Uzmanlara göre, yeryüzü gözlem uydularından elde edilen iklim verilerinin NASA tarafından Batı Afrika ülkelerine aktarılması, iklim değişiminden kötü etkilenen bölgede tarım verimini arttırarak gıda güvencesi sağlamak için önemli bir katkı yapabilir.
NASA, geçtiğimiz hafta Nijer ülkesinin başkenti Niamey’de bir bağlantı merkezini faaliyete geçirdi. SERVIR projesinin yöneticisi Dan Irwin’e göre merkezin amacı, gıda güvencesini arttırmak ve doğal felaketleri daha iyi yönetmek için uzaydan yapılan gözlemleri kullanmak.
SERVIR projesinin ismi, İspanyolca’da hizmet etmek anlamına gelen ‘servir’ kelimesinden esinlenerek belirlendi.
Burkina Faso, Gana, Senegal ve Nijer ülkelerini kapsayan ve dünya çapındaki 4 bölgesel bağlantı merkezinden biri olan projenin finansmanı, ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) ve ABD Uluslararası Kalkınma Ajansı (USAID) tarafından sağlanıyor.
SERVIR’ın vizyonunu “köyü uzaya bağlamak” olarak ifade eden Irwin, talep tarafından yönlendirilecek bir model oluşturulduğunu aktardı.
2 yıl önce bölgede bir araştırma yapan NASA, ülke yönetimlerinin iyi verilere sahip olmadığını veya sahip olunan verileri kullanmadığını tespit etti.
Sahel Kuşağı gıda güvencesi tehdidi altında
İklim değişimi konusunda dünyanın en hassas bölgelerinden biri olan Sahel Kuşağı, Sahra’nın güneyinde bulunan ve kuraklığın daha az olduğu Sudan bölgesine geçişi oluşturuyor.
Bu bölgede artan sıcaklık ve dengesiz yağışlar çiftçileri kasıp kavuruyor, gıda üretimini aksatıyor, zaten yaygın olan açlık ve kötü beslenmeyi arttırıyor.
Birleşmiş Milletler (BM) Dünya Gıda Programı (WFP) analisti Matthieu Tockert, şunları söyledi: “Sahel bölgesinde geçim kaynakları, birkaç tarım ürününe bağlı. Bunlar darı ve sorgum. Bu bitkilerin yetişmesi için yağış gerektiğinden, hava durumuna ve yağışlara yönelik doğru tahminler çok önemli.”
Geleneksel hava tahmini yöntemleri artık işe yaramıyor
Senegal’deki çiftçiler, hava durumunu tahmin etmeye yönelik geleneksel