Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından başvuruları 12 Mayıs’ta sona eren Genç Çiftçi hibe desteğinin ardından Ziraat Bankası da, hibe desteğine hak kazanan genç çiftçilere 180 bin TL’ye kadar kredi desteği verecek.
Ziraat Bankası Kredi Politikaları Genel Müdür Yardımcısı Cengiz Göğebakan, üretim konusuna göre genç çiftçi projesi kapsamında hibe alan gençlere 180 bin TL’ye kadar kredi imkanı sunacaklarını söyledi.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın kentten köye göçü teşvik etmek ve tarımsal faaliyetin devamlılığını sağlamak amacıyla genç çiftçi projelerine 30 bin TL hibe vereceğine hatırlatan Göğebakan, bu önemli projeye destek olmak amacıyla 30 bin TL’lik destek özkaynak kabul edilerek, bununla uyumlu işletme kredisi verme, böylelikle genç çiftçilerin ölçek ekonomisini yakalamalarına katkı sağlama önerilerinin Bakanlık tarafından memnuniyetle karşılandığını bildirdi. Göğebakan, şunları kaydetti:
“Hayvancılık, arıcılık, kanatlı hayvancılık ve örtü altı tarım gibi farklı üretim konularında prototipler geliştirdik. 30 bin lirayı özkaynak kabul edip, bunun üzerine yatırım kredisini ve yatırım hayata geçirildikten sonra da o yatırımla ilgili işletme kredisini vereceğiz. Böylece tarımsal faaliyet süreklilik arz edebilecek. Bakanlık genç çiftçilerin proje başvurularını topladı. Değerlendirmelerden sonra hibe desteğine hak kazanan projeler belli olacak.
Açıklanacak hibe sahipleri isterlerse Ziraat Bankası’a da kredi başvurusunda bulunabilecekler. Genç çiftçi projesi kapsamında hibe alan gençlerimize 180 bin TL’ye kadar kredi verebiliyoruz. Üretim konularına göre ödemesiz dönem ve vade imkanı sunuyoruz. 30 bin TL’lik hibeyi önce yatırım kredisi ile bütünleştirip, sonra oluşan tesisin işletilmesi için işletme kredisi sağlıyoruz. Genç çiftçi projesi dahilinde hibe alanlara sağlayacağımız yatırım ve işletme kredilerinin tarımsal üretimin sürekliliğinin sağlanmasına önemli katkı sağlayacağını düşünüyoruz.”
Tarıma sadece gıda üretimi olarak bakmadıklarını belirten Ziraat Bankası Genel Müdür Yardımcısı Cengiz Göğebakan, tarımsal ürünlerin çok önemli bir kısmının sanayi-endüstri girdisi olduğuna işaret etti. Zeytine yalnızca sofralık zeytin olarak değil, zeytinyağı; pamuğa sadece hijyenik bir madde olarak değil, elbise-gömlek gibi tekstil ürünü olarak baktıklarını vurgulayan Göğebakan, “Tarım sadece gıda sanayine değil, ilaç, konfeksiyon, enerji, kimya gibi sektörlere önemli girdi oluşturuyor” dedi.
Türkiye’deki tarımsal desteklemelerin en büyük handikapının sadece arzın desteklenmesi üzerine kurulması olduğunu, tarımsal arza talep oluşturulamaması durumunda üreticiyi zora sokan düşük fiyatların oluştuğunu söyledi Tarımsal ürünün çoğunun hasada bağlı sezonsal arz şeklinde gerçekleştiğine işaret eden Göğebakan, bu ürünlerde arz fazlası meydana geldiğinde fiyatların aşırı düştüğüne dikkati çekti.
Bu noktada kendilerine tarımsal ürüne talep oluşturma görevi düştüğünü ifade eden Cengiz Göğebakan, “Süt hayvancığı kredileri çok talep gören bir ürün. Ama o sütü işleyecek peynir, ayran, yoğurt fabrikası yapamazsak o sütü alan olmuyor. Sözleşmeli üretim modelinin geliştirilmesi ve yaygın uygulanması lazım. Lisanslı depoculuk hizmetini geliştirmeliyiz. Lisanslı depoda ürününü saklama ve fiyatlar makul seviyesine geldiğinde satma imkanı bulsa, çiftçinin hem kredisini daha rahat ödeme hem de üretiminden daha fazla kar etme imkanı olur. Lisanslı depoculukta deponun yapımına finansman desteği sağlıyoruz ve bu uygulamanın yaygınlaştırmasını arzu ediyoruz. Özellikle bitkisel ürünün işlenmesi ve paketlenmesi üzerine tesisler kurulmasını teşvik etmek için çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.
GIDAHATTI DERGİSİNİ ÜCRETSİZ İNDİRİN
(35)