiler’in süt endüstrisi başkanı Andrew Hoggard, mali kayıp yaşayacakları gerçeğini artık kabul ettiklerini, hedeflerinin fiili kayıp yaşamamak olduğunu söyledi.
Kırsal Sağlık Birliği genel müdürü Michelle Thompson, Yeni Zelanda’nın kırsal bölgelerindeki intihar oranının son 10 yıldır kentlerdeki intihar oranından %20 ile %50 arasında daha fazla olduğunu ifade etti.
Mandıracılar zor durumda
Federe Çiftçiler tarafından yapılan yeni bir anket, mandıra sahibi üyelerinin %11,1’inin bankaların ipoteklerle ilgili baskısıyla karşılaştığını, bu oranın 6 ay önce %6,6 olduğunu gösterdi. Çiftliklerin %3’ü, ileri derecede iflas etme riski altında.
Yeni Zelanda’nın Kuzey Adası’ndaki Kerikeri şehri yakınlarında, 200 ineğin bulunduğu bir çiftlik işleten mandıracı Louise Giltrap, traktörünü çalıştırırken 2 kez düşünmek zorunda kaldığını söylüyor.
Sektördeki borç son 10 yılda neredeyse 3 katına çıktı, sadece 2015 yılının Ocak ile Haziran ayları arasında %10 arttı.
Süt ürünleri sektörünün sıkıntıları genel olarak ekonomiyi de etkiledi. Merkez bankasının 2016’da Mart ayına kadarki büyüme tahmini %2,3 oldu, bu tahmin önceki yıl %3,6’ydı.
Yeni Zelanda’nın en büyük bankalarından olan BNZ’de Araştırma Birimi Müdürü olan Stephen Toplis, zayıf süt ürünleri fiyatlarının geniş ölçekte ekonomiyi olumsuz etkileyeceğini söyledi.
Yeni Zelanda Merkez Bankası bu ay yaptığı uyarıda, bankaların da süt sektöründeki olumsuzluktan fiyat düşüşüyle orantılı olarak etkileneceğini söyledi.
Süt talebinin kilit noktası Çin
2014 yılının başından bu yana süt fiyatları %60 düştü, bunun sebebi kısmen süt tozu stoklayan Çin’den gelen zayıf talep. Birçok analiz uzmanı fiyatların uzun bir süre daha düşük seviyede kalacağını söylüyor.
(27)