Ekonomi Gazetecileri Derneği (EGD) tarafından düzenlenen 12. Kartepe Ekonomi Zirvesi, ekonomi gazetecilerinin katılımıyla gerçekleşti. Zirvede bir sunum yapan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye’nin 2014-2020 döneminde en hızlı büyüyen ikinci ülke olabileceğini söyledi. Hisarcıklıoğlu, iflas erteleme konusunda yeni bir düzenleme gerektiğinin de altını çizdi.
Ekonomi Gazetecileri Derneği’nin (EGD) 12. Kartepe Ekonomi Zirvesi, 8-10 Nisan 2016 tarihleri arasında The Greenpark Hotel’de gerçekleştirildi. TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu’nun “Dünya’da ve Türkiye’de Ekonomik Görünüm” başlıklı bir sunum yaptığı zirveye, bu yıl da Anadolu’nun çeşitli bölgelerinden ekonomi gazetecilerinin yanı sıra, Kocaeli Ticaret Odası Başkanı Murat Özdağ, İzmit Belediye Başkanı Nevzat Doğan ve Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu da katıldı.
2016’nın kolay bir yıl olmayacağını, gelişen ülkelerdeki ekonomik sıkıntıların devam ettiğini, Türkiye’nin en uzun sınır hattını bulunduğu Suriye’de çatışmaların sürdüğünü belirten Hisarcıklıoğlu, “Türkiye zor bir coğrafyada ve zor bir dönemden geçiyor. Böyle dönemlerde ülkenin meselelerini daha orta vadeli bir perspektiften bakmanın daha sağlıklı olacağını düşünüyorum. Hadiselere ‘zoom’ yapmak yerine genel trendlere bakmak daha faydalı. Tek tek ağaçlar yerine ormanın tümüne bakmalıyız. 2016 kolay bir yıl olmayacak. Odaklanmamız gereken riskler değil, fırsatlardır. Kötümser baktığınızda etrafınızdaki herkes negatif enerji alıyor ve olumsuz bakıyor. Kötümserlik bulaşıcıdır, salgın haline getirmeyelim” dedi.
Küresel gelir eşitsizliğini azaltmak için gelişmekte olan ülkelerin daha hızlı büyümesine ihtiyaç olduğunu vurgulayan Hisarcıklıoğlu, Çin ve Hindistan hariç gelişmekte olan ülkelerde sıkıntı olduğunu aktardı.
Küresel ekonominin geçen yıl yüzde 3,1 büyüdüğünü ve toparlanmanın görüldüğünü dile getiren TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, 2016’da dünya geneli büyümenin binde 3’lük bir toparlanma ile yüzde 3,4 olarak gerçekleşmesinin beklendiğini bildirdi. Hisarcıklıoğlu, “2016’da gelişmiş ülkelerin büyüme oranı yüzde 1,9’dan yüzde 2,1’e, gelişen ülkelerinki ise yüzde 4’ten yüzde 4,3’e çıkacak. AB ekonomisi 1,7 büyüyecek. 2015’te yüzde 1,5 büyümüştü. Bu güzel bir gelişme. Bizim en önemli pazarımız” diye konuştu.
Türkiye ekonomisine bakıldığında 2016 yılı için risklerin de fırsatların da görüldüğünü belirterek, riskleri, “coğrafyamızdaki karışıklık, terör olayları, Fed kaynaklı belirsizlik, petrol ihraç eden ülkelerin alım gücünün zayıflaması ve özel sektörün borçluluk oranının yüksekliği” olarak sıralayan Hisarcıklıoğlu, fırsatlar için de şunları söyledi:
“Hükümet eylem planına odaklandı. Geçen hafta son 3 ayda gerçekleşen reformlar açıklandı. AB sürecinin canlanması, petrol ve doğalgaz fiyatlarının düşmesiyle azalan enerji maliyetleri, kamu disiplininin sürmesi bizim için büyük fırsat. Özel sektör borcuna karşılık risk yönetiminde tecrübelendi.
