İş dünyasını birçok yenilikle tanıştıracak olan 4. Sanayi Devrimi, İstanbul’da düzenlenen Endüstri 4.0 Türkiye Forumu’nda ele alındı. Yeni sanayi devriminin istihdamı yüzde 6’dan fazla artırmasının beklendiği ve iş dünyasının dijitalleşme konusunda kaybedecek vaktinin olmadığının vurgulandığı forumda, Türkiye’nin 4. Sanayi Devrimi’ne kendisini hızla adapte ederse ekonomide yüzde 5 ila 8 arasında bir büyüme potansiyeli yakalayacağına dikkat çekildi.
Dijital Dönüşüm Derneği tarafından İstanbul’da düzenlenen Endüstri 4.0 Türkiye Forumu, Kadir Has Üniversitesi’nde gerçekleştirildi. Çok sayıda akademisyeni ve özel sektör temsilcisini buluşturan forumda, dijitalleşen dünyanın bir parçası olabilmenin yol haritası çizildi. Dijital Dönüşüm Derneği Başkanı İsmail Hakkı Polat’ın açılış konuşmasıyla başlayan forumda Siemens Türkiye İcra Kurul Üyesi Ali Rıza Ersoy, Vestel Yönetim Kurulu Üyesi Cengiz Ultav, Endüstri 4.0 uygulamalarını ve bu konuda merak edilenleri anlattı.
Endüstri 4.0 Türkiye Forumu’nun açılışında konuşan Dijital Dönüşüm Derneği Başkanı İsmail Hakkı Polat, yeni sanayi devriminin iş ve sosyal yaşamda büyük değişimler getireceğini söyledi. 4. Sanayi Devrimi’ni dijital dönüşümün büyük bir dalgası olarak nitelendiren Polat, ilerleyen yıllarda bu değişimin etkilerinin daha fazla hissedileceğini dile getirdi.
4. Sanayi Devrimi işsiz bırakmayacak!
Forumun konuşmacılarından Siemens Türkiye İcra Kurul Üyesi Ali Rıza Ersoy, işletmelerin en çok merak ettiği konulara açıklık getirdi. Makineler çağı olarak adlandırılan yeni sanayi devriminde insan unsurunun daha fazla önem kazanacağını belirten Ersoy, fabrikaların robotlaşacağı ve insana ihtiyaç kalmayacağı endişesinden kurtulmak gerektiğine değindi. Ersoy, şöyle devam etti:
“Endüstri 4.0 makinelerin birbiri ile iletişimde olacağı bir dönemi işaret ediyor. Makinelerle ilk defa tanışmayacağız ancak üretim sürecinde makinelerin bu kadar etkili olacağı bir dönemi ilk kez yaşayacağız. Burada istihdamın azalacağı korkusu yerini güvene bırakmalı. Çünkü bahsettiğimiz 4. Sanayi Devrimi, 20 yıl içinde oluşumu tamamlanması planlanan bir süreç ve Almanya dahi bu devrimle istihdamın yüzde 6 artacağına vurgu yapıyor. Yeni dönemde makineleri tasarlayacak, programlayacak, algoritmalarını oluşturacak insan gücüne de ihtiyaç olacak. Bu nedenle diğer sanayi devrimlerinde olduğu gibi bu devrim de bir istihdam kaynağı olacak.”
28 milyar nesne internete bağlı hale gelecek
Endüstri 4.0’ı kısaca sanayinin dijitalleşmesi olarak tanımlayan Ersoy, 2020 yılına kadar 28 milyar nesnenin internete bağlı hale geleceğini belirtti. Ersoy, oluşacak büyük verinin ve üretilen bilgilerin şirketleri bulut depolamaya daha fazla yönlendireceğini ve işletmelerini yüzde 35’inin bulut depolama sistemlerini kullanacağını ifade etti.
Türkiye’ye yüzde 5 ila 8 arasında bir büyüme şansı sunuyor
Gerekli planlamaların hızlıca yapılması ile Türkiye’nin diğer sanayi devrimlerinde kaçırdığı uzun yıllara nazaran bu kez devrimi sadece birkaç yıl gerisinden yakalayabileceğini vurgulayan Ersoy, “Şirketler kadar ülkelerin de 4.0 sistemine geçmesinin konuşulması gerekiyor. Almanya 20 yılda bu devrimi gerçekleştirmeyi planlarken Türkiye’nin en geç 30 yıl içinde süreci tamamlaması lazım. Almanya’nın 3-5 yıl gerisinde kalmamız büyük bir kayıp ya da kapatılamayacak bir açık değil. Ancak bunun için hızlı adımlar atmamız gerekiyor. Bu adımlar ekonomide yüzde 5 ila 8 arasında bir büyüme şansı yakalayabilmemize fırsatlar sunabilir” diye konuştu.
Endüstri 4.0’a geçiş konusunda Sanayi Bakanlığı’nın mevzuattaki engelleri kaldırmak için çalışmalar yaptığını kaydeden Ersoy, bugünden oluşturulacak altyapının 4.0’dan sonra gelecek 5.0, hatta 6.0’ın da altyapısını oluşturacağını kaydetti.
Türkiye’nin dünyada eşi olamayan birçok özelliğe ve avantaja sahip olduğunu dile getiren Vestel Yönetim Kurulu Üyesi Cengiz Ultav ise önümüzdeki 20 yılın çok önemi olduğunu ve inovasyonun harekete geçirilmesi gerektiğini vurguladı.
GIDAHATTI DERGİSİNİ ÜCRETSİZ İNDİRİN
(29)