Milli Güvenlik Kurulu toplandı. Ekonominin başındaki isimlerden piyasaları rahatlatacak açıklamalar birbiri ardına geldi. Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, 15 Temmuz darbe girişimi sonrası, finansal piyasalarda etkin işleyişi sağlayabilmek için yatırımcılara mesaj verdi ve “Alınacak kararlar piyasa dostu olacak” dedi. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ise kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s’in Türkiye’yi izlemeye almasının normal olduğunu ancak olumsuz bir gelişme beklemediğini söyledi. Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Cemil Ertem MGK kararlarının, piyasalara dolaylı ya da doğrudan kısıt getirecek bir perspektif içermediğini kaydetti.
Mehmet Şimşek, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, “Alınacak kararlar piyasa dostu olacak, yapısal reformlar önceliklendirilecek. Hedef kalıcı bir şekilde ihanet şebekesinin çökertilmesidir” dedi.
Şimşek, bir önceki Twitter mesajında ise “Spekülatörlere iki basit mesajım var: Türkiye sağlam makroekonomik politikaları uygulamaya devam edecek ve sermaye kontrolleri söz konusu değil” ifadelerine yer vermişti.
Yatırım teşviki ve desteği
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s’in Türkiye’yi izlemeye almasının normal olduğunu ancak olumsuz bir gelişme beklemediğini belirterek, “Ekonomimizi çok daha hızlı şekilde toparlayacağız. Kısa sürede yatırım teşvikte ve desteklerde tarihimiz boyunca alınmış en önemli kararları konuşuyor olacağız” dedi.
Ertem: Ekonominin ne kadar güvenli olduğunu göstereceğiz
Cemil Ertem, bugün alınacak Milli Güvenlik Kurulu (MGK) kararlarına dikkat çekerek, piyasalara dolaylı ya da doğrudan kısıt getirecek bir perspektif içermediğini ifade etti. Ertem, “Tam aksine darbeciler ile ülkemize yönelen antidemokratik saldırı ile mücadeleyi içeren önlemler olacaktır” diye konuştu.
Türkiye’nin büyümesinde iki önemli konu bulunduğunu, bu konulardan ilkinin Türk finansal sisteminin yurt dışından sorunsuz borçlanması olduğunu belirten Ertem, şu anda sorunsuz bir şekilde borçlanma yapıldığına dikkati çekti.
Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Ertem, Moody’s’in Türkiye açıklamalarına ilişkin olarak da, şunları kaydetti:
“Moody’s, Türkiye’deki risklerin iki yıldır sürdüğünü söylüyor. 2 yılki risk, final olan darbe girişiminin riskleridir.
Türkiye, Batı ülkeler de dahil olmak üzere bütün ülkelerden daha güvenli olma yolunda ilerleme adına hızlı adımlar atacaktır. Demokratikleşme reformlarını çok hızlı yapacağız. Makro ekonomik iyileştirmeleri çok daha hızlı yapacağız.
Bütün dünya kamuoyuna Türkiye ekonomisinin ne kadar güvenli olduğunu somut ekonomik verilerle ispat edeceğiz, göstereceğiz. Bu konuda tüm dünyanın ikna olduğunu çok yakında herkes görecek. Burada eğer iktisat bilimi varsa Türkiye’nin yarınının açık olduğunu bütün dünya görecek.”
(1)