Rusya Federal Veteriner ve Bitki Sağlığı Gözetim Servisi (Rosselhoznadzor) Başkan Yardımcısı Aleksey Alekseyenko, Türkiye’nin garanti vermesi halinde tarımsal ürünler ve gıda ithalat yasağını kaldırabileceklerini söyledi.
Rusya’nın talebi üzerine 24 Nisan’da Türkiye’den Moskova’ya giden 5 kişilik heyetin, yaş meyve ve sebze ithalatında yaşanan sorunların çözümüne ilişkin görüşmelerinin ardından Rus tarafından şok eden bir açıklama gelmişti. Rosselhoznadzor Başkanı Sergey Dankvert, 16 Mayıs’tan itibaren Türkiye’den kabak, limon ve greyfurt alımını da keseceklerini, bunun da bu ülkeden sebze ve meyve ithalatının tamamen durdurulacağı anlamına geldiğini söylemişti.
Türkiye’den ithal ettiği tarım ve gıda ürünlerine kısıtlama getiren Rusya’dan bu kez iyi haber geldi. Rusya’da bir televizyon kanalına açıklamalarda bulunan Rosselhoznadzor Başkan Yardımcısı Aleksey Alekseyenko, Türkiye’nin tarım ürünlerinin kalitesi konusunda ‘ikna edici’ garantiler vermesi halinde bu ülkeden ürün ithalatına yeniden izin verebileceklerini söyledi. Alekseyenko, “Türkiye’nin bize tarım ürünlerinin kalitesine dair ikna edici ve kanıtlanabilir garantiler vermesi halinde bu ülkeden ithalata yeniden başlayabiliriz. Zira sözlü garantiler bizi tatmin etmiyor” dedi.
Nisan ayında Türk heyeti ile Rosselhoznadzor yetkilileri arasında Nisan ayında yapılan toplantıda Türkiye’nin ürünlerin kalitesiyle ilgili bazı sözler verdiğini vurgulayan Alekseyenko, “Geçtiğimiz hafta Moskova’da Türk meslektaşlarımızı ağırladık ve Türkiye’den ithal edilen tarım ürünlerindeki sorunları ele aldık. Bunlar ürünlerdeki Akdeniz sineği ve Kaliforniya çiçek tripsi gibi insan sağlığına zararlı böcekler ile ilgili sorunlar. Türk meslektaşlarımız konuyla ilgili atılacak adımlar konusunda bize bilgi vereceklerini söyledi. Ancak buna rağmen bize tarım zararlıları olan ürünler göndermeye devam ettiler. Bu nedenle biz de radikal bir karar almak zorunda kaldık” diye konuştu.
Rusya halen Türkiye’den tavuk ve hindi eti, domates, salatalık, yeşil ve kuru soğan, karnabahar, brokoli, narenciye (portakal, mandalina) üzüm, elma, armut, kayısı, şeftali, erik ve çilek ithalatını durdurmuş durumda.
Gıda ithalat yasağı nasıl başladı?
Türk savaş uçakları, Suriye sınırından 24 Kasım 2015 tarihinde Türk hava sahasını ihlal ettiği gerekçesiyle Rus savaş uçağını düşürmesi üzerine, Moskova yönetimi, Türkiye ile ekonomik ilişkileri kesintiye uğratan çeşitli kararlar almıştı. Rus turistlerin Türkiye’ye gitmelerinin yasaklanması gibi turizm sektörünü olumsuz etkileyen kararların yanı sıra Türkiye’den ithal edilen tarım ve gıda ürünleri için alınan ithalat yasağı kararı da 1 Ocak 2016 tarihi itibariyle yürürlüğe konulmuştu.
GIDAHATTI DERGİSİNİ ÜCRETSİZ İNDİRİN
(3)