Uluslararası Hububat Konseyi (IGC) dünya soya üretiminin 2016/17 sezonunda, geçen sezondan 8 milyon ton yüksek olarak 320 milyon ton düzeyinde gerçekleşeceği öngörüsünde bulundu.
Okan Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. M. Hikmet Boyacıoğlu, Uluslararası Hububat Konseyi’nin (IGC), 1 Temmuz 2016 tarihli Dünya Soya Durumu 2016/17 Sezonu Görünümü Raporu’nu açıkladı.
IGC; dünya soya üretimi, tüketimi, ticareti ve stoklarına ilişkin son raporunda, 2015/16 sezonu sonunda 312 milyon ton miktarda gerçekleşeceğini tahmin ettiği dünya soya fasulyesi üretiminin, Temmuz 2016/Haziran 2017 döneminde, Mayıs ayındaki öngörüsünden değişmeden, ancak 2015/16 sezonundan 8 milyon ton yüksek, 320 milyon ton düzeyinde gerçekleşmesini beklediğini bildirdi.
Uluslararası Hububat Konseyi; 2015/16 sezonu sonunda 317 milyon ton miktarda gerçekleşeceğini tahmin ettiği dünya soya fasulyesi tüketiminin de, 2016/17 döneminde, son öngörüsünden 1 milyon ton düşük, ancak 2015/16 sezonundan 7 milyon ton yüksek, 324 milyon ton düzeyinde olmasını bekliyor.
Konsey; 2015/16 sezonu sonunda 130 milyon ton miktarda gerçekleşeceğini tahmin ettiği dünya soya fasulyesi ticaretinin ise 2016/17 döneminde, son öngörüsünden değişmeden ancak 2015/16 sezonundan 3 milyon ton yüksek, 133 milyon ton düzeyinde gerçekleşeceğini öngörüyor.
IGC; 2015/16 sezonu sonunda 33 milyon ton miktarda gerçekleşeceğini tahmin ettiği dünya dönem sonu soya fasulyesi stoklarının, 2016/17 döneminde, son öngörüsünden 1 milyon ton ve 2015/16 sezonundan 5 milyon ton düşük, 28 milyon ton düzeyinde gerçekleşmesi öngörüsünde bulundu.
Başlıca ihracatçılar AB, ABD, Arjantin, Avustralya, Kanada, Kazakistan, Rusya ve Ukrayna’nın 2015/16 sezonu sonunda 16 milyon ton miktarda gerçekleşeceği tahmini yapılan dünya dönem sonu soya fasulyesi stoklarının, 2016/17 döneminde, IGC’nin son öngörüsünden 1 milyon ton ve 2015/16 sezonundan 3 milyon ton düşük, 13 milyon ton düzeyinde gerçekleşeceği öngörülüyor.
(40)