Süt ve süt ürünleri tüketiminde beklenen artışın yakalanamaması ve ihracatta yaşanan daralmaya rağmen süt ve süt ürünleri sanayi, üreticinin sütünü değerlendirmeye devam ediyor. Ticari süt işletmelerinde toplanan inek sütü miktarı, Şubat ayında, 2015 yılı Şubat ayına göre yüzde 7,4 oranında artışla 750 bin tona yaklaştı.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Süt ve Süt Ürünleri Üretimi, Şubat 2016 verilerini açıkladı.
TÜİK verileri, ticari süt işletmelerinde toplanan inek sütü miktarının, Şubat ayında geçen yılın aynı ayına göre arttığını gösterdi.
Buna göre ticari süt işletmelerince Şubat ayında 749 bin 597 ton inek sütü toplandı. Toplanan inek sütü miktarı Şubat ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 7,4 arttı.
İçme sütü ve süt ürünleri üretiminde ise yoğurt ve ayran dışındaki ürünlerde Şubat ayında azalma gözlendi.
Şubat ayında ticari süt işletmeleri tarafından içme sütü üretimi 124 bin 533 ton olarak gerçekleşti ve bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 1,5 azalış gösterdi.
İnek peyniri üretimi 50 bin 885 ton ile bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 0,1 azaldı.
Şubat’ta en büyük azalış ise koyun, keçi, manda ve karışık sütlerden elde edilen peynir çeşitlerinde gerçekleşti. Bu ürünlerde üretim miktarı 664 ton ile bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 28 azaldı.
Şubat 2016’da yoğurt üretimi 87 bin 610 ton ile bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 7,1 arttı. Ayran üretimi ise 50 bin 897 ton ile bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 18,9 artış gösterdi.
Şubat ayında ticari süt işletmeleri tarafından toplanan inek sütü yağ oranı ortalama yüzde 3,5, protein oranı ise ortalama yüzde 3,3 olarak tespit edildi.
Toplanan inek sütü, Şubat 2016
Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış toplanan inek sütü miktarı Şubat ayında bir önceki aya göre yüzde 1,9 arttı. Takvim etkisinden arındırılmış toplanan inek sütü miktarı Şubat ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 6,9 arttı.
GIDAHATTI DERGİSİNİ ÜCRETSİZ İNDİRİN
(13)