Türkiye Gıda Sanayi Meclisi, TOBB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ali Kopuz’un ev sahipliğinde ve Meclis Başkanı Necdet Buzbaş başkanlığında, İstanbul Ticaret Borsası Hizmet Binasında toplandı. Toplantıda, gıda sanayinin gündemindeki konular değerlendirildi.
Toplantının açılışında konuşan TOBB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ali Kopuz, Meclis üyelerini Borsa’da ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi, toplantıda önemli gündem maddelerinin ele alınacağını söyledi.
Türkiye Gıda Sanayi Meclisi toplantısında ilk gündem maddesi olarak, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından sektörün görüşüne açılan, Türk Gıda Kodeksi Etiketleme Yönetmeliği’nin yerine geçecek Türk Gıda Kodeksi Gıda Etiketleme ve Tüketicileri Bilgilendirme Yönetmelik Taslağı ile Türk Gıda Kodeksi Beslenme ve Sağlık Beyanları Yönetmelik Taslağı görüşüldü.
Meclis akademik danışmanı İsmail Mert, 29 Aralık 2015 tarihinde görüşe açılan yönetmeliklere ilişkin Bakanlığın değerlendirme aşamasında olduğunu belirterek, önceki etiketleme yönetmeliğinden farklı olarak ikiye ayrılan yeni etiketleme yönetmeliğinin getirdiği düzenlemeler hakkında bilgi verdi.
Bu kapsamda; hazır ambalajlı gıdaların etiketinde enerji ve besin öğeleri miktarlarının belirtilmesinin zorunlu olması, satın alma sırasında tüketicinin gıdanın karakteri veya doğası hakkında bilgilenmesine imkân verecek Temel Görüş Alanı uygulamasının başlatılması, lokanta, restoran ve kafe gibi gıda toplu tüketim yerlerinde tüketicilere arz edilen gıdalar için; 14 grupta belirlenen alerjen maddelerin belirtilmesinin zorunlu hale getirilmesi gibi düzenlemelerin yer aldığı yeni yönetmelikler hakkında görüşler alındı.
Ürün etiketlerinde yer alması zorunlu hale getirilen bilgilerin bazı ürün ambalajlarıyla uyumlu olamayacağı, bunun dışında etiketteki bazı detay zorunlulukların da sektörü oldukça mağdur edebileceğine değinen üyeler, Bakanlık temsilcileri ve sektörün paydaşlarıyla geniş katılımlı bir toplantı ile yönetmeliğin tekrar üzerinden geçirilmesinin faydalı olacağını belirtti.
GDO bulaşanı sorunu
Toplantıda Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar (GDO) Mevzuatı da ele alındı. Özellikle tavukçuluk sektöründe faaliyet gösteren meclis üyeleri; şu ana kadar sadece yem amaçlı kullanılmak üzere 7 soya ve 25 mısır çeşidi olmak üzere toplam 32 çeşide onay verildiğini, ancak AB’de onaylı toplam 59 gen bulunduğunu belirterek; besicilikte en büyük maliyeti oluşturan yemin, girişinin kolaylaşması ve maliyetinin düşmesi için başvurusu yapılan daha fazla gene onay çıkmasını beklediklerini ifade ettiler.
GDO bulaşanıyla ilgili yaşadıkları sıkıntıları da dile getiren Meclis üyeleri; GDO’lu olmayan gıda ürünlerinde rüzgâr, polen ya da taşıma nedeniyle GDO bulaşığı çıkabildiğini, ülkemizde yasa gereği binde 1 oranında bile bulaşı tespit edildiğinde ürünün “GDO”lu kabul edildiğini, bu durumun üreticiyi zor durumda bıraktığını ifade ettiler.
Üyeler, Türkiye’de yemde hiçbir şekilde GDO kullanılmadığını ve bunu desteklediklerini ancak; bulaşıdan kaynaklı GDO damgası almamak için AB’deki gibi GDO bulaşı limiti belirlenmesini talep ettiler.
Gıdalar hakkında yanlış bilgilendirmeler
Toplantıda ayrıca; sektörün karşılaştığı en büyük sorunlardan biri olan ve üreticiyi olduğu gibi tüketiciyi de etkileyen gıda ürünleri ile ilgili medyada yanlış bilgilendirmelerin önlenmesine yönelik değerlendirmeler de ele alındı.
Mekanik ayrılmış et (MAE veya MDM) ürünlerinin kullanımının yasaklanmasına ilişkin uygulamanın da görüşüldüğü toplantıda; Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Tarafından Hazırlanan “Perakende Ticarette Uygulanacak İlke ve Kurallar Hakkında Yönetmelik Taslağı” ile “Perakendeciler Konseyi Yönetmelik Taslağı” değerlendirildi.
Toplantıda son olarak Ürün Doğrulama ve Takip Sistemi (ÜDTS) görüşülerek, TOBB Global Standartlar(GS1) Müdürlüğü tarafından GS1 ve TOBB Senkron Veri Havuzu hakkında bilgilendirmede bulunuldu.
GIDAHATTI DERGİSİNİ ÜCRETSİZ İNDİRİN
(10)