2016 yılında Türkiye’deki paketli ekmek tüketiminin artarken, paketsiz ekmek tüketiminin ise düşeceğini ifade eden Doruk Un markası CEO’su Gürsel Erbap, Türkiye nüfusunun sadece yüzde 6.6’sının tarımla ilgilendiğini kaydetti. Erbap, Türk halkının ekmek alırken dikkat ettiği noktaları ise şöyle sıraladı: Sağlıklı üretim, doğallık, lezzet, doyurucu yapı, vitamin zenginliği, bütçeye uygunluk, özel üretim ve diyet ürünler.
Dünyanın en önemli tarım oluşumlarından biri olan ICC’nin İstanbul’da düzenlenen 15. Hububat ve Ekmek Kongresi’nin ana sponsorları arasında yer alan Doruk Group Holding bünyesinde faaliyet gösteren Doruk Un markasının CEO’su Gürsel Erbap, 2016 yılı içerisinde ülkemizdeki paketli ekmek tüketiminin artarken, paketsiz ekmek tüketiminin ise düşeceğini ifade etti. Erbap, 2015-2016 sezonu itibarıyla Türkiye’de tüketimden 2.8 milyon ton daha fazla buğday üretimi yapılacağını açıkladı.
“Türkiye nüfusunun yüzde 6.6’sı tarımla ilgileniyor”
Erbap, hububat üretimi ve Türkiye’deki ekmek tüketim alışkanlıklarıyla ilgili yaptığı bilgilendirmede, Türkiye nüfusunun yüzde 6.6’sı tarımla ilgilendiğini belirtti.
Türkiye’nin tarım ekosistemiyle ilgili bilgilendiren hem de Euromonitor şirketinin 2013 yılında yaptığı “Türkiye’de fırıncılık ve ekmek tüketim alışkanlıkları” araştırmasının verilerini paylaşan Gürsel Erbap şunları kaydetti: “Buğdayın anavatanı olan Türkiye coğrafyasının 23.9 milyon hektarlık bölümü yani yüzde 31’i tarıma uygun araziler arasında gösteriliyor. Fakat tarım arazilerimiz bu kadar büyük bir yer kaplarken nüfusumuzun sadece yüzde 6.6’sı tarımla ilgileniyor ve geçimini bu sektörden sağlıyor. Ancak bu duruma rağmen buğday üretimimiz her geçen yıl artıyor. 2014-2015 sezonunda buğday üretim-tüketim miktarlarımız birbirine eşitken 2015-2016 sezonundaki projeksiyonumuz, üretimimizin tüketimden 2.8 milyon ton daha fazla olacağı yönünde. Buğday üretimindeki bu artış, ekmek üretim oranımızı da bir hayli artırdı. Bu artışla birlikte, 2016 yılı içerisinde paketli ekmek tüketiminin de paketsiz ekmek tüketimine oranla daha fazla artacağını düşünüyoruz.”
Değişen tüketim alışkanlıkları ekmek üretimini çeşitlendirdi
Türk halkının beslenme alışkanlıklarına da değinen Gürsel Erbap, Türkiye’de yasal mevzuata uygun 15 bin fırının halka hizmet verdiğini açıklarken son 20 yılda değişen beslenme alışkanlıklarının ekmek çeşitliliğini artırdığını ve halkımızın özel ekmeklere daha fazla ilgi gösterdiği belirtti.
Erbap, işletmelerin ekmek üretimi konusunda şu hususlara dikkat etmesi gerektiğini de ifade etti: “Üretim için doğru zaman, halkın bütçesine uygun fiyat politikası, lezzet ve kalite.”
Tüketicilerin en çok dikkat ettikleri hususlar
Gürsel Erbap, halkımızın ekmek alırken dikkat ettiği hususları ise şu şekilde sıraladı: “Sağlıklı üretim, doğallık, lezzet, doyurucu yapı, vitamin zenginliği, bütçeye uygunluk, özel üretim ve diyet ürünler. “
GIDAHATTI DERGİSİNİ ÜCRETSİZ İNDİRİN
(11)