Nişasta ve Glikoz Üreticileri Derneği (NÜD) Başkanı Rint Akyüz, şekerlerin sağlık üzerine etkilerine ilişkin bilimsel temele dayanmayan bilgilerin kulaktan kulağa aktarılmasının sadece ülkemize özgü değil, dünya çapında bir durum olduğunu söyledi. Akyüz, “Herhangi bir sağlık sorununu ortadan kaldırmak için elzem besin öğelerinden birini kesmek çözüm değildir. Çözüm; sağlık otoritelerinin tavsiye ettikleri oranlarda farklı besin öğelerini aşırıya kaçmadan tüketmek, bunun yanında mümkün olduğu kadar aktif bir yaşam sürdürmektir” dedi.
Şeker Kurumu ev sahipliğinde 24 Mayıs’ta İstanbul’da başlayan Uluslararası Şeker Örgütü (ISO) 49. Konsey Toplantısı’nda, şeker ile sağlık ve beslenme ilişkisi de masaya yatırılıyor. Etkinliğin açılışına Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Ali Çelik de katıldı.
“Şeker: Gerçekler ve Efsaneler” temasıyla düzenlenen etkinliğin açılışında konuşan ISO İcra Direktörü Jose Orive, şeker hakkındaki yanlış bilgilerin tekrarlandıkça “gerçeğimsi” bir hal aldığını, oysa verilere bakıldığında dünyada şeker tüketimi düşerken çocuk ve yetişkinlerde obezite görülme sıklığının arttığını, hareketsizliğin gençlerde giderek yaygın bir sorun haline geldiğini bildirdi.
Rint Akyüz: “Kulaktan kulağa bilgi aktarımı dünya çapında bir sorun”
26 Mayıs’a kadar sürecek organizasyona Türkiye’de iç pazara sunulan mısır şekeri üreticilerini temsilen Nişasta ve Glikoz Üreticileri Derneği de (NÜD) katılıyor.
Toplantının bu yılki temasına dikkat çekerek, şekerle ilgili efsanelerin uluslararası boyutunu vurgulayan NÜD Yönetim Kurulu Başkanı Rint Akyüz, şekerlerin sağlık üzerine etkilerini konu alan ve bilimsel temele dayanmayan bilgilerin kulaktan kulağa aktarılmasının sadece ülkemize özgü değil dünya çapında bir durum olduğunu söyledi. Akyüz, sözlerine şöyle devam etti:
“Her konuda olduğu gibi sağlık ve beslenme konusunda da temelsiz bilginin karşısına çekilebilecek en sağlam set, bilimsel gerçeklerdir. ISO’nun 49’uncu Konsey Toplantısı bu bilimsel gerçeklerin yinelenmesi için geniş çaplı bir platform sunarak, yanlışların düzeltilmesi için önemli bir fırsat ortaya koymuştur. Yanlış bilinen doğrular, gerçek sanılan efsaneler, her zaman insanlığı sorunların çözümünden, aydınlıktan uzaklaştırmıştır. Bu toplantı, bilinmeyenin karanlığına tutulacak bir başka ışık kaynağı olmuştur. Gerek sektör, gerek toplum sağlığı açısından önemli bu toplantının ülkemizde gerçekleştirilmesinde emeği geçenleri tebrik ediyorum.”
“Şeker konusundaki yanlış algılar değişmeli”
Dünyaca ünlü beslenme uzmanı, Maastricht Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Fred Brouns’un konuşmasına da değinen Rint Akyüz, şeker konusundaki yanlış algıların değişmesi gerektiğini belirterek, şunları kaydetti:
“Şeker şekerdir. Günümüzde insanlar tarafından tüketildikleri miktarlarda şekerlerin ne birbirinden, ne de rafine karbonhidratlardan farkı yoktur. Gıda kodekslerinde şeker tanımı tüm şekerleri kapsayacak şekilde yapılır. Bunun nedeni, şekerlerin içeriklerinin benzer olmasıdır. Şekerlerin gramı, diğer karbonhidratlar gibi 4 kilokalori enerji içerir. Bunun yanında yağların bir gramı 9 kilokalori enerjiye sahiptir. İnsanın harcadığından fazla enerji alması, bu fazla enerjinin depolanması ile sonuçlanır. İnsan sağlığı için önemli olan nokta budur.”
NÜD Başkanı Rint Akyüz, diğer yandan bakıldığında yağların bazı gerekli vitaminlerin kaynağı olduğunu, karbonhidratların ise lif gibi bağışıklık sistemini güçlendiren öğeler içerdiğini, bu nedenle bunların insan beslenmesinden kaldırılmasının sağlığı artırmak yerine daha da bozabileceği görüşünün altını çizdi:
“Profesör Brouns da bizim her zaman söylediklerimizi vurguluyor: Herhangi bir sağlık sorununu ortadan kaldırmak için elzem besin öğelerinden birini kesmek çözüm değildir. Çözüm; sağlık otoritelerinin tavsiye ettikleri oranlarda farklı besin öğelerini aşırıya kaçmadan tüketmek yanında, mümkün olduğu kadar aktif bir yaşam sürdürmektir.
Bazı sağlık otoritelerinin bile zayıf bilimsel kanıtlara dayanarak şiddetli ve korkutucu tavsiyeler ortaya koydukları bu dönemde, efsanelere karşı bilimsel gerçekleri savunmak biz sanayiciye kalmıştır. Alıcısı olmayan bir iş kolu kendini devam ettiremez. Bu nedenle alıcımızı korumak, toplumu doğru bilgilendirmek ve otoritelerin de toplumu doğru yönlendirmesine katkıda bulunmak durumundayız.”
Uluslararası Şeker Örgütü ISO’nun 49’uncu Konsey Toplantısı’na, Türkiye’nin yanı sıra ISO üyesi ülkelerden alanında uzman isimler katılıyor. Üç gün sürecek uluslararası bir organizasyon olan ISO 49’uncu Konsey Toplantısı, Çalıştay, Komite ve Konsey toplantılarının ardından 27 Mayıs Cuma günü yapılacak tarihi yarımada turu ile sona erecek.
GIDAHATTI DERGİSİNİ ÜCRETSİZ İNDİRİN
(19)