Avrupa Çevre Ajansı, Avrupa’da kent bölgelerindeki toprağın korunmasına ilişkin bir rapor yayımlarken, Avrupa Birliği de (AB), Kuzey Kutup Bölgesi ile ilgili iklim değişikliği, çevrenin korunması, sürdürülebilir kalkınma ve uluslararası işbirliği önceliklerini ele alan Arktik Bölge Politikası oluşturdu.
Avrupa Çevre Ajansı tarafından Avrupa kent bölgelerinde toprağın korunmasına ilişkin yayınlanan rapor, sanayi faaliyetleri, çevre kirlenmesi ve kötü kullanım nedeniyle kentler ve kent çevrelerindeki toprağın kalitesinin düştüğünü ortaya koyuyor. Raporda, iyi bir planlama ve kentlere yönelik politikaların oluşturulması aşamasında dikkat edilecek noktalar sayesinde iklim değişikliğinin olumsuz etkileriyle de daha güçlü bir şekilde mücadele edilebileceği belirtiliyor.
Toprak, ekosistemin işleyişinde merkezi bir rol oynuyor. Kent bölgelerinde toprak kaynağının analitik çerçeve ve yönetsel açıdan ele alınmasına ilişkin rapor, toprak ve işlevi konusunda daha fazla araştırma yapılması gereğine işaret ediyor.
Özellikle kentlerde toprağın hayatımızda oynadığı rol göz ardı ediliyor. Şehirdeki toprak çoğu defa üstü betonla ya da asfaltla kaplı bir durumda bulunuyor ya da toprağın üstüne binalar inşa ediliyor. Buna ek olarak kimi durumlarda toprak atık maddelerin içerisine gömüldüğü bir depolama yeri olarak kullanılıyor.
Avrupa Çevre Ajansı raporu, toprağın yeşil alanlar, park ve bahçeler oluşturulmasından daha büyük bir öneme sahi olduğunu ve toprağın üstünün örtülmesi (toprağın mühürlenmesi) ya da toprağın kısmi olarak kirlenmesinin, kent bölgelerindeki toprak varlığı karşısında en önemli tehditler olarak karşımıza çıktığını vurguluyor. Toprağın sıkışması ve toprak granüllerinin aşırı ölçüde yoğunlaşması da toprağın suyu emmesine engel olduğu için çeşitli sorunların ortaya çıkmasına sebep olabiliyor.
AB’den Arktik Bölge Politikası
Avrupa Birliği de, “Kuzey Kutup Bölgesi (Arktik Bölge) Politikası” oluşturdu.
AB Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini ve AB Komisyonu tarafından oluşturulan politikada, Kuzey Kutup Bölgesi ile ilgili iklim değişikliği, çevre koruması, sürdürülebilir kalkınma ve uluslararası işbirliği öncelikleri ele alınıyor. AB’nin Kuzey Kutup Bölgesi ile ilgili politikasını ortaya koymak üzere AB Komisyonu ve AB Dış Faaliyetler Dairesi ortaklığında hazırlanan politika, sera gazı salımının azaltılması gibi AB’nin mevcut taahhütlerini içinde barındırıyor ve AB üyelerinin Kutup Bölgesi politikalarını tamamlıyor. Politika içeriğinde yer alan eylemler AB Konseyi ve Avrupa Parlamentosu’nda ele alınacak.
AB’nin bu konularla ilgili Ar-Ge, bilim, yenilikçilik öncelikleri çerçevesinde halihazırda mevcut çalışmalarını artıracağına işaret eden Yüksek Temsilci Mogherini, Kuzey Kutup Bölgesi’nin sadece orada yaşayan 4 milyon insana değil, tüm dünyaya fayda sunduğunu söyledi. Mogherini, çevrenin korunmasının yanı sıra bölgenin Avrupa için bölgesel ve küresel güvenlik konuları açısından da önemli olduğunu kaydetti.
AB Konseyi ve Avrupa Parlamentosu, 2014 yılında AB Komisyonu ve AB Yüksek Temsilcisi’nin ortak bir çalışma yürüterek, AB’nin Kuzey Kutup Bölgesi için eylemler çerçevesi ve fon programı oluşturmasını istemişti.
Arktik Bölge neresi?
Kuzey Kutup Bölgesi, Arktik Bölge olarak tanımlanan bölge, Barent, Kara ve Chukchi denizleri de dahil olmak üzere Merkezi Arktik Okyanusu ile Kanada, Danimarka, Rusya, Norveç, İsveç, Finlandiya ve ABD’nin bölgede yer alan topraklarını kapsıyor. 3 AB ülkesi, Arktik ülke olarak kabul ediliyor.
Yapılan araştırmalarda geride kalan kısa bir zaman sürecinde Arktik bölgenin küresel ısınmadan çok fazla etkilendiği, küresel ortalamanın yaklaşık iki katı kadar ısındığı belirlenmişti. Bölgenin ısınması nedeniyle salmaya başladığı metan gazının da küresel ısınmayı artıran bir etkisi olduğu belirtiliyor.
GIDAHATTI DERGİSİNİ ÜCRETSİZ İNDİRİN
(13)