Merkez Bankası faiz koridorunun üst bandında 50 baz puanlık indirime gitti. Gecelik faiz oranlarında marjinal fonlama faizini yüzde 10.5’ten yüzde 10’a indirirken, politika faizini yüzde 7.5’te sabit tutan Merkez Bankası’nın kararı “Ölçülü bir adım” olarak değerlendirilirken, Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, “Beklentim tam olarak gerçekleşmedi” yorumunu yaptı.
Merkez Bankası Para Politikası Kurulu’nun Murat Çetinkaya başkanlığında yapılan Nisan ayı toplantısında alınan faiz kararları açıklandı. Para Politikası Kurulu, Merkez Bankası bünyesindeki Bankalararası Para Piyasası ve Borsa İstanbul Repo–Ters Repo Pazarlarında uygulanmakta olan faiz oranları ile bir hafta vadeli repo ihale faiz oranlarını şöyle belirledi:
“Gecelik faiz oranları: Marjinal fonlama oranı yüzde 10,50’den yüzde 10’a indirilmiş, Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 7,25 düzeyinde sabit tutulmuş,
Bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı yüzde 7,5 düzeyinde sabit tutulmuş,
Geç Likidite Penceresi faiz oranları: Geç Likidite Penceresi uygulaması çerçevesinde, Bankalararası Para Piyasası’nda saat 16.00–17.00 arası gecelik vadede uygulanan Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 0 düzeyinde sabit tutulmuş, borç verme faiz oranı yüzde 12’den yüzde 11,50’ye indirilmiştir.”
Kurul Kararı’na ilişkin açıklamada, sıkı para politikası duruşunun ve alınan makroihtiyati önlemlerin etkisiyle yıllık kredi büyüme hızlarının makul düzeylerde seyrettiği belirtilerek, şunlar kaydedildi:
“Dış ticaret hadlerindeki olumlu gelişmeler ve tüketici kredilerinin ılımlı seyri cari dengedeki iyileşmeyi desteklemektedir. Artan jeopolitik risklere karşın Avrupa Birliği ülkelerinin talebindeki artışın ihracat üzerindeki olumlu etkisi güçlenerek sürmektedir. Açıklanan veriler ile öncü göstergeler iktisadi faaliyetin ılımlı ve istikrarlı büyüme eğilimini koruduğunu göstermektedir. Kurul, yapısal reformların uygulamaya geçirilmesinin büyüme potansiyelini önemli ölçüde artırabileceğini değerlendirmektedir.
Yakın dönemde küresel oynaklıklarda gözlenen düşüş sürmüş ve küresel finansal koşullarda iyileşme yaşanmıştır. Bu gelişmelerin yanı sıra Ağustos ayında yayımlanan yol haritasında belirtilen politika araçlarının etkili bir şekilde kullanılmaya başlanmasının da geniş bir faiz koridoruna duyulan ihtiyacı azalttığı değerlendirilmektedir. Bu doğrultuda Kurul, sadeleşme yönünde ölçülü bir adım atılmasına karar vermiştir.
Enflasyonda gıda kaynaklı düşüş kısa vadede devam edecek
Enflasyon yakın dönemde belirgin bir düşüş sergilemiştir. Temelde işlenmemiş gıda kaynaklı gerçekleşen bu düşüşün kısa vadede devam edeceği öngörülmektedir. Bununla birlikte, çekirdek enflasyon eğilimindeki iyileşmenin sınırlı olması likidite politikasındaki sıkı duruşun korunmasını gerektirmektedir.
Önümüzdeki dönemde para politikası kararları enflasyon görünümüne bağlı olacaktır. Enflasyon beklentileri, fiyatlama davranışları ve enflasyonu etkileyen diğer unsurlardaki gelişmeler dikkate alınarak para politikasındaki sıkı duruş sürdürülecektir.
Açıklanacak her türlü yeni verinin ve haberin Kurul’un geleceğe yönelik politika duruşunu değiştirmesine neden olabileceği önemle vurgulanmalıdır.”
Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş: “Beklentim tam gerçekleşmedi”
Merkez Bankası’nın faiz kararını değerlendiren Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, Merkez’in faiz hamlesinin beklentisini karşılamadığını söyledi. Elitaş, “TCMB’den heyecanı tetikleyecek, yatırım yapma arzusu etkisi yapacak bir beklentim vardı. Bu tam gerçekleşmedi” ifadesini kullandı.
Alan Yatırım Menkul Değerler Araştırma Uzmanı Burçak Gezgin ise TCMB’nin kararı için “Merkez’den Ölçülü Adım” değerlendirmesini yaptı. Gezgin, şunları kaydetti:
“Merkez Bankası’nın faiz koridorunun üst bandında 50 baz puanlık bir indirime gidebileceği piyasa tarafından beklenen bir durumdu. Son toplantıda 25 baz puanlık bir indirimle başlayan sadeleşme sürecinin bu toplantıda yapılan 50 baz puanlık bir indirimle ölçülü bir şekilde devam ettirildiğini görüyoruz. Özellikle son dönemde açıklanan Türkiye ekonomisine dair verilerin beklentilerden olumlu gelmesi ve küresel ekonomilerdeki iyimserlik de Merkez Bankası’nın elini güçlendirdi. Yeni başkanın gelişiyle birlikte de mevcut aşağı yönlü faiz hareketinin sürdürülmeye devam edileceği beklentileri arttı. Son açıklanan enflasyon verilerinde de biz bu iyimserliği gördük. Ancak Merkez Bankası’nın karar metninde de belirttiği üzere, çekirdek enflasyon verileri halen yeterince iyileşme göstermiş durumda değil ve enflasyonda kalıcı bir iyileşme gördüğümüzden söz edemiyoruz. Manşet enflasyondaki aşağı yönlü trend, şu an için geçici ekonomik koşullara bağlı olabilir. Bu nedenle Merkez Bankası’nın aldığı 50 baz puanlık indirim kararı şu an için ölçülü ve piyasanın tepkisini ölçmeye yönelik bir karar olarak gözüküyor. Ancak karardan net olarak Merkez Bankası’nın önümüzdeki dönemde piyasa şartlarının imkan vermesi halinde daha radikal indirim kararı alabileceğini anlıyoruz. Kararın etkisiyle birlikte ilk aşamada kurun 2,8100 seviyesine gerilediğini görüyoruz. Zaten kısa vade faiz indirim kararının Borsa ve kur tarafında büyük oranda fiyatlandığını görmüştük. Kur için hem orta vadeli olarak bizim Merkez Banka’mızın yol haritasını belirlemesi hem de FED’in izleyeceği yol haritası bu seviyelerin altında uzun vadeli kalıcılık sağlanmasını engelleyebilir. Borsa tarafında ise mevcut iyimserliğin kararla birlikte bir miktar daha iyimserlik sağlayabileceğini söyleyebiliriz.”
GIDAHATTI DERGİSİNİ ÜCRETSİZ İNDİRİN
(9)