Mart ayında süt ürünleri üretimindeki artışın ardından Nisan ayında üretimde düşüşler yaşandı. Yoğurt ve ayran dışında, içme sütü ve diğer süt ürünleri üretimindeki azalışa paralel olarak, ticari süt işletmelerince toplanan inek sütü miktarı da azaldı.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Süt ve Süt Ürünleri Üretimi, Nisan 2016 verilerini açıkladı.
Toplanan inek sütü miktarı düştü
Buna göre, ticari süt işletmelerince Nisan ayında 810 bin 744 ton inek sütü toplandı. Toplanan inek sütü miktarı Nisan ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 0,7 oranında azaldı.
Nisan 2016’da bir önceki yılın aynı ayına göre içme sütü ve süt ürünleri üretimlerinde de azalma kaydedildi. Üretiminde artış yaşanan iki ürün yoğurt ve ayran oldu.
Nisan ayında ticari süt işletmeleri tarafından yapılan içme sütü üretimi 120 bin 601 ton olarak gerçekleşti ve bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 2,1 azalış gösterdi.
İnek peyniri üretimi 54 bin 14 ton ile bir önceki yılın Nisan ayına göre yüzde 4,1 azaldı.
Koyun, keçi, manda ve karışık sütlerden elde edilen peynir çeşitleri ise 3 bin 847 ton ile bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 14,9 azaldı.
Nisan ayında üretimi artan iki ürün!
Yoğurt üretimi 97 bin 945 ton ile bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 5,7 arttı.
Ayran üretimi ise 60 bin 250 ton ile bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 11,6 artış gösterdi.
Nisan ayında ticari süt işletmeleri tarafından toplanan inek sütü yağ oranı ortalama yüzde 3,4, protein oranı ise ortalama yüzde 3,2 olarak tespit edildi.
Toplanan inek sütü, Nisan 2016
Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış toplanan inek sütü miktarı Nisan ayında bir önceki aya göre yüzde 3,2 azaldı. Takvim etkisinden arındırılmış toplanan inek sütü miktarı Nisan ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 0,7 azaldı.
GIDAHATTI DERGİSİNİ ÜCRETSİZ İNDİRİN
(13)