Rabobank’ın yayınladığı yeni rapora göre sıkıntılı 2016 yılından sonra gelecek süt sektörü için umut vadediyor.
Yayınladığı raporda küresel süt ürünleri piyasasını ve geleceğini değerlendiren Rabobank, küresel süt ürünleri emtia fiyatlarının genel olarak AB seviyesindeki müdahaleler nedeniyle taban fiyatlarda devam ettiğini açıkladı.
Küresel talebin zayıfladığının altı çizilen rapora göre AB’li ihracatçı ülkeler için 2016 yılı en az 2015 kadar zorlu geçecek.
Düşük petrol fiyatlarının devam etmesi, ABD doları karşısında birçok döviz kurunun gerilemesi, Latin Amerika’da yaşanan ekonomik çalkantılar ve Avrupa’da uygulanan etkisiz mali destek mekanizmalarının hepsinin birden alım gücünü düşürdüğü ifade eden rapor, bunun sonucu olarak da alım miktarlarının azaldığını belirtti.
Rapora göre ortaya çıkan sonuç, artan stoklar oldu.
Düşük küresel fiyatlar, Çin’de yerel olarak üretilen süt fiyatları ile küresel tedarikin arasındaki farkı arttırmış, ancak rapora göre 2016’nın ikinci yarısında Çinli alıcılar bir kez daha dünya piyasasına yönelecekler.
Umut verici beklentiler
Rabobank ayrıca 2016 yılı boyunca temel ihracatçı bölgelerde üretimin yavaşlayacağını ve yerel talepteki artışın ihracat fazlalarını azaltarak 2016’nın ikinci yarısı için ticareti yapılacak ürün miktarını azaltacağını da öngörmekte.
Bu durum ise gelişmekte olan piyasalardan gelen talebin fiyatları yukarı iteceği anlamına geliyor.
Yağ geri dönüyor
ABD’de ticaretin 2015’in ikinci yarısında %11’lik ithalat büyümesi yaşadığını belirten rapor, ihracatın ise %8 azaldığını gösteriyor. Ancak Rabobank’a göre sabit kalan üretim seviyeleri ve artan talep nedeniyle ABD 2016 ve 2017’de ihracat fazlasında azalma gösterecek.
Rapor son olarak yağ trendinin geri dönüşü ile tereyağı, peynir, tam yağlı yoğurt ve sütlü içeceklerin satışlarının artacağını ifade ediyor.
GIDAHATTI DERGİSİNİ ÜCRETSİZ İNDİRİN
(19)