İstanbul İhracatçı Birlikleri (İİB) bünyesinde yer alan 6 ihracatçı birliği, fındıktan su ürünlerine, hububat bakliyattan gemi ve mobilyaya birçok sektörde en başarılı ihracat yıldızı firmaları ödüllendirdi.
İstanbul İhracatçı Birlikleri (İİB), 2015 yılında sektörlerinde ihracat lideri 81 firmayı ödüllendirdi. 2015’te Almanya’dan Irak’a, ABD’den Japonya’ya kadar 200 ülkeye 5,8 milyar dolar ihracat yapan İİB bünyesindeki 6 ihracatçı birlik, 2016’da alternatif pazarlardan inovatif ürünlere kadar yeni hedeflere odaklandı. Fındıktan hububat, bakliyat ve kuru gıdaya, su ürünlerinden yaş meyve sebzeye, gemi ve yattan mobilya, kırtasiye ve orman ürünlerine kadar birçok sektörü bünyesinde barındıran İİB’nin ödül gecesi, adeta sektörlerin güç gösterisine dönüştü.
Ödül töreni Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi ile İİB bünyesinde yer alan İstanbul Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Ali Haydar Gören, İstanbul Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Başkanı Ahmet Tuncay Sagun, İstanbul Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Zekeriya Mete’nin yanı sıra Gemi ve Yat İhracatçıları Birliği Başkanı Başaran Bayrak, İstanbul Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Muhsin Çakıcı, İstanbul Mobilya, Kâğıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkanı Ahmet Güleç’in katılımıyla gerçekleştirildi.
“İhracat gemimizi Ar-Ge ile güçlendirmeliyiz”
Törende konuşan TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, ihracatçıların her türlü zorluğa rağmen Türkiye ekonomisine katkıda bulunduğunu belirterek, 2023 hedeflerini hatırlattı. İhracat gemisinin dümenini 2023’e kırdıklarını vurgulayan Büyükekşi, “Sadece iç pazara satış yapmak, gemileri sığ sularda yüzdürmeye benzer. İhracat yapmak ise gemileri okyanusta yüzdürmek gibidir. Okyanusta dalga boyu daha yüksek olduğu için okyanustaki gemiler, sığ sularda yüzen gemilere nazaran daha güçlü, daha dirençli olur. 2023’e giden bu yolda, biz de ihracat gemimizi güçlendirmeliyiz. Biz başarıyı yakalamak için yenileşmeye mecburuz. Yenileşmeye ise ancak Ar-Ge, inovasyon, tasarım ve markalaşma ile ulaşabiliriz” şeklinde konuştu.
İİB Koordinatör Başkanı Başaran Bayrak ise ihracatçılar olarak özverili bir çalışma sonrasında başarıyı yakaladıklarına değindi. “İİB olarak 2015 yılını 28 bin üye firmamızla 5,8 milyar dolar ihracatla tamamladık” diye konuşan Bayrak, bilimsel ve teknolojik dönüşümünü tamamlamış, ulaşım ve lojistik altyapısı güçlü, katma değeri yüksek ve ileri teknolojili ürünleri hedefleyerek rekabet gücü yüksek ürünler hedefleyerek çalıştıklarını vurguladı.
Balıkçılık sektörü açık denizlere dümen kırdı
İstanbul Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Başkanı Ahmet Tuncay Sagun, ödüllerin ihracatçı için motivasyon olduğunu kaydederek, “Biz sektörümüzde emin adımlarla ilerliyoruz. Dünyada yaşanan olumsuzluklara rağmen en önemli rakiplerimizden Yunanistan’ın önüne geçtik. Afrika ülkelerine ihracatımızı yılın ilk çeyreğinde yüzde 25,ABD’ye ise yüzde 30 seviyesinde artırdık. Şimdi yeni hedefimiz açık denizlere dümen kırmak. Teknelerimiz Moritanya açıklarında avlanmaya başlıyor. Bunun da meyvesini önümüzdeki günlerde almayı bekliyoruz” dedi.
Fındık üreticisi ve ihracatçısının yüzü gülecek
İstanbul Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Ali Haydar Gören de başarılı firmaları kutlayarak, “Sektörümüze benimsettiğimiz iyi tarım uygulamaları ile önümüzün açık olduğuna inanıyorum. Gelecek sezonlarda hem üreticimizin, hem ihracatçımızın, hem de sanayicimizin yüzünü güldürecek sonuçlar alacağız. İhracatta katma değeri en yüksek ürünlerden biri olan fındığı, çalışmalarımızla dünyada daha geniş kitlelerle tanıştıracağız” şeklinde konuştu.
Kuzey ve Güney Amerika hedefte
Törende söz alan İstanbul Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Zekeriya Mete ise “2016 yılının ilk çeyreğinde ihracatımızı geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 4,4 artırmayı başardık. 2016 yılının devamında da birlik olarak ihracattaki artışımızı sürdürmeyi hedefliyoruz. Bölgemizdeki soranlar nedeniyle Kuzey ve Güney Amerika ile Uzak Doğu pazarları giderek daha fazla önem kazandı. Biz de diğer ülkelerde kaybettiğimiz pazar payını bu coğrafyalarda telafi etmek için yeni stratejiler geliştiriyoruz” dedi.
Törende adının açıklanmasını istemeyen firmalar dışında ödül alan tarım ürünleri ve gıda firmaları şöyle:
İstanbul Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği
Bakliyat, Hububat, Değirmencilik, Baharat: Eksun Gıda, Turun Gıda, Karahan Değ., Monsanto Gıda
Bitkisel Yağlar ve Yağlı Tohumlar: Marsa, Eksper Gıda, May-Agro Tohumculuk, Limagrain Tohum, Kent Boringer
Diğer Gıda Müstehzarları: Perfetti Van Melle, Pak İhracat, Nestle Türkiye
İşlenmiş Tarım Ürünleri: Interwest Dış Tic., İstanbul Gıda, Altınmarka Gıda, Eksper Gıda,
İstanbul Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği
Aydın Kuruyemiş, Nova Tarım Mam.
İstanbul Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği
Balıklar ve Su Ürünleri: Kemal Balıkçılık, Kocaman Balıkçılık, Susan Gıda, Dardanel Önentaş Gıda, Fokacı Su Ürünleri
Süt ve Süt Ürünleri: Bel Karper Gıda, MBH Gıda, Bahçıvan Gıda, Sütaş, Kaanlar Gıda
Tavuk, Hayvansal Ürünler ve Yağlar: Banvit, Şenpiliç, Beypi, Rapak Sanayi Ürünleri, Erpiliç
Yumurta: Emre Piliç, Hastavuk, Orallar Zirai Ürünler, Ozon Gıda, Karagül Tavukçuluk
İstanbul Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği
Progıda, Balsu Gıda, Yılmaz Tar. Ürün., Çakmaklar Gıda, Nuteks Zirai Ürün., S.E.P. Gıda, Karin Gıda, Yılmaz Kardeşler Gıda, Arslantürk Tarım Ürün., Aydın Kuruyemiş
GIDAHATTI DERGİSİNİ ÜCRETSİZ İNDİRİN
(39)