Denizdeki atıklardan Hollywood markası çıkaran İspanyol girişimci Javier Gyoneche, Sürdürülebilir Markalar Konferansı 2016’dan tüm dünyaya seslenerek, “Başka bir gezegenimiz yok, şimdi harekete geçme zamanı!” çağrısında bulundu. Unilever Türkiye Dondurma Kategorisi Pazarlama Direktörü Tolunay Tanrıdağlı ise Lipton Sürdürülebilir Çay Tarımı Projesi kapsamında 2010 yılından bu yana Türkiye’de 1.000 kadına iş imkanı yarattıklarını ve Knorr ile yüzde 100 sürdürülebilir tedarike ulaştıklarını bildirdi. Tanrıdağlı ayrıca, Algida’nın yüzde 100 sürdürülebilir tek şirket konumunda olduğunu vurguladı. Sunar Grup CEO’su Hüseyin Nuri Çomu, “Biz kendimizi girişimci ve yatırımcı olarak tanımlıyoruz. Bize göre girişimci, bundan 5-10-15 yıl sonrasını düşünen insandır. Bugünkü değerleri korumalı ve daha öteye taşımalıyız. Biz, geleceğe oynayan insanlarız. dedi.
Dünyanın en önemli 50 konferansı arasında gösterilen global Sustainable Brands buluşmalarının İstanbul ayağı gerçekleşiyor. ‘The Power Of And’ temasıyla gerçekleştirilen Sustainable Brands 2016 Istanbul’da geleceğin değişen markaları, yeni marka stratejilerini, inovasyonu, dijitalleşmeyi, yeni tüketici trendlerini ve sosyal etkiyi tartışıyor.
Sürdürülebilir marka liderlerinin bir araya geldiği konferansın açılış konuşmasını yapan Sürdürülebilirlik Akademisi Yönetim Kurulu Üyesi Semra Sevinç, tüketicinin değiştiği, dijitalleşmenin hızla sürdüğü bir ortamda markaların başarı için yeni bir yol haritasına ihtiyacı bulunduğunu belirterek, “Her yıl 12 farklı ülkede gerçekleşen Sürdürülebilir Markalar Konferansı iş dünyasına bir bilgi ve iş birliği platformu sunuyor” dedi. Sevinç, ABD/San Diego ve Brezilya/Rio de Janeiro’dan sonra İstanbul’un, Sürdürülebilir Markalar Konferansı’nın düzenlendiği ilk 3 lokasyon arasında yer aldığını vurguladı.
BASF CEO’su Kavuncu: “Türkiye’de yeni Aziz Sancar’lar çıkaracak cevher var”
Moderatörlüğünü dünyaca ünlü yazar ve eleştirmen Thomas Kolster’in yaptığı oturumda BASF Türk CEO’su Buğra Kavuncu, sürdürülebilir eğitim hamlesiyle Türkiye’ye katkı sağlamayı hedefledikleri ‘81 İlde 81 Kimya Laboratuvarı’ projesini paylaştı. Kavuncu, “Sürdürülebilir bir gelecek için kimya yaratıyoruz’ misyonu doğrultusunda farklı ihtiyaç gruplarının sesini dinliyor; ihtiyaç neredeyse orada olmaya çalışıyoruz. Türkiye genelindeki liselerde laboratuvarlarla ilgili bazı çalışmalar yapılabileceğini tespit ettiğimiz 2010 yılında bu projeyi hayata geçirdik. Bugüne kadar 60 laboratuvarı açtık, bu yıl da 10 yeni laboratuvar daha açmayı hedefliyoruz. Çocukların, gençlerin gözündeki ışığı görmek, bize büyük mutluluk veriyor. Aralarından yeni Nobeller alacak Aziz Sancar çıkması bize gurur verir” dedi.
Tröllback’ten BM Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerinin yeni iletişim dili
2015 yılının en önemli 10 medya ve iletişim gurusundan biri olan Jakob Tröllback, Sürdürülebilir Markalar Konferansı katılımcılarına, Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerine yönelik kurguladıkları yeni iletişim dili hakkında bilgiler verdi. İletişim için değişime yönelik yeni bir dil geliştirilmesinin insanların konuya dahil edilmesine katkı sağlayacağını vurgulayan Tröllback, “Oldukça karmaşık ve uzun bir şekilde dile getirilen 17 Sürdürülebilir Kalkınma Hedefini, ‘sıfır yoksulluk’, ‘sıfır açlık’, ‘karada yaşam’ gibi sloganlarla ifade etmeye çalıştık. Görsel bir dile olan ihtiyacımızı çeşitli ikonlarla karşıladık.
Böylece insanların sevmesini ve duygusal olarak bağlanmalarını sağladık. Dünyanın farklı bölgelerinden fotoğraflar gelmeye başladı. Konferanslarda ve hatta konserlerde artık bu ikonlar kullanılıyor. Liverpool Futbol Takımı formasının üzerinde bu ikonlara yer verdi” diye konuştu. Tröllback, yeni bir iletişim dili belirlemek isteyen şirketlere, “Unutmayın! İletişimi daha karmaşık hale getirdikçe kimse kazanmayacak. Aksine karmaşık olanı sadeleştirin ve güzel kılın!” önerisinde bulundu.
