Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, Rusya ile ticarette yaşanan sorunların çözüleceği konusunda iyimser. Rusya ile yaşanan uçak krizi dolayısıyla ihracatta güç kaybeden sanayicilerin sorunu alternatif, yeni pazarlarla çözdüğünü belirten Elitaş, Rusya ile gerileyen ticari ilişkilerin yılın ikinci yarısından itibaren düzeleceği kanaatinde olduğunu söyledi.
Ankara Giyim Sanayicileri Derneği (AGSD) Başkanı Canip Karakuş başkanlığındaki bir heyet, Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş’ı ziyaret ederek, Ankaralı giyim sanayicilerinin sorunlarını iletti.
Ziyarette, Rusya ile yaşanan uçak krizi ve sonrasında yaşanan ambargo ve ihracat sorunlarına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Mustafa Elitaş, Rusya’nın ithalatında, uçak krizi süreci öncesinde de petrol gelirlerinin düşmesi nedeniyle olağanüstü bir azalma olduğunun altını çizdi. Elitaş, “Kriz öncesi duruma baktığımızda 2014 yılında Rusya’ya yaptığımız ihracat 5,5 milyar dolar iken, 2015 yılında 3,20 milyar dolar seviyelerine düşmüş. Kriz sonrası sürece baktığımızda ise yılbaşından bu yana ihracatımızda 2015 yılına göre yüzde 60-65 oranında bir düşüş var. Normal şartlarda Rusya’nın gelir seviyesindeki bu azalmadan ötürü ihracatımızda yüzde 20-25 oranında bir düşüş öngörüyorduk. Ancak yaşanan kriz sonrasında ihracatımızda yüzde 60-65 civarında düşüş var. Bu düşüşün yarısından fazlası Rusya’nın Türk mallarına yönelik ambargosundan, yarısından azı ise gelir seviyesindeki düşüşten kaynaklanıyor” dedi.
Rusya ile gerileyen ticari ilişkilerin yılın ikinci yarısından itibaren düzeleceği kanaatinde olduklarını ifade eden Elitaş, “Uçak krizi sonrası Rusya’da kaybettiğimiz ihracatı değerlendirdiğimizde, Belarus, Gürcistan, Azerbaycan gibi çevre ülkelere olan ihracatımızda yüzde 50’ye yakın bir artış kaydedildiğini görüyoruz. İhracat yapan sanayicimiz Rusya krizini, alternatif pazarlarda büyüme göstererek büyük ölçüde çözmüş oldu. Bu da Rusya kaynaklı ihracat kaybının ciddi oranda telafisini sağladı” diye konuştu.
Asıl sorunumuz markalaşma
Giyim sanayicilerinin, bazı yabancı mağazaların AVM’lerde haksız rekabet yarattığı görüşüne; markalaşmanın önemine dikkat çekerek yanıt veren Bakan Elitaş, şöyle devam etti:
“Ülkemizdeki AVM’lerde nasıl yabancı markaların mağazaları varsa, oradaki AVM’lerin de bizim markalarımızı çağırır hale getirebilmenin esasını bulmamız gerekiyor. Bizim buradaki asıl sorunumuz markalaşma sorunu. Yabancı markaların neden ülkemize geldiğinden ziyade bizim de oraya gidiş yollarıyla ilgili çalışmalar yapmamız gerekiyor. Bizim de başka ülkelere mağaza açacak markalarımızın olması lazım. Örneğin yurtdışında bir mağaza açtığınız takdirde Ekonomi Bakanlığı olarak çok önemli destekler veriyoruz. Bu verdiğimiz desteklerle hem ihracatı hem de markalaşmayı destekliyoruz.”
Türkiye’nin işveren ihtiyacı var
Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, giyim sanayicilerinin iş mahkemelerine giden dosyaların yüzde 99,3’ünün işveren aleyhine sonuçlandığını dile getirmesi üzerine de, konuya ilişkin bir çalışmanın yürütüldüğünü bildirdi. Elitaş, “Türkiye’nin işveren ihtiyacı var. İstihdamı ve ihracatı arttıracak olan da kuşkusuz müteşebbislerimiz. Bu anlamda girişimleri desteklememiz lazım. İş mahkemeleri ve bilirkişilerle ilgili düzenlemeler üzerinde çalışılıyor. Çek yasasıyla ilgili de bir çalışma var. Çeklerde barkod sistemi ve bunun yanında caydırıcı bir unsurun da gelmesi ile ilgili bir düzenleme var” ifadelerini kullandı.
GIDAHATTI DERGİSİNİ ÜCRETSİZ İNDİRİN
(4)