Üç yanı denizlerle çevrili Türkiye, yılların ihmali ile su ürünleri üretiminde yaşanan kayıpları gidermek için uğraş veriyor. Türkiye’de su ürünleri üretimi 2015 yılında bir önceki yıla göre yüzde 25, 1 oranında artışla 675 bin tona yaklaştı.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Su Ürünleri, 2015 verilerini açıkladı.
TÜİK verilerine göre, su ürünleri üretimi 2015 yılında bir önceki yıla göre %25,1 artarak 672 bin 241 ton olarak gerçekleşti.
Üretimin %51,4’ünü deniz balıkları, %7,7’sini diğer deniz ürünleri, %5,1’ini iç su ürünleri ve %35,8’ini yetiştiricilik ürünleri oluşturdu.
Su ürünleri avcılığı ile yapılan üretim 2015 yılında %42,9 oranında artışla 431 bin 907 ton olurken, yetiştiricilik üretimi ise %2,2 artarak 240 bin 334 ton olarak gerçekleşti. Deniz ürünleri avcılığı da bir önceki yıla göre %49,5 artarken, iç su ürünleri avcılığı ise %5,4 azaldı.
Yetiştiricilik üretiminin %42,2’si iç sularda, %57,8’i denizlerde gerçekleşti.
Deniz ürünleri avcılığı ile yapılan üretimde ilk sırayı %60,8’lik oran ile Doğu Karadeniz Bölgesi aldı. Bu bölgeyi %19,8 ile Batı Karadeniz, %8,9 ile Ege, %8 ile Marmara ve %2,5 ile Akdeniz Bölgeleri izledi.
Avlanan deniz ürünleri miktarı, 2015
Deniz ürünleri avcılığına ait bilgiler deniz ürünleri avcılığı sezonu boyunca aylık ve sezonluk olarak balıkçılara uygulanan anketler yoluyla, iç su ürünleri avcılığı ve yetiştiricilik üretimine ait bilgiler ise Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın idari kayıtlarından derleniyor.
GIDAHATTI DERGİSİNİ ÜCRETSİZ İNDİRİN
(2)