AB Komisyonu’nun tarım ve gıda ticareti senelik raporuna göre Avrupa Birliği, tarım ve gıda ürünleri ihracatında tüm dünyada birinci sırada yer alıyor. Rapora göre AB’nin tarım ve gıda ürünleri ihracatı, toplam ihracatının %7’sini oluşturarak 2015 yılında 129 milyar avroya ulaştı.
Avrupa Birliği tarım ve gıda ürünleri ticaret fazlası 16 milyar avro olarak kaydedildi. Tüm tarım sektöründe üretim ise 2015 yılı rakamlarına göre 410 milyar avro olarak belirlendi. Avrupa Birliği’nde tarım, gıda ve içecek sektöründe istihdam edilen kişiler toplam istihdamın %7,5’ine karşılık geliyor.
Rusya yaptırımları ve tüm dünyada tarım ürünleri fiyatlarının düşük seyrediyor olması nedeniyle bazı üye ülkelerde tarım sektöründe yaşanan zorluklar olmasına rağmen, genel olarak tarım ürünleri ticaretinin 2015 yılı içerisinde olumlu bir yön çizdiği görülüyor.
ABD, Çin, İsviçre, Rusya ve Japonya öne çıkan pazarlar
AB’nin tarım ürünleri ihracatında öne çıkan pazarlar arasında ABD, Çin, İsviçre, Rusya ve Japonya yer alıyor. 2015 yılı içerisinde sağlık ve bitki sağlığı gerekçe gösterilerek uygulanmakta olan yasakların kalkması ve AB ve Fas arasında olduğu gibi AB coğrafi işaretlemelerinin tanınmasına yönelik anlaşmalar sayesinde AB ürünleri ihracatında yeni atılımlar gerçekleşmişti.
Avrupa Birliği tarım ve gıda ürünleri ihracatında dünya birinciliğini 2013 yılında ABD’nin elinden almıştı.
AB’nin tarım ürünleri ihracatında şarap, tahıllar, et, zeytinyağı, süt ürünleri, makarna, bebek yiyecekleri ve diğer işlenmiş ürünler ilk sıralarda yer alıyor.
İhracatta en büyük kâr, şarap ve ispirtolu içkilerden geliyor. Rusya yaptırımlarından en fazla etkilenen sektörler arasında süt ürünleri, meyve ve sebze sektörü bulunmakta.
Tarım ve Kırsal Kalkınma Komiseri Phil Hogan, raporu yorumladı
AB Tarım ve Kırsal Kalkınma Komiseri Phil Hogan, raporla ilgili şu yorumları yaptı: “Ticaret performansımız, AB tarım ve gıda sektörü açısından oldukça iyi. Yüksek üretim standardımız ve kaliteli gıda ve içecek üretme kararlılığımız, küresel talebi sürmememizi sağlıyor. Bu fırsatları elde etmek için, yüksek bir küresel promosyon bütçesi ve yeni ticaret fırsatları gibi önemli kaynakları doğru bir şekilde yönlendirdik. Önümüzdeki aylarda, Avrupalı çiftçilerin ve tarım ve gıda işletmelerinin ihracatının artmaya devam etmesini ve Komisyon’un onları her aşamada desteklemesini ümit ediyorum. Her 100.000 avroluk ihracat, ortalamada 1 işi destekliyor. Bu nedenle, AB’nin tarım ve gıda ihracatı performansı istihdam ve kırsal bölgelerdeki büyüme için faydalı.”
Avrupa Birliği ve Türkiye
Rapora göre Avrupa Birliği, başlıca tarım ve gıda ithalatını Brezilya, ABD, Arjantin, Çin ve Türkiye’den tedarik ediyor. AB’nin 1 milyar avronun üzerinde ithalat yaptığı yerler arasında, 2015 yılındaki en çok artış %21 ile Türkiye’de ve %20 ile Vietnam’da gerçekleşti.
Rusya’nın bir numaralı gıda ve içecek tedarikçisi olan Avrupa Birliği, bu alandaki payını kaybetse de yerini başka bir ülkeye kaptırmadı.
2013 yılında Rusya’nın gıda ve içecek tedarikinin %38’ini sağlayan AB, 2015 yılında payının bir kısmını kaybetti ve %24’te kaldı. AB’nin arkasından Beyaz Rusya (%12), Çin (%10) ve Türkiye (%5,5) geliyor.
(4)