Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, veteriner tıbbi ürünler konusunda düzenlemeye gitti. Düzenleme ile bazı hayvan hastalıklarında kullanılan, ancak AB mevzuatında karşılığı bulunmayan veteriner ürünlerinin kullanımı ile ihracatı düzenlendi.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından hazırlanan Veteriner Tıbbi Ürünler Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, 26 Nisan’da Resmi Gazete’de yayımlandı. Yönetmelik ile Türkiye’de gıda değeri olan hayvanlarda veteriner tıbbi ürünlerin kullanımı ve ihracatında değişikliğe gidildi.
Eti ve sütü için beslenen hayvanlarda ilaç kalıntı limitleri konusunda AB mevzuatına uyum konusunda düzenlemeler yapılmasına karşın, ülkemizde rastlanan bazı hayvan hastalıklarda kullanılan veteriner ürünler için AB mevzuatında karşılık bulunamıyor. Bu da, ilaçların kullanımında sıkıntı yaratıyor.
Bakanlık, bu sıkıntının aşılması amacıyla veteriner tıbbi ürünlerin kullanım ve ihracatında değişikliğe gitti.
Yeni yönetmeliğe göre, gıda değeri olan hayvanlarda kullanılacak ürünler, Bakanlığın uygun gördüğü hallerde ülke hayvan sağlığı açısından kullanılması zorunlu olan ürünler haricinde, hayvansal kökenli gıdalarda kalıntı limitleri ile ilgili mevzuata aykırı olamayacak. Mevzuattaki değişiklikler nedeniyle aykırı duruma düşen ürünlerin izinleri, mevzuat değişikliğini takiben yeniden değerlendirilecek.
Bakanlık, belirlenen şartları taşıyan maddelerin ithaline veya uygun yerlerde üretimine geçici izin verebilecek. Bu durumda, ürünün yerine kullanılabilecek ülkede pazarlama izni bulunan bir ürün bulunmaması gerekecek.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, talep halinde sadece ihraç amaçlı üretilecek ürünlere izni verebilecek. İhraç amaçlı üretilen ürün veya dökme ürünün üretim ve kontrolünde alıcının talebi dikkate alınacak. Bu ürünler ülke içerisinde kullanılamayacak, kontrol ve sorumluluğu üretim yerine, izin sahibine, alıcısına ve ülkesine ait olacak.
Geçiş süresi olarak ihracat amaçlı üretilen veteriner biyolojik ürünler için 2 yıl, diğer veteriner tıbbi ürünler için 1 yıl ek süre verildi.
GIDAHATTI DERGİSİNİ ÜCRETSİZ İNDİRİN
(11)