Turner: “Bugünkü kuşaklara yeni bir dünya yaratmaları için fırsat verin!”
Global gelecek pazar ve marka trendisti olan Jody Turner da bu yıl dördüncü kez katıldığı Sürdürülebilir Markalar Konferansı’nda markaları etkileyen beş ana trendi anlattı. Turner, “Kürele olanı yerel düzeye indirgemek gerekiyor. Mutlaka bir yerel dilimiz olmalı, ben buna ‘Glocal (Global+Local) diyorum” şeklinde konuştu. Turner, ‘marka yapıcı’ olarak nitelediği bugünkü kuşaklara yeni bir dünya yaratmaları için fırsat verilmesi gerektiğine dikkat çekti.
Atık ağları kullanıp Hollywood markası yaratan İspanyol girişimci İstanbul’dan dünyaya seslendi
2013 yılında geri dönüştürülebilir malzemelerden kıyafetler üretmek amacıyla kurulan ve sürdürülebilir tüketim ile moda devrimi yaparak Hollywood markası haline gelen ECOALF’in yaratıcısı, İspanyol girişimci ve aktivist Javier Goyeneche, inovasyon, tasarım, teknoloji ve sürdürülebilirliğe dayanan üretim yaklaşımlarının ipuçlarını paylaştı.
Goyeneche, kendisini bu marka girişimine yönlendiren hikayeyi şöyle anlattı: “Dünyada her yıl 50 milyon adet plastik torba kullanılıyor. Üstelik bunun yüzde 25’lik kısmı sadece 30 dakikalık ömre sahip. Her yıl 650 bin balık ağı öylece denize bırakılıyor. Denize atılan cam şişeler 700 yıl, lastik şişeler 450 yıl, metal kutular ise 200 yıl kalıyor. Oysa bu atıkların yüzde 60’ı geri dönüştürülebilir.
Yapılan bir araştırmaya göre balıkların yediği plastik oranı %32 ve 2050 yılına kadar denizlerdeki plastik miktarı balık miktarından çok daha fazla olacak. Dolayısıyla artık ‘harekete geçme zamanı’ diyerek, sürdürülebilir kaynakları tüketmemek ve geri dönüştürülebilir malzemeleri kullanarak kıyafetler üretmek için E COALF’i kurduk. Kullandığımız malzemelerin geri dönüştüm oranı yüzde 85 ila 100 arasında. Balık ağlarını, kahve artıklarını, kullanılmış kamyon lastiklerini alarak yeni ürünler yaratıyoruz.”
Goyeneche, “Başka bir gezegenimiz yok! Biz enerjimizi ekosistemi değiştirmeye harcamıyoruz, yeni bir model yaratmaya harcıyoruz. Bu şekilde atığı dönüştürebiliyoruz” dedi.
“Türkiye’de sürdürülebilirliğe duyarlılık ve harekete geçme isteği var!”
Beşinci yılını geride bırakan Unilever Sürdürülebilir Yaşam Planı doğrultusunda Türkiye’de kaydettikleri performansı anlatan Unilever Türkiye Dondurma Kategorisi Pazarlama Direktörü Tolunay Tanrıdağlı da şu bilgileri verdi: “Lipton Sürdürülebilir Çay Tarımı Projesi kapsamında 2015 yılında ‘Eksik Olma’ platformunu hayata geçirdi.
Ünlü sanatçı Sezen Aksu ‘Çaya Güzelleme’ adını koyduğu bir eserle hareketimize katkı sağladı. Açılan imza kampanyasına 1.416.308 kişinin imza koyması, Türkiye’de sürdürülebilirlik hareketine duyarlılık olduğunu ve harekete geçme isteğini gösteriyor.
2010 yılından bu yana Türkiye’de 1.000 kadına iş imkanı yarattık. Knorr ile yüzde 100 sürdürülebilir tedarike ulaştık. Bugün 52 Yeşil Satış Noktamız var. Lipton ve Knorr markalarımız toplam 27 bin çiftçiye eğitim ve destek sağladı. Algida yüzde 100 sürdürülebilir tek şirket konumunda. Konya’da 40 aile Algida için sürdürülebilir çilek üretiyor.”
Sunar Grup’tan Parlak Gelecek Platformu
Sunar Grup CEO’su Hüseyin Nuri Çomu, “Biz kendimizi girişimci ve yatırımcı olarak tanımlıyoruz. Bize göre girişimci, bundan 5-10-15 yıl sonrasını düşünen insandır. Bugünkü değerleri korumalı ve daha öteye taşımalıyız. Biz, geleceğe oynayan insanlarız. Gelecekte daha iyi bir dünyayı yeni kuşaklara sağlamalıyız” dedi. Çomu, Sunar Grup olarak hayata geçirdikleri Sunar Parlak Gelecek Platformu hakkında bilgiler vererek, “Biz, sürdürülebilir markalara sürdürülebilir ürünler sunan bir tedarikçi olmaya devam edeceğiz” diye konuştu.