Türkiye yüzde 4’lük büyüme yakaladı. Dünya ortalaması yüzde 3,1. Gelişen ülkeler ortalaması yüzde 4. Bu yıl yüzde 4’ün üzerinde bir büyüme bekliyorum. Krizden sonra 2008-2015 döneminde büyümede yüzde 3,4 ortalama yakaladık. Bu yıl yüzde 4’ün üzerinde, yüzde 5’e yakın bir ortalama yakalayacağımızı düşünüyorum.
Büyümede sektörel katkılara bakılmalı, yüzde 4’ün üzerinde büyüyen sektörlere odaklanılmalı. Geçen yıl 2014’e göre finans sektöründe yüzde 10, tarımda yüzde 7,6, turizmde yüzde 4,6, eğitimde yüzde 5,4’lük büyüme yakalandı. Sanayi ise Türkiye ortalamasının altında yüzde 3,8 büyüdü.”
Geçen yıl iş gücü piyasasına 892 bin kişinin katıldığına dikkat çeken Hisarcıklıoğlu, “2015’te 688 bin kişi işe başlamış. Bunun 611 bini özel sektör. Kamu kaynaklı istihdam ise 77 bin. Bu çok güzel. Ayrıca kayıt dışılık azalıyor, özel sektör kayıt altına giriyor. İstihdam hizmetler sektöründe rekor düzeyde 658 bin artmış. En üzüldüğümüz yer sanayi, artış 16 bin. İnşaatta 2 bin, tarımda 13 bin istihdam artışı var.” ifadelerini kullandı.
Reel sektörün aldığı borcu yatırımlarda kullandığını bildiren Hisarcıklıoğlu, Türkiye’nin geleceğine yatırım yaptığını ve borçların ödenmesinde sıkıntı yaşanacağını düşünmediğini aktardı. Hisarcıklıoğlu, “Ağacın dalına konan kuş dalın kırılmasından korkmaz, çünkü dala değil, kanatlarına güvenir” dedi.
Harvard mı, IMF mi?
Harvard Üniversitesinin ‘Türkiye kendi liginde 2020’ye kadar dünyanın en hızlı büyüyen ikinci ülkesi olacak’, IMF’nin ise ’13’üncü ülke olacak’ dediğini vurgulayan TOBB Başkanı, “İçimize kapanıp kavga edersek IMF’nin, içimize kapanmayıp üretime odaklanırsak Harvard’ın tahmini tutar. Harvard potansiyele bakıyor. Türkiye’de bu potansiyel var. Ne olur kavga etmeyelim, geleceğimize odaklanalım” dedi.
Kadın girişimcilere pozitif ayrımcılık yapılması çağrısında bulunan Hisarcıklıoğlu, “Genç kızlarımızı girişimciliğe heveslendirirsek Türkiye o zaman kazanır.” dedi.
Hisarcıklıoğlu, zenginleşmenin ikinci anahtarının “inovasyon” olduğunu belirterek, küresel invasyonda Türkiye’nin daha üst sıraları hedeflemesini ve daha fazla odaklanılması gerektiğinin altını çizdi. Dünyanın ortaklık ekonomisine doğru gittiğini, eski köye yeni adet getirenin kazandığını, paylaşım ekonomisinin en güzel noktalarından bir tanesinin de bu durum olduğunu bildiren Hisarcıklıoğlu, “Mesela UBER’in bir tane taksisi yok ancak en büyük taksi şirketi. Facebook dünyanın en büyük sosyal medya şirketi ama bir tane içerik üretmiyor. Yemek Sepeti hiç yemek yapmıyor ama en büyük restoran” ifadelerini kullandı.
İflas erteleme düzenlemesi
İflas ertelemeye ilişkin bir soru üzerine, bu konunun kamuoyunda çok tartışıldığını, ilgili yasanın 2004’te çıktığını, 2015’te iflas erteleme isteyen firma sayısının 492 olduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, “İflas erteleme bir ihtiyaç. Buradaki eksik ve noksanların düzeltilmesi konusunda Adalet Bakanlığı ve Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile çalışıyoruz” değerlendirmesinde bulundu.
GIDAHATTI DERGİSİNİ ÜCRETSİZ İNDİRİN
(5)