Uluslararası Şeker Örgütü ISO Konsey Toplantısı’nda konuşan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Bakan Yardımcısı Hasan Ali Çelik, devletin şeker üretmesinin artık rasyonel olmadığını, devletin ürün üretmek yerine piyasayı kontrol etmesi gerektiğini söyledi. Çelik, küresel rekabet için serbest piyasa koşullarının oluşması gerektiğini, hükümet olarak bu konuda girişimlerde bulunduklarını kaydetti.
Türkiye’nin de üyesi olduğu Uluslararası Şeker Örgütü’nün (ISO) 49. Konsey Toplantısı, Şeker Kurumu ev sahipliğinde İstanbul’da başladı. Bu yıl “Şeker: Gerçekler ve Efsaneler” temasıyla gerçekleşen 2016 ISO Konsey Toplantısı’na, Türkiye’nin yanı sıra ISO üyesi ülkelerden alanında uzman isimler katılıyor.
ISO Konsey Toplantısı’nın açılışında konuşan Şeker Kurumu Başkanı ve ISO Dönem Başkanı Dr. Hüsnü Tekin, özellikle gelişmekte olan ülkeler için en kolay erişilebilen enerji kaynağı olan şekerin uluslararası fiyatlarında yaşanan dalgalanmaların sebeplerine dikkat çekti. Tekin, ISO’nun bu konuda yaptığı değerlendirmeler ve istatistikler ile sadece sanayiye değil, politika yapıcılara da yardımcı olarak önemli bir görevi yerine getirdiğini ifade etti.
Şeker hakkındaki yanlış bilgiler!
Şeker Kurumu ve diğer paydaşlara organizasyonun düzenlenmesindeki katkıları için teşekkür eden ISO İcra Direktörü Jose Orive de, şeker hakkındaki yanlış bilgilerin tekrarlandıkça “gerçeğimsi” bir hal aldığını söyledi. Orive, verilere bakıldığında dünyada şeker tüketimi düşerken çocuk ve yetişkinlerde obezite görülme sıklığının arttığını, hareketsizliğin gençlerde giderek yaygın bir sorun haline geldiğini kaydetti.
Hasan Ali Çelik: Devlet ürün üretmek yerine piyasayı kontrol etmeli!
Açılışta konuşan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Ali Çelik ise küreselleşen dünyada etkileşimin giderek arttığına, ticaretin bilgisayar başında yapılabildiğine dikkat çekerek, bu ağ içerisinde verilerin doğru şekilde derlenmesinin Uluslararası Şeker Örgütü’nün önemli görevlerinden biri olduğunu söyledi.
Şekerin sadece gıdada değil, çok farklı endüstriyel alanlarda kullanıldığını belirten Çelik, bu ortamda yenilikçi ürünlerin ve Ar-Ge yatırımlarının dünya çapında rekabet için önemini vurguladı. Bakanlığın bu konudaki girişimlerine de değinen Çelik, devletin şeker üretmesinin artık rasyonel olmadığını, devletin ürün üretmek yerine piyasayı kontrol etmesi gerektiğini, küresel rekabet için serbest piyasa koşullarının oluşması gerektiğini, hükümet olarak bu konuda girişimlerde bulunduklarını bildirdi.
Açılış konuşmalarının ardından ilk gün gerçekleşen “Şeker: Gerçekler ve Efsaneler” Çalıştayı’nın ilk oturumu “Sağlık” konusunu ele alırken, ikinci oturum “Beslenme”, üçüncü oturum ise “Sürdürülebilirlik” konularına yoğunlaştı. Etkinliğin sonraki iki günü ise ISO üyelerinin İdari Komite, İstişare Komitesi ve Konsey toplantılarına ayrıldı.
Üç gün sürecek uluslararası bir organizasyon olan ISO 49’uncu Konsey Toplantısı, Çalıştay, Komite ve Konsey toplantılarından sonra, 27 Mayıs Cuma günü yapılacak tarihi yarımada turu ile sona erecek.
GIDAHATTI DERGİSİNİ ÜCRETSİZ İNDİRİN
(4)