Türk-İş Araştırmasının Haziran 2016 ayı sonucuna göre, dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) 1.350,21 TL oldu. Bir önceki dönemde açlık sınırı 1.374,89 TL seviyesinde bulunuyordu.
Türk-İş’ten yapılan açıklamaya göre, gıda harcaması ile birlikte giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamaların toplam tutarı ise (yoksulluk sınırı) 4.398,09 TL oldu. Bir önceki dönemde yoksulluk sınırı 4.478,48 TL seviyesinde bulunuyordu.
Asgari harcama tutarı
Bekar bir çalışanın aylık yaşama maliyeti ise 1.686,87 TL olarak gerçekleşti.
Ankara’da yaşayan dört kişilik bir ailenin “gıda için” yapması gereken asgari harcama tutarı bir önceki aya göre yüzde 1,80 oranında geriledi. Yılın ilk altı ayı itibariyle yüzde 2,53 oranında geriledi.
Gıda enflasyonunda son on iki ay itibariyle artış oranı sadece yüzde 0,94, yıllık ortalama artış oranı ise yüzde 9,71 olarak hesaplandı.
Süt ve süt ürünleri fiyatlarında gerileme
Açıklamada şu bilgilere yer verildi:
“Süt, yoğurt, peynir grubunda daha önceki yılların bu ayında pek rastlanmayan biçimde ortalama fiyatlar tümünde gerileme gösterdi ve bu durum mutfak harcamasına olumlu yansıdı.
Et, tavuk, balık, sakatat, bakliyat ürünlerinin bulunduğu grupta tavuk fiyatı değişmedi. Kıyma etin fiyatı artarken, kuşbaşı etin fiyatı -bazı marketlerde yürütülen kampanya nedeniyle biraz geriledi ve bu durum ortalama et kilogram fiyatına olumlu yansıdı.
Geçen ay sona eren balık mevsimi nedeniyle bazı tezgahlar kapandı, açık olanlarda ise ağırlıklı olarak kültür balıkları (alabalık, somon, levrek) yer aldı. Balık fiyatı bu ay artış gösterdi.
Yumurta fiyatı, beklendiği gibi, okulların kapanmasıyla geriledi. Sakatat ürünlerinde ise fiyat değişikliği olmadı. Bakliyat ürünlerinde (kuru fasulye, kırmızı mercimek, barbunya) genellikle marketler kendi markalarını ağırlıklı olarak sattıklarından fiyat indirimi tespit edildi.
Sebze ve meyve fiyatları
Bu ay sebze-meyve ortalama kilogram fiyatı artarak 3,59 TL’den 3,701 TL’ye geldi. Sebze ortalama kilogram fiyatı artarken (3,24 TL’den 3,52 TL’ye), meyve ortalama kilogram fiyatı geçtiğimiz ay vurguladığımız üzere gerileyerek 4,13 TL iken 3,95 TL oldu. Hesaplama yapılırken her zaman olduğu gibi pazardaki mevsim ürünleri esas alındı ve ürünlerin tek tek ağırlığı yerine genel meyve sebze tüketimi miktarından hareket edildi.
Pirinç ve irmikte indirim
Ekmek, pirinç, un, makarna, irmik gibi ürünlerin bulunduğu grupta ekmek fiyatı aynı kaldı ve fakat bu ay genelde ağırlıklı olarak pide satışı gerçekleşti ve 250 gramlık pidenin satış fiyatı 1,50 TL oldu. Pirinç ve irmik fiyatında fiyat indirimi dikkati çekerken, un ve makarna fiyatı aynı kaldı.
Tereyağı ve ayçiçek yağı fiyatında artış
Son grup içinde yer alan gıda maddelerinden tereyağı ve ayçiçeği yağı fiyatı biraz yükseldi, margarin ve zeytinyağı fiyatı ise değişmedi. Siyah zeytinde ortalama kilogram fiyatı bu ay artarken, yeşil zeytin fiyatı biraz geriledi.
Yağlı tohum (ceviz, fındık, fıstık, ayçekirdeği vb.) ürünlerinde Antep fıstığındaki fiyat artışı ve cevizdeki fiyat gerilemesi dışında diğerleri aynı kaldı. Şeker ve tuz fiyatı aynı kalırken, bal ve reçel fiyatında artış oldu.
Pekmez fiyatı değişmedi. Baharat (kimyon, nane, karabiber, vb.) ürünleri ile salça fiyatı bu ay yine aynı kaldı. Ihlamur fiyatı da değişmedi. Çay fiyatı artış yönünde ayarlandı.”
GIDAHATTI DERGİSİNİ ÜCRETSİZ İNDİRİN
(7)