Besin takviyeleri ve fonksiyonel gıdalar medyadan ve ilaç firmalarından aldığı tepkilere rağmen hızlı yükselişine devam ediyor.
Besin takviyelerinin sağlık etkileri hakkında birçok tartışmanın yaşandığı günümüzde besin takviyeleri ve fonksiyonel gıdalar tüketicilerden büyük talep görmeye devam etmektedir. Sektörün günden güne artan ve gelişen ürün yelpazesi de bu büyümeyi desteklemektedir.
Kısa zaman öncesine kadar dünya çapında tek bir vücut olarak hareket eden sektör ise son zamanlarda sayıları artan bölgesel pazarlar sayesinde küresel rekabeti yükseltmiştir.
Son on-on beş yıl içerisinde, küresel beslenme ve takviyeleri pazarında satışlar benzeri görülmemiş bir büyüme görmüştür. Hatta 2020 yılına kadar bu pazarın en büyük pazarlardan biri haline geleceği düşünülmektedir.
2013 yılında 109,8 milyar dolar değere sahip olan pazar, 2014 – 2020 yılları arasında yıllık %7,4’lük bileşik büyüme oranı ile 179,8 milyar dolar değere ulaşacaktır. Bu büyümenin arkasındaki sürücü gücün ise Asya – Pasifik bölgesindeki hızlı yükseliş olduğu tahmin ediliyor.
Bu bölge piyasasındaki tüketicilerin besin takviyeleri ve fonksiyonel gıdalar hakkındaki yüksek farkındalıkları bölgeye yeni ürün girişini oldukça kolay hale getirmekte olup ekonomik gelişim ve şehirleşmedeki artış tüketicilerin harcanabilir gelirini arttırmaktadır.
Oldukça büyük orta gelir nüfusu ile Çin gibi ülkeler besin takviyeleri üretimini hız kesmeden arttırarak dünyanın geri kalanını bu sektörde geride bırakmakta ve bölgesel pazarın küresel payını yukarılara taşımaktadır.
Bu büyümenin hız kesmeden devam edeceğini ön gören uzmanlara göre Asya’da yaşanacak gelişmeler ve dünyanın geri kalanında yaşanması beklenen yavaşlamalar, Asya-Pasifik pazarını besin takviyeleri ve fonksiyonel gıdalarda üst seviyelere taşıyacaktır.
GIDAHATTI DERGİSİNİ ÜCRETSİZ İNDİRİN
(18)