Gıda israfı tüm dünyada önemli bir sorun. İngiltere’de her yıl, sadece evlerden 7 milyon ton yiyecek ve içecek çöpe atılarak israf ediliyor. Kalan yemeklerinizi dondurup tüketeceğiniz zaman ısıtarak israfı azaltabilirsiniz.
Gıda Standartları Kurumu (FSA) tarafından yürütülen bir araştırmaya göre, gıdaları dondurma ve buzdolabına koyma konusundaki yanlış fikirler nedeniyle çok fazla gıda çöpe gidiyor. Araştırma kapsamında görüşülen tüketiciler, satın alınan gıdaların yalnızca satın alındığı gün dondurulması gerektiğine, etin pişme sonrasında dondurulmaması gerektiğine ve bazı gıdaların buzluğa koyulduktan sonra tüketim için güvenli olmadığına inandığını aktardı.
Bireşik Krallık’ın gıda güvenliği ve gıda hijyeninden sorumlu kuruluşu olan Gıda Standartları Kurumu, her yıl evlerden atılan gıda ve içecek miktarının 7 milyon ton olduğunu söyledi.
İngiltere’de bir hane halkı, her hafta 6 öğüne denk gelen miktarda yemeği çöpe atıyor. Bu hem kişisel bütçeye hem de çevreye zarar veriyor.
Birçok insan ekmek, meyve, sebze ve kalan öğünleri çöpe atıyor. Teknolojik cihazlardaki pause (durakla) tuşu gibi işlev gören dondurma işlemi, gezegeni korumak için yapılabilecek şeylerden yalnızca bir tanesi.
Ancak gıdaların dondurucuya atılması ve ısıtılması, buzdolabına koyulan gıdaların mikrodalgada ısıtılması kadar basit bir iş değil. Kalan gıdaların dondurulması ve ısıtılması, bilinçli bir şekilde yapılmalı.
Dondurucunuzu azami şekilde kullanmak ve gıdaların nasıl doğru şekilde saklanacağını öğrenmek, gıdaların tadını korumasını ve çok daha uzun süre dayanmasını sağlayacak.
Gıdaların güvenli bir şekilde tekrar ısıtılması
Gıdaları tekrar ısıtmak iyi bir fikir. Ancak hiçbir şeye dikkat etmeden, yalnızca yemeği mikrodalgaya atmak yeterli değil. Yemeğinizin bozulmaması için hazırlık aşamalarının tamamında özen göstermek ve belli detaylara dikkat etmek gerekiyor.
Şunları yaptığınıza emin olun:
- Pişen yemeği zaman kaybetmeden soğutun
- Uygun bir şekilde muhafaza edin
- Doğru şekilde dondurun
- Yemeği tamamıyla ısıtın
Yemeğinizi pişirdikten sonra soğutun
Gıdaları derin olmayan tabaklara alın ve küçük porsiyonlara ayırın. Çorba ve sulu yemeklere buz ekleyebilir, yemekleri daha hızlı soğutmak için ısıyı ileten metal kaplar kullanabilirsiniz.
Yemek soğuduktan sonra buzdolabına kaldırabilirsiniz.
Gıdaları buzdolabında saklarken nelere dikkat etmek gerekiyor?
Gıdaları buzdolabında 5 °C’den düşük sıcaklıklarda saklamak bakterilerin çoğalmasını sınırlandırıyor.
Buzdolabınızın 5 °C’nin altında olduğunu kontrol edin, gıdaları hava almayan bir kapta tutun, kalan yemekleri buzdolabında en çok 2 gün saklayın, buzdolabının soğuma işlevinin sağlıklı bir şekilde çalışabilmesi için, buzdolabını aşırı doldurmayın.
Dondurucunuzu akıllıca kullanın
Birçok gıda güvenli bir şekilde dondurulabiliyor.
Gıdaları dondurmadan önce kapalı kaplara koyun. Hatırlamayı kolaylaştırmak için ‘pişmiş’, ‘pişmemiş’ gibi etiketler kullanabilir, yemeğin pişme tarihini yazabilirsiniz.
Eti 2-3 ay, tavuk parçalarını 4 ay, çorba ve sulu yemekleri 2-3 ay, ekmek ve kekleri ise 3 aya kadar dondurucuda saklamak tavsiye ediliyor.
Gıdaları tekrar ısıtmak
Donmuş gıdaları buzdolabında güvenle çözebilirsiniz. 2,5 kg ve daha az miktardaki yemekler 24 saat içinde çözünür. Isıtmak için, yemeğin türüne göre tava, fırın, tencere veya mikrodalga kullanabilirsiniz.
(27)