Tarım Gıda Yazarları ve Gazetecileri Derneği (TAGYAD) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Assiye Yıldırım, ithalatın et fiyatlarını düşürmediğini, aksine hayvancılığın büyük zarar gördüğünü bildirdi.
Bakanlar Kurulu tarafından 31 Aralık 2016 tarihine kadar sıfır gümrükle 400 bin baş besilik sığır ithalatı yetkisi verilen Et ve Süt Kurumu ESK, tek ihale ile 100 bin baş besilik sığır ithal edecek.
ESK’nın konuya ilişkin duyurusunda, ilk ithalatın Avrupa Birliği ve Güney Amerika ülkelerinden yapılacağı belirtilmişti. ESK tarafından son teklif verme tarihi 18 Temmuz 2016 olarak belirlenen ihale ile tek seferde 100 bin baş sığır ithalatıyla bir rekora da imza atılmış olacak.
ESK’nın ihaleye çıkmasının ardından et ithalatı konusunda bir tepki de, Tarım Gıda Yazarları ve Gazetecileri Derneği’nden (TAGYAD) geldi.
TAGYAD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Assiye Yıldırım, yazılı açıklamasında, “Et fiyatlarını düşüreceğiz” sloganı ile yıllardır ithalata dayalı bir hayvancılık politikası izlendiğini vurguladı. Yıldırım, şöyle devam etti:
İthalatla et fiyatları düşmüyor, yükseliyor
“Canlı hayvan ve et ithal ediyoruz, gerekçe, et fiyatlarını düşürmek! Ancak onca yıldır uygulanan bu politikanın sonucunda her seferinde düşen; hayvancılık sektörümüz ve çiftçimizin geliri olurken, yükselen ise ithalatçıların serveti, başka ülkelerin çiftçisinin geliri ve maalesef et fiyatları oluyor.
Peki, ne yapılması gerekiyor? Sorunun kaynağı belli; yüksek girdi maliyetleri! Yem fiyatları artıyor. Meralar talan edilmiş durumda. Tarım arazilerimizi koruyamıyoruz ve bu gidişle köyden kente göç sonucu köylerimiz boşalacak!
Hayvancılık sektörümüz bitecek!
Bir an önce ithalat eksenli yaklaşımdan vaz geçilip, üretimi arttırıcı, girdi maliyetlerini düşürücü tedbirler alınmak zorunda. Sürdürülebilir bir politika benimsenmezse, hayvancılık sektörümüz tamamen bitecek! Böylesine bir tablo ise sadece et fiyatlarını değil, deri sanayinden süt ürünlerine birçok sektörü etkiler. En büyük zararı da çiftçimiz görür.”
(1)