Başbakan Binali Yıldırım, tarımsal teşviklerdeki kafa karışıklığını ortadan kaldıracak önemli bir değişikliğe gidileceğinin altını çizerek, teşviklerin yılda 2 dilimde verileceğini, böylelikle çiftçinin aldığı parayı derdine derman olacak şekilde değerlendirebileceğini söyledi.
Başbakan Yıldırım, Çankaya Köşkü’nde Bakanlar Kurulu üyeleriyle düzenlediği basın toplantısında ‘Ekonomik Müjdeler Paketi’ni açıkladı.
Basın toplantısına, vatandaşların Ramazan Bayramı’nı kutlayarak başlayan Yıldırım, söz konusu paketin yatırım yapana, işe başlayacaklara, tarım sektöründe faaliyet gösterenlere, esnafa, turizmciye, işçiye, emekliye ve gençlere yönelik olduğunu söyledi.
“Tarımsal teşvikleri anlamlı hale getireceğiz”
Toplantıda, ekonominin her alanında yapılacak devrim niteliğindeki köklü değişiklikler yapılacağını bildiren Yıldırım, tarım alanında yapılacak değişiklikleri de açıkladı. Yıldırım, tarımsal teşviklerdeki kafa karışıklığını ortadan kaldıracaklarının altını çizerek, teşviklerde verilen bu destekleri anlamlı hale getireceklerini söyledi.
Yıldırım, “Yılın içerisinde 2 dilimde vereceğiz. Bunlar Maliye’nin imkânları bakılacak. Hangi aylar ne zaman olacağına karar vereceğiz. 2 sefer destek vereceğiz yılda. Hiç değilse çiftçimiz, köydeki vatandaş, aldığı para da bir işini görsün, bir derdine derman olsun. Şimdi bir parça 1 ay alıyor, öbür parçayı öbür ay alıyor, onu değerlendiremiyor. Ondan fazlasını borçlanmış oluyor bir işine yaramıyor. Dolayısıyla destek daha anlamlı hale gelecek. Bu da önemli bir değişiklik.” ifadelerini kullandı.
Lisanslı depoculuk
Başbakan Yıldırım, sertifikalı ürün borsası konusunda yapılacaklara ilişkin açıklamayı Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik’in yapmasını istedi.
Çelik ise lisanslı depoculukta yasal düzenleme yapıldığını belirterek, “Lisanslı depoculuğa geçilecek ve bu şekilde ürün borsası kurulacak. Neticesinde de üreticilerimiz ürünlerini çok daha yüksek düzeyde değerlendirme imkânını elde etmiş olacaklar” dedi.
Yıldırım, “Demek ki arada aracı, tefeci azalacak. Direkt ürünü satın alacakla satacak bir şekilde buluşacak ve burada hem üretenin malı değer kazanacak hem de alan daha iyi değerlendirecek. İstediği zaman satacak. Yani borsada parasal işlemler gibi ürünler de geleceğe yönelik bir parasal araç gibi kullanılacak.” değerlendirmesinde bulundu.
GIDAHATTI DERGİSİNİ ÜCRETSİZ İNDİRİN
(2)