İngiltere’de Brexit adı verilen AB’den çıkış projesinin 23 Haziran’daki halk oylamasına bir aydan biraz daha uzun bir süre kalırken, uluslararası finans kuruluşları İngiltere’nin AB’den çıkması halinde ülke ekonomisinin büyük zarar göreceği uyarısında bulunuyor. Londra eski Belediye Başkanı Boris Johnson ise AB için “Adolf Hitler projesi” benzetmesi ile AB’yi kızdırdı.
İngiltere’nin AB’de kalması yönündeki kampanyalara destek veren Başbakan David Cameron’un Muhafazakar Partisi’nden Londra eski Belediye Başkanı Boris Johnson, AB’den çıkış kampanyası yürütüyor. Son olarak Avrupa Birliği projesini Adolf Hitler’in kıta üzerinde iktidar elde etme çalışmasına benzeten Johnson’a, AB kanadından tepki geldi.
Brexit kampanyasında fazla ileri gidildiğini vurgulayan Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk, “Sessiz kalamayacağım. Bu tip saçma sözler iktidardaki partinin en etkili politikacılarından biri tarafından söylenmiş olmasa tümüyle yok saymak gerekir. Boris Johnson makul ifade sınırını aştı ve politik bir hafıza kaybı ortaya koydu” ifadelerini kullandı.
Tüm eleştirilere rağmen geri adım atmayan Boris Johnson ise AB’den çıkma yönündeki propagandasını sürdürüyor. AB’den ayrılmanın İngiltere için haftada 35 milyon Pound tasarruf sağlayacağını ileri süren Johnson, “Ülkemizi ve ülkemizin hükümetini geri alabiliriz. 23 Haziran’a kadar hepiniz özgürlük, bağımsızlık ve demokrasi için kampanyaya katılın. 24 Haziran’ı Büyük Britanya için bağımsızlık gününe çevirelim” diye konuştu.
Muhafazar Partili Başbakan David Cameron da Brexit’e karşı kampanyasına devam ediyor. AB’den çıkış halinde ekonomiyi sıkıntıya sokacağını savunan Cameron’a göre, İngiltere’nin AB’den ayrılması, ancak “Rusya’nın ve IŞİD’in liderlerini sevindirecek bir hamle” olacak.
AB’den çıkışın İngiltere için maliyeti yüksek
Brexit’in İngiltere ekonomisi için yarattığı tehlikeye ilişkin uyarılar da devam ediyor. Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü OECD’nin, Brexit’in İngiltere ekonomisinin 2020 yılına kadar yüzde 3 daha küçülmesine neden olacağı, her İngiliz’in 2020’ye kadar bir aylık maaşı tutarında maddi kayıp yaşayacağı açıklamasının ardından bir uyarı da Uluslararası Para Fonu IMF’den geldi.
AB’den ayrılığın İngiltere ekonomisine büyük zarar vereceğini bildiren IMF, Brexit oylamasında kararın ayrılma yönünde olması halinde ülke ekonomisinin uzun süreli bir belirsizlik dönemine girerek üretiminin gerileyeceği uyarısında bulundu.
IMF Başkanı Christine Lagarde, İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden ayrılıp ayrılmama kararının sadece İngiltere’yi ilgilendirmediğini, bunun uluslararası bir sorun olduğunu, son 6 ayda ziyaret ettiği dünya ülkelerinden Brexit’in muhtemel ekonomik sonuçlarının kendisine sorulmadığı hiçbir ülke olmadığını söyledi.
IMF’ye göre birlikten ayrılık ekonomik faaliyetlerde de hızlı bir daralmaya yol açacak. Christine Lagarde, “Yeni anlaşmalar için Avrupa Birliği ve diğer ticaret partnerleri ile müzakereler, bir belirsizlik dönemine zemin hazırlar ve bu da bizim görüşümüze göre yıllar sürer. Bu dönemin daha da uzaması ise yatırım ve büyüme üzerindeki baskıyı da daha da artırır” diye konuştu.
İngiltere Merkez Bankası da, AB’den ayrılması durumunda İngiltere ekonomisinde büyük hasar yaşanacağı uyarısında bulunmuştu. Merkez Bankası Başkanı Mark Carney, 23 Haziran’da yapılacak referandumda İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden ayrılma kararı alması durumunda (Brexit) büyümenin belirgin biçimde yavaşlayacağını, enflasyonun artacağını söyledi. Carney, bu değerlendirmelerin duygusallıktan uzak olduğunu, Para Politikası Komitesi’nin (MPC) titizlikle hazırladığı analitik çalışmalara dayandığını da belirtti. Para Politikası Komitesi, İngiltere’nin AB’den ayrılması durumunda Sterlin’in zayıflayacağı ve işsizliğin artacağının da altını çizdi.
İngiliz Sanayi Konfederasyonu birlikten ayrılığın 950 bin kişinin işsiz kalmasına neden olacağı öngörüsünde bulunurken, İngiltere Maliye Bakanı George Obserne da, Avrupa Birliği’nden ayrılmaları durumunda İngiltere’nin fakirleşeceğini iddia etti.
GIDAHATTI DERGİSİNİ ÜCRETSİZ İNDİRİN
(4)