Samsun ekonomisine yön veren iki büyük tarımsal ovaya sahip olduğunu kaydeden Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, “Türkiye’de tarım yüzde 9 iken Samsun’da yüzde 20’leri buluyor. Yani Samsun hala tarım şehri. Sanayideki payımız yüzde 22 iken bu Türkiye’de bu pay yüzde 27.5. Sadece tarım şehri olarak kalmamalıyız” dedi.
Karadeniz Mali Müşavirler Odası Platformu 30. Bölge toplantısını Samsun’da gerçekleştirdi. Samsun bir otelde gerçekleştirilen toplantıya Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, Karadeniz Mali Müşavirler Odaları Platformu Başkanı Yahya Arıkan, Samsun SMMMO Başkanı Hayrul Kayar, bölge illerinden gelen oda başkanları ve yönetim kurulu üyeleri katıldı.
“Samsun’u ihya eden iki büyük tarımsal ovaya sahibiz”
Bölge toplantısında konuşan Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, “Samsun’u ihya eden iki büyük tarımsal ovaya sahibiz. Ancak biz sadece tarım şehri olarak kalmamalıyız” diyerek, Samsun ekonomisi ile ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu.
“Samsun’da sanayi Türkiye’ye oranlandığında düşük seviyelerde”
Geçmişte şehirlerde iddialı belediyecilik ve hizmetin konuşulmadığına dikkat çeken Yusuf Ziya Yılmaz, devalüasyonlar, siyasi istikrasızlıklar ve daha bir sürü sorun nedeniyle Türkiye’de ilerleme konusunda güçlük yaşandığına dikkat çekerek, Samsun’un tarım şehri olarak yerini koruduğunun altını çizdi. Yılmaz, Samsun sanayinin Türkiye’ye oranlandığında düşük seviyelerde olduğunu belirtti.
“Sanayi üretimi yapan ülkeler zenginleşiyor ise biz de o yolu seçmeliyiz”
Samsun ekonomisinin ağırlıklı olarak ülke ekonomisi gibi hizmetler sektörünün üzerinde yükseldiğini belirten Yılmaz, şunları kaydetti: “Samsun hizmetler sektörünün payı yüzde 59,7. Türkiye’de ise yüzde 63,5. Neredeyse Türkiye’nin GSMH içerisindeki hizmetler sektöründeki payına yakın. Ama tarımda ve sanayide öyle değil. Türkiye’de tarım yüzde 9 iken Samsun’da yüzde 20’leri buluyor. Yani Samsun hala tarım şehri. Sanayideki payımız yüzde 22 iken bu Türkiye’de bu pay yüzde 27.5. Samsun’u ihya eden iki büyük tarımsal ovaya sahibiz. Ancak biz sadece tarım şehri olarak kalmamalıyız. Tarım ve tarıma dayalı sanayinin üzerinde zenginleşeceğiz ve bununla ihracat yapacağız diye beklersek bu doğru olmaz. Çünkü dünyada yükselen trend katma değeri, teknolojisi yüksek sanayi üretimleri. Sanayi üretimi yapan ülkeler zenginleşiyorsa biz de o yolu seçmeliyiz”
GIDAHATTI DERGİSİNİ ÜCRETSİZ İNDİRİN
(1)