Ortak gıda güvencesi sorunlarına yönelik gelecek çalışmalarını belirlemeyi amaçlayan FAO Yakın Doğu Bölgesel Konferansı, Roma’da başladı.
FAO’nun Yakın Doğu Bölgesel Konferansı, tarım bakanları ve kıdemli yetkililerin yanında sivil toplum kuruluşları ve özel sektörden temsilcilerin katılımıyla 9 Mayıs’ta başladı. FAO’nun genel merkezinde toplanan konferansın amacı, ortak gıda güvenliği sorunlarına yönelik gelecek çalışmalarının yol haritasını çıkarmak.
150 civarı katılımcının yer aldığı konferans, 13 Mayıs’a kadar sürecek. Konferansta tarım, beslenme ve kırsal kalkınmaya ilişkin konular tartışılacak ve ortak sorunlara verilecek tepkiyi şekillendirmek için, geçtiğimiz yıllarda yaşanan olaylardan dersler çıkarılacak.
Yakın Doğu Bölgesel Konferansı
Etkinliğin başında yapılacak olan 3 günlük kıdemli memur toplantısında canlı hayvanların gıda güvencesine katkısı, FAO’nun Mavi Büyüme Girişimi’nin uygulanması ve küçük ölçekli çiftçi ve kadınların desteklenmesi gibi başlıklar detaylı bir şekilde tartılışacak. FAO’nun bölgesel ofisinin, 2014’teki önceki etkinlikte yapılan tavsiyeler konusunda kaydettiği ilerlemeler değerlendirilecek.
Etkinlikte program ve bütçe konuları da ele alınacak. Değerlendirilecek konular arasında FAO’nun bölgedeki öncelikli faaliyetleri ve özellikle şu 3 önemli girişim de yer alıyor: “Gıda Güvencesi ve Beslenme için Direnç Oluşturma”, “Kapsamlı Gelişim için Küçük Ölçekli Tarım”, ve “Su Kıtlığı.” Bu girişimler, bölgedeki FAO üyeleri tarafından, Yakın Doğu ve Kuzey Afrika için tanımlanan öncelikleri ele alıyor.
Yakın Doğu ve Kuzey Afrika beklenmedik gıda güvencesi sorunları ile karşı karşıya
FAO Genel Direktör Yardımcısı ve Yakın Doğu ve Kuzey Afrika Bölge Temsilcisi Abdessalam Ould Ahmed, açılış töreninde yaptığı konuşmada, uluslararası topluluğun Milenyum Gelişim Hedefleri’ni gerçekleştirmek için belirlediği sürenin sonra ermesi nedeniyle, 2015’te gelişime yönelik uluslararası işbirliği konusunda önemli bir devrin sonra erdiğini söyledi. Ould Ahmed ayrıca, ilk değerlendirmelere göre, bu dönemin Yakın Doğu ve Kuzey Afrika üzerindeki etkilerinin bölgeye göre değiştiğini ve 15 ülkenin açlık konusundaki milenyum hedefini gerçekleştirmeyi başardığını ifade etti.
Ould Ahmed, ülke seviyesindeki başarıların Yakın Doğu ve Kuzey Afrika bölgesindeki resmin tamamını yansıtmadığını, bölgede tekrarlayan krizlerin ve savaşların şimdiye kadar görülmemiş sayıda insanın zorunlu göç etmesine ve ülke içinde zorla yerinden edilmesine ve bölgedeki büyük ekonomilerin bozulmasına neden olduğunu sözlerine ekledi.
GIDAHATTI DERGİSİNİ ÜCRETSİZ İNDİRİN
(6)