Southampton Üniversitesi araştırmacıları, toprakta ne kadar antibiyotiğe dirençli bakteri bulunduğunu öğrenmek için araştırma yapmaya hazırlanıyor.
Antibiyotiğe dirençli bakteri, aşırı antibiyotik kullanımı ile ortaya çıkan önemli bir sorun. Antimikrobiyal direnç arttıkça, bugün kullandığımız antibiyotiklerin işe yaramadığı bakteriler ortaya çıkabilir.
Antimikrobiyal dirençli bakteri tehlikesi tüm dünyayı ilgilendiriyor. Bu sorun, 2050 yılı itibariyle çözülemezse kanserden daha fazla ölüme neden olacak ve ekonominin şu anki hacminden daha büyük bir zarara yol açacak.
Araştırmanın amacı, antimikrobiyal direncin doğal toprak bakterisine nasıl geçtiğini belirlemek. Antimikrobiyal direnç çiftçiler tarafından uygulanan gübreler veya evcil veya vahşi hayvan ve kuş dışkıları ile geçiyor olabilir. Araştırma, bu aktarımın farklı toprak türlerinde nasıl gerçekleştiğini de belirlemeye çalışacak.
Çalışmanın başındaki isimler Southampton Üniversitesi’nin Antimikrobiyal Direnç ve Enfesiyon Önleme Ağı’ndan (NAMRIP) Prof. Bill Keevil ve Dr. Marc Dumont.
Araştırma hakkında bilgi veren Prof. Bill Keevil şunları söyledi: “Proje, tarım uygulamaları (hayvan besiciliği, insan artık su giderimi, yanlış gübreleme uygulamaları) veya evcilleştirilmiş ve vahşi hayvan dışkısı yoluyla toprağa bulaşan antibiyotiğe dirençli bakterilerin, toprak mikrobiyom topluluklarındaki antimikrobiyal dirence katkıda bulunup bulunmadığını veya toprak antibiyotik direnç gen havuzundan (rezistom) direnç genleri alıp almadığını inceliyor. Antibiyotiğe dirençli bakteriler, gıda zinciri içinde yayıldıklarında kontrol altına almak zor olabiliyor.”
Doğal Çevre Araştırma Konseyi (NERC) tarafından 198.000 İngiliz sterlini finansman sağlanan çalışma çerçevesinde, İngiltere’nin farklı bölgelerinden kil, balçık ve kumsu toprak örnekleri alınacak.
Antibiyotik direnç aktarımını izlemek için, antibiyotik direnci veya hassas bakteri eklenmeden önce alınan örneklere, antibiyotiğe dirençli doğal türlerin analizi yapılacak.
GIDAHATTI DERGİSİNİ ÜCRETSİZ İNDİRİN
(29)