Mobil üzerinden arama yapma oranı son iki yılda %300 arttı
Schneider Electric Dijital ve Web Pazarlama Başkan Yardımcısı Shawn Burns “Schneider Electric müşterileri, bir ürün veya hizmetimizi satın almadan önce ortalama 12 kez internet araştırması yapıyor” diyerek dijitalleşmenin önemini vurguladı.
Burns, bu nedenle dijital iletişimin pazarlama stratejilerinin temelini oluşturduğunu belirtti. Dijital dünyada markalar için kuralların değiştiğinin ve müşteri olarak tasvir edilen kişilerin gittikçe gençleştiğinin altını çizen Burns, ürünlerin artık videolar sayesinde satıldığını belirtti. Ticari (B2B) alıcıların %90’ının akıllı telefonlar üzerinden işlem yaptığını aktaran Shawn Burns, mobil üzerinden arama yapma oranının son iki yılda %300 arttığını kaydetti.
Vodafone, dijital dönüşüm ile sürdürülebilirlikte yeni kapılar açıyor
İletişim teknolojilerinin sürdürülebilir bir gelecek oluşturmada üstlendiği dönüştürücü etkiyi “Teknoloji Hayatın Hizmetinde” yaklaşımıyla hayata geçirdiklerini aktaran Vodafone Türkiye Kurumsal İlişkiler ve Çeşitlilik Direktörü Gizem Keçeci, şunları söyledi: “Vodafone olarak, ticari ve sosyal yatırımlarımızın merkezine yerleştirdiğimiz sürdürülebilirlik stratejisi doğrultusunda verimlilik uygulamalarıyla bir yılda 8,3 milyon TL’ye yakın tasarruf elde ettik. Bu uygulamalarla 18 binden fazla ağacın kesilmesini önlerken, son 5 yılda 46 milyon TL’yi aşkın tasarruf sağladık. Öte yandan, Dijital Dönüşüm, bugün sadece bireysel haberleşme ihtiyaçlarımızı karşılamakla kalmıyor; sağladığı verimlilik ve tasarruf artışıyla sürdürülebilir büyümenin de lokomotifi olmayı sürdürüyor.
Türkiye’nin Dijital Dönüşüm vizyonuna liderlik etme hedefiyle, iki yıl önce duyurduğumuz Dijital Dönüşüm Hareketi’nin önemli bir ayağını da toplumsal gelişime destek vermek için yaptığımız sosyal yatırımlar oluşturmaya devam ediyor. Dijital Dönüşüm ile sürdürülebilirlikte yeni kapılar açmaya devam ediyoruz. Bu doğrultuda 2011 yılından bu yana kadın odaklı yürüttüğümüz tüm çalışmalarımızı 2013 yılında Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın da desteğiyle ‘Vodafone Önce Kadın’ programı altında topladık.
Böylece Türkiye’de ilk kez kadına yönelik tüm ürün, servis, proje ve hizmetler tek çatı altında buluşturduk. İletişim teknolojilerinin gücünü kullandığımız ‘Vodafone Önce Kadın’ programı kapsamında bugüne kadar 650 binden fazla kadınımıza bilgiye erişim, gelir ve iletişim fırsatları sağladık. Engeli ve dezavantajlı gençlerin aktif ve üretken bireyler olarak toplumda yer almalarını hedefleyen çalışmalarımızla da 140 binden fazla engelli ve sosyal dezavantajlı bireyin hayatına dokunduk.”
Sürdürülebilir Markalar Konferansı 2016’a yenilikçi teknoloji ve kampanyalar damgasını vurdu
Sürdürülebilir Markalar Konferansı’nın ilk gününde BASF sponsorluğunda eğitim konusunun öneminin tartışıldığı bir Activation Hub gerçekleştirildi. Konferansa katılan şirketler düzenledikleri dijital kampanyalarla katılımcılara eğlenceli saatler yaşattı.
BASF ve Unilever’in Platin sponsorluğunda gerçekleşen Sustainable Brands 2016 Istanbul’un Altın sponsorluğunu Sunar Grup, Gümüş sponsorluğunu ise Ülker ve Schneider Electric üstlendi. Ayrıca konferansın bronz sponsorları kısmında Prefabrik Yapı, TAV, Kale, Philips, Modelpan yer aldı. Konferansa iletişim sponsoru olarak Vodafone destek verdi. Konferansın resmi havayolu sponsoru THY oldu. Ana medya sponsoru Bloomberg HT ve Habertürk’ün olduğu Sustainable Brands 2016 Istanbul’a ayrıca önemli dernekler de destek verdi.
GIDAHATTI DERGİSİNİ ÜCRETSİZ İNDİRİN
(10)