Nobel ödüllü 110 bilim insanı bir araya geldi ve dünyadaki açlığa karşı genetiği değiştirilmiş gıdaların kullanılması gerektiğini bildirdi. GDO hakkındaki olumsuz tutumlara işaret eden bilim insanları, Greenpeace gibi örgütlerin GDO karşıtı kampanyalara son vermesini isteyerek, dünyadaki yetersiz beslenen çocukların karınlarının GDO ile doyurulabileceğine dikkat çekti.
GDO karşıtı yürütülen kampanyalara bilim dünyasından görülmemiş bir itiraz geldi. Nobel ödüllü 110 bilim insanının ortak görüşü ile yayınlanan mektupta, GDO karşıtı kampanyalar eleştirildi.
Washington’da düzenledikleri basın toplantısıyla bildiriyi açıklayan bilim insanları, Greenpeace gibi GDO karşıtı kampanya düzenleyen kuruluşların bu tavrı bırakmalarını istedi.
Dünyada ciddi bir beslenme sorunu olduğuna işaret eden bilim insanları, bu sorunun aşılmasında çare olarak GDO’lu gıdaları gösterdi.
“GDO’lu ürünler güvenli”
GDO ile dünyadaki yetersiz beslenen birçok çocuğun karnının doyurulabileceğinin altını çizen bilim insanları, şu ifadelere yer verdi:
“GDO’lu tarım ürünleri, güvenli, yeşil ve gelişmekte olan ülkelerin küçük çiftçileri için gelişmiş ülkelerin büyük işletmecilerine göre daha değerdir. Greenpeace ve onun destekçilerine düşen, biyoteknolojiler sayesinde geliştirilen kültürleri yetiştiren dünya çapındaki çiftçilerin deneyimlerini gözden geçirmeleri, sağlık otoritelerinin düzenlemelerine uygun GDO’lara karşı kampanyalarına son vermeleridir”
“Küresel açlığa karşı en iyi şansımız”
Nobel Tıp Ödüllü Philip Sharp, Brce Beutler, Christiane Nusslein-Volhard, Nobel Kimya Ödüllü Paul Boyer, Robert Lefkowitz, Nobel Fizik Ödüllü, Claude Cohen-Tannoudji ve Srge Haroche’in de aralarında olduğu bilim insanları tarafından imzalanan mektup, “supportprecisionagriculture. org” sitesinde yayımlandı.
GDO’lu ürünlerin güvenli olduğunun çok sayıda bilimsel çalışmada ispatlandığına dikkat çekildiği bildiride, şöyle denildi:
“Bu ürünler 2050’de ortaya çıkacak küresel açlığa karşı gıda üretimini ikiye katlamak için en iyi şansımız. Bizler bilim insanlarıyız. Bilimin mantığına sahibiz. Greenpeace’in yaptığının zarar verdiğini ve bilime karşı olduğunu görüyoruz.”
1984’te Filipinler’de geliştirilen “Altın pirinci” örnek gösteren bilim insanları, altın pirincin açlıkla mücadele açısından hayati önemde olduğunu vurguladı.
Nobel’li bilim insanları, pirincin genetiği değiştirilerek elde edilen altın pirincin Beta Karoten A vitamini açısından oldukça zengin olduğuna dikkat çekerek, bu pirinç sayesinde ülkede A vitamini eksikliği nedeniyle görme kaybına uğrayan 250 milyon çocuğun hastalığa yakalanmaktan kurtulduğunu bildirdi.
UNICEF’e verilerine göre her yıl 2 milyon çocuk önlenebilir hastalıklardan ve yetersiz beslenmeden dolayı yaşamını yitiriyor.
GIDAHATTI DERGİSİNİ ÜCRETSİZ İNDİRİN
(2)