Patates siğili hastalığı (Synchytrium Endobioticum) nedeniyle ekim yasağı getirilen alanlarda tavsiye edilen alternatif ürün ekimleri devlet tarafından desteklenecek. Kuru kayısı lisanslı depoları için büyüklük ve asgari sermaye tutarları da yeniden belirlendi.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın, Patates Siğili Görülen Alanlarda ve Güvenlik Kuşağında Uygulanacak Desteğe İlişkin Bakanlar Kurulu Kararı Uygulama Tebliği, 29 Haziran’da Resmi Gazete’de yayımlandı. Patates siğili hastalığı nedeniyle ekim yasağı getirilen alanlarda tavsiye edilen alternatif uygulamaların desteklenmesi amacıyla hazırlanan Tebliğ ile destekleme uygulamalarında görev alacak kurum ve kuruluşlar belirlenirken, patates siğili hastalığı ile bulaşık alanlarda ve güvenlik kuşağında alternatif ürünleri yetiştiren veya bu alanları nadasa bırakan çiftçilerin desteklenmesi ve çiftçilere yapılacak ödemelere ilişkin usul ve esaslar düzenlendi.
Dekara 110 TL destek
Tebliğe göre, 2016 yılından itibaren patates siğili hastalığı (Synchytrium Endobioticum) ile bulaşık alanlarda 3 yıl, alternatif ürün olarak patates ve Solanaceae familyasına ait bitkiler ile toprak parçası taşıyacak yumrulu bitkiler, fide ve fidan gibi üretim materyalleri dışındaki bitkisel ürünleri yetiştiren veya nadas uygulayan çiftçiler ile oluşturulan güvenlik kuşağında 3 yıl patates, tohumluk, fide, fidan dışında diğer tüketim amaçlı alternatif ürünleri yetiştiren ya da nadasa bırakan çiftçiler Yönetmelikte belirtilen usul ve esaslara göre Çiftçi Kayıt Sistemi’ne (ÇKS) kayıtlı olmak şartı ile dekar başına destekleme ödemelerinden yararlanacak. Destekleme ödemesi aynı parsele 3 yılda bir defa ödenecek ve üç yılı kapsayacak ödeme 2016 yılında yapılacak.
Çiftçilere söz konusu esaslar çerçevesinde dekara 110 TL destekleme ödemesi yapılacak.
Destekleme ödeme planı, 2016 yılından itibaren ekim ve dikim ile nadas uygulaması dikkate alınarak, aynı alana üç yılda bir ödeme yapılması esas alınarak Bakanlık tarafından belirlenecek.
Söz konusu desteklemeden yararlanmak isteyen çiftçiler ÇKS kaydını yaptırdıkları il/ilçe müdürlüklerine başvuracaklar. ÇKS kayıt süreleri içerisinde 15/10/2016 tarihine kadar il/ilçe müdürlüklerine yapılacak başvuruların, yılı ve dönemi içerisinde yapılması zorunlu olacak. Bu tarihten sonra yapılacak başvurular kabul edilmeyecek.
Bulaşık alanlarda ve oluşturulan güvenlik kuşağında alternatif ürün ekim/dikimi yapan veya nadas uygulayan çiftçilere yapılacak destekleme uygulaması Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü ve il/ilçe müdürlükleri tarafından yürütülecek.
Hayvan ithalatında kontrol belgesi alımı
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Sığır Cinsi Hayvanlar ile Koyun-Keçi Türü Hayvanların İthalatında Kontrol Belgesi Alınabilmesi İçin Aranacak Şartlar Hakkında Tebliğ’de de (Tebliğ No: 2015/2) değişikliğe gitti.
Yapılan değişiklik ile Bakanlık Projelerinde kullanılmak üzere ithal edilecek hayvanlar da, tıpkı kurbanlık amacıyla ithal edilecek hayvanlar gibi Tebliğin kapsamından çıkartıldı. Bu düzenleme doğrultusunda, Bakanlık projeleri ve kurbanlık için kullanılacak sığır cinsi hayvanlar ile koyun-keçi türü hayvan ithalatına ilişkin şartlar Bakanlıkça belirlenecek.
Kuru Kayısı Lisanslı Depo Tebliği
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın Kuru Kayısı Lisanslı Depo Tebliği’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliği de Resmi Gazete’de yayımlandı.
Yapılan değişikliğe göre, Kuru Kayısı lisanslı depoları konusunda Bakanlıktan ürün senedi alım satımı konusunda izin alan ticaret borsaları da faaliyet gösterebilecek.
Tebliğ değişikliği ile kayısının depolanacağı lisanslı depo işletmesinin lisansa tabi kapalı depo kapasitesi 5.000, her bir şubesinin kapalı depo kapasitesi de 1.000 tondan az olamayacak. Bu büyüklükler daha önce 10.000 ve 2.000 ton olarak uygulanıyordu.
Lisanslı depo işletmesinin;
5.000 ton için; 1 milyon TL,
5.001 ila 10.000 ton için; 1,5 milyon TL,
10.001 ila 15.000 ton için; 2 milyon TL,
15.001 ila 20.000 ton için; 2,5 milyon TL,
20.000 tonu aşan her 5.000 ton için de ilave 500 bin TL,
asgari ödenmiş sermayeye sahip olması gerekecek.
Daha önce en düşük 10.000 ton için 1 milyon TL asgari sermaye şartı bulunuyordu.
GIDAHATTI DERGİSİNİ ÜCRETSİZ İNDİRİN
(255)