Uluslararası Standardizasyon Teşkilatı (ISO) Gıda Ürünleri Komitesi bünyesindeki Meyve, Sebze ve Ürünleri Alt Komitesi’nin Paris’teki toplantısında, Türkiye tarafından hazırlanan kapari, kızılcık, enginar ve kuşkonmaz standartları taslakları katılımcı ülke delegasyonlarına sunuldu.
Uluslararası Standardizasyon Teşkilatı (ISO) bünyesinde faaliyetlerini sürdüren ISO/TC 34 Gıda Ürünleri Komitesi’nin TC 34/CAG (Chairman’s Advisory Group-Başkanlık Danışma Grubu) ve yıllık planlı toplantısı, 6-8 Temmuz 2016 tarihlerinde Paris’te gerçekleştirildi.
Paris’teki toplantı kapsamında yapılan ISO/TC 34/SC 3 Meyve, Sebze ve Ürünleri Alt Komite Toplantısı’na Türk Standartları Enstitüsü (TSE) adına SC 3 Komite Sekreteri Dr. Servet Atayeter ile SC 3 Komite Başkanı Ankara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü ve Ankara Üniversitesi Gıda Güvenliği Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nevzat Artık katılım sağladı.
Bir sonraki toplantı İstanbul’da
Komitenin faaliyet alanları konusunda Sekretarya Raporu ve Stratejik Planı’nın sunumunun yapıldığı toplantıda ayrıca, Türkiye tarafından hazırlanan kapari, kızılcık, enginar ve kuşkonmaz standartlarının taslakları konusunda da katılımcı ülke delegasyonlarına bilgi sunuldu.
SC 3 Komite Başkanı Prof. Dr. Nevzat Artık, ISO/TC 34 Gıda Ürünleri Komitesi’ne bağlı SC 3 Meyve, Sebze ve Ürünleri Alt Komitesi’nin bir sonraki toplantısının bu yıl içinde Kasım veya Aralık ayında İstanbul’da gerçekleştirilmesinin planlandığını bildirdi.
ISO Deri Teknik Komitesi İstanbul’da toplandı
Öte yandan TSE’nin üyesi olduğu Uluslararası Standardizasyon Teşkilatı (ISO) bünyesinde standart hazırlama faaliyetlerini yürüten ISO/TC 120 Leather – Deri Teknik Komitesi ve alt komiteleriin 17. Toplantısı da, TSE ve Türkiye Deri Sanayicileri Derneği’nin ev sahipliğinde İstanbul’da gerçekleştirildi.
ISO üyesi ülkelerden 15 delegenin katılımıyla yapılan toplantıda, komitenin mevcut iş planının gözden geçirilerek komite üyelerinin görüşüne gönderilmesine karar verildi. Toplantıda ayrıca ana komite ve alt komitelerin devam eden standart hazırlık çalışmaları değerlendirildi.
Toplantıda ülkemizi temsil eden Deri Ayna Komite üyeleri, deri üretimi konusunda Türkiye ve dünyada farkındalığın artırılması amacıyla, ‘küçükbaş ve büyükbaş ham derilerin muhafazası’ ile ilgili iki uluslararası standart hazırlanması teklifinde bulundu.
Sekretarya hizmetlerini Hindistan Standart Kuruluşu’nun (BIS) yürüttüğü ISO/TC 120 Deri Teknik Komitesi’nin, aralarında Türkiye, Almanya, Amerika, Çin, İngiltere ve İspanya’nın da olduğu 26 tam üyesi, 30 gözlemci üyesi bulunuyor. Bugüne kadar ISO/TC 120 ve alt komiteleri çalışmaları sonucunda toplam 21 uluslararası standart yayınlandı. ISO/TC 120 ve alt komitelerinin bir sonraki toplantısı Şubat 2017 tarihinde Hindistan’da yapılacak.
(9)