Rusya’nın Türk gıda ve tarım ürünlerine yönelik uyguladığı ambargo konusunda görüşmelerde bulunmak üzere davet üzerine bu ülkeye heyetin yaptığı görüşmelerde, Türkiye’nin geçici ambargo uygulanan ürünlerin üretim koşullarına ilişkin bir rapor düzenlemesi halinde kısıtlamayı kaldırmayı düşündüğü bildirildi.
Antalya’daki FAO Avrupa ve Orta Asya Bölge Konferansı’na katılan heyetle birlikte EXPO 2016 Antalya Sergi Alanı’nı gezen Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, burada gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Rusya Tarım Bakanlığı’nın çağrısıyla Türkiye’den gönderilen patlıcan, nar ve biber gibi ürünlerde uygulanan geçici ambargoyla ilgili Türk heyetinin görüşmeleri tamamladığını belirten Çelik, Rusya’nın geçici ambargo uygulanan ürünlere ilişkin Türkiye’nin bunların üretildiği koşullarla ilgili bir rapor düzenlemesi halinde bu ürünlerde kısıtlamayı kaldırmayı düşündüğünü söyledi.
Görüşmelerin seviyeli ve düzeyli bir ortamda gerçekleştiğini, ancak görüşmelere katılan heyetlerin Türk ürünlerinin ithalatına konulan engellerle ilgili bir değerlendirme yapma yetkisi bulunmadığını kaydeden Çelik, “Bunun kararı biraz daha hükümeti ilgilendiren düzeyde. Geçici engellerle ilgili Türkiye öteden beri Rusya’yla ilgili değerlendirmeleri karşılıklı paylaşıyor. Bu paylaşımı yapacağız. Büyük ihtimal onlarla ilgili bir engellemenin olmayacağı şeklinde bir izlenimle arkadaşlarımız döndü. Teknik heyetin iletişimi devam ediyor” diye konuştu.
Bu noktada ortaya konan iletişimin diğer ürünlerle ilgili de bir yol, kapı açacağını düşündüğünü dile getiren Çelik, “Sonuçta iki ülke arasında hiç ilgisi olmayan alanda olumsuzluklar ortadan kalkar” dedi.
Ambargo hiçbir mantığa oturmuyor!
Rusya’nın uyguladığı ambargoya ilişkin değerlendirmelerin FAO 30’uncu Avrupa ve Orta Asya Bölgesel Konferansı’nın açılışında ve toplantılarda dile getirildiğini de hatırlatan Çelik, şöyle devam etti:
“Bu konuyu her defasında gündeme getiriyoruz. Ülkeler arasındaki ilişkilerde tarım ürünleri için kısıtlama getirecek, çiftçiyi üzecek, çiftçinin emeğini göz ardı edecek bir yaklaşımın doğru olmayacağını belirtiyoruz. Ülkeler arasında politik sorunlar olabilir ama bu sorunların çiftçi üzerinden görüşülmesinin doğru olmayacağını söylüyoruz. İki dost ülkenin, iki komşu ülkenin bu alandaki gerçekten hiçbir mantığa oturmayan, hiçbir şekilde izah edilemeyen ambargo ve benzeri durumları artık konuşulmaz diye ümit ediyorum.”
Antalya Büyükşehir Belediyesi Toptancı Hali ziyaretine ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Bakan Çelik, Türkiye’nin meyve ve sebzecilikte önemli bir noktada olduğunu söyledi. Birçok ülkenin bu ürünleri Türkiye’den temin etmelerinin sağlandığını kaydeden Çelik, “Bu şu anlamda, meyvemizi sebzemizi mutlaka tüketecek birçok bölge, ülke ve halk var. Böyle bir coğrafya burası. Bu yönüyle endişemiz yok. Ama geçici sürelerde yaşanan, pazar çeşitliliğinin istediğimiz düzeyde olmamasından kaynaklanan sorunlar var. Belki bu krizler yeni pazar alanlarına yeni bakış açılarına sebep teşkil edebilir” diye konuştu.
Hal ziyaretinde gündeme gelen önemli konuların başında uçak kargo taşımacılığı olduğunu aktaran Çelik, bu konuda Türkiye’nin artık inisiyatif alması gerektiğini söyledi. Artık Türkiye’nin TIR’la değil uçak kargo ile birkaç saat içinde ürettiği ürünleri yurtdışı pazarlarla buluşturması gerektiğini dile getiren Çelik, “Bugünlerde hükümetimizle ilgili gelişmeler var. Bunlar netleşir netleşmez kargo taşımacılığı Bakanlar Kurulu’nda ele alınması gereken önemli bir konu olacak” dedi.
GIDAHATTI DERGİSİNİ ÜCRETSİZ İNDİRİN
(6)