Antibiyotik Koruma Birliği, kümes hayvanlarında rutin antibiyotik kullanımını yasaklaması için Avrupa Birliği’ne çağrı yaptı.
Birlik, yasağın toplum sağlığını korumak için yeterli olmadığını kabul ediyor.
Sağlık yetkililerine göre dünya terör saldırısıyla kıyaslanabilecek bir tehditle karşı karşıya. Eskiden kullandığımız antibiyotiklerin işe yaramaması nedeniyle insanların küçük enfeksiyonlara bağlı olarak yaşamını yitirdiği antibiyotik sonrası bir dönemin eşiğinde olabiliriz.
Bu tehdit karşısında hayvan ve çevre refahı, veterinerlik ve tarım alanından ve devletten önemli isimler, bu küresel soruna karşı küresel bir çözüm bulunması gerektiği çağrısını yaptı.
Florokinolon ve antimikrobiyal direnci
Aşırı antibiyotik kullanımına karşı kampanya yürüten Antibiyotik Koruma Birliği ve küresel sağlıkla ilgilenen bir hayır kuruluşu olan Medact tarafından 14 Mart’ta ortak bir şekilde düzenlenen bir konferansta, florokinolon maddesinin kümes hayvanları üzerinde kullanımının AB tarafından yasaklanması önerisi yapıldı.
Florokinolon, ciddi bakteriyel enfeksiyonların tedavisinde kullanılan geniş spektrumlu bir antibiyotik.
Buna karşın AB genelinde uygulanacak bir yasak, halk sağlığına yönelik gittikçe artan bir tehdit olan antimikrobiyal direnciyle mücadele etmek için yeterli değil.
Antibiyotik Koruma Birliği’nin bilimsel baş danışmanı Cóilín Nunan’a göre, Avrupa’nın Güney Doğu Asya bölgesinden kümes hayvanları ithalatı yapmaya devam etmesi, antimikrobiyal dirence karşı verilen mücadeleye zarar verecek.
Nunan, florokinolonun kümes hayvanları üzerindeki sistematik kullanımını yasaklayan 7 ülkeden 1’i olan Danimarka örneğini gösterdi. Nunan’a göre bir “kamu sağlığı başarısı” olan yasağa rağmen antimikrobiyal direnç artmaya devam etti.
Nunan, “analizlerimiz, kümes hayvanlarında florokinolon kullanmayan ülkelerin, bu maddeyi kullanan ülkelerden yaptıkları kümes hayvanları ithalatı ile maalesef direnci de ithal ettiğini gösterdi,” dedi.
ABD’nin florokinolon yasağı hamlesi sonuç verdi
Bazı çevreler, Danimarka’daki yasağın insalardaki antimikrobiyal direnci kontrol etmeye faydalı olmadığını savunsa da, ABD’de tam tersini gösteren bir örnek yaşandı.
2005 yılında, Gıda ve İlaç Kurumu‘nun (FDA) florokinolon kullanımının insan kampilobakter enfeksiyonlarında dirence yol açtığını açıklamasının akabinde ABD, florokinolonun kümes hayvanlarında kullanımını yasakladı. Sonuç olarak ABD şu anda dünyadaki en düşük florokinolon direnci oranına (%22) sahip.
Bunun aksine, AB’deki kampilobakter insan direnci ortalaması %60 civarında.
GIDAHATTI DERGİSİNİ ÜCRETSİZ İNDİRİN
(3)