Piyasa analisti olan David Cheetham, referandumda İngiltere’nin AB’den ayrılma yönünde karar vermesi halinde, gıda endüstrisi ve ilgili sektörlerin nasıl etkileneceğini değerlendirdi.
David Cheetham, finansal türevler ticareti sağlayan bir aracı kurum olan X-Trade Brokers firmasının internet sitesi XTB.com’da piyasa analisti.
Brexit olarak da bilinen İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden ayrılma sürecinde karar, 23 Haziran’da yapılacak olan referandum ile verilecek.
Piyasa analisti David Cheetham, referandumdan “AB’den ayrılma”, yani Brexit kararı çıkması durumunda gıda endüstrisinin bu durumdan nasıl etkileneceğini inceledi.
Gıda endüstrisi nasıl etkilenir?
Cheetham’a göre olası bir ayrılığın koşulları tanımlanmadığı için, gıda endüstrisinin ne derece etkileneceğini söylemek zor.
Cheetham, “İlk olarak ‘kalma’ kararını incelemek lazım. Referandum günü mevcut durumun sürmesi yönünde bir karar çıkarsa, gıda endüstrisindeki mevcut şart ve koşulların değişmeyeceğini söylemek mümkün.
Brexit’in gerçekleşmesi durumunda ise, endüstride mevzuatta ve istihdamla ilgili yasalarda değişiklikler olabilir. Ancak en önemli değişiklikler ticaret konusunda olacaktır” dedi.
İngiltere Ulusal Çiftçiler Birliği’ne (NFU) göre, ayrılma durumunda gerçekleşebilecek 3 senaryo var:
- Kanada modeline benzer şekilde, AB ile yapılacak bir serbest ticaret anlaşması,
- Dünya Ticaret Örgütü’nin (WTO) mevcut düzenlemelerinin uygulanması,
- Ticaretin özgürleşmesi.
Brexit senaryoları gıda fiyatlarını etkiler mi?
Cheetham’a göre bu senaryoların en önemli etkisi, fiyatlar üzerinde olacak. Ticaretin özgürleşmesi dışındaki 2 senaryonun gerçekleşmesi durumunda, gıda fiyatlarının %5 ile %8 civarında artması bekleniyor.
Cheetham, “NFU’ya göre AB fiyatları dünya piyasalarının üzerinde. Bunun nedeni AB’nin birlik dışından yapılan tarımsal ithalata uyguladığı ortalama %12,2’lik gümrük oranı. Ancak bu oran yanıltıcı olabilir. Gümrük oranı peynir ve şarap ithalatında %30-40, bazı et çeşitlerinde ise %70-90 arasında değişiyor. Düşük gümrük vergisi, İngiliz çiftçilerin ürettiği et ve tavuk ürünlerinde sırasıyla %15 ve %7’lik bir düşüşe neden olabilir.” ifadelerini kullandı.
Cheetham, “Mevcut ‘doğrudan sübvansiyon’ların azalması yönündeki bir baskı, İngiltere’nin AB’den çıkması durumunda çiftçiler üzerindeki belki de en büyük etki olabilir. Doğrudan sübvansiyonlar, ortalamada 17.000 avro ile 36.000 avro arasında yıllık yardım alan birçok çiftçinin iş modelinin önemli bir parçası. Bu sübvansiyonların ortadan kalkma ihtimali, oylamayı AB ile devam etme yönünde etkileyebilir,” dedi.
GIDAHATTI DERGİSİNİ ÜCRETSİZ İNDİRİN
(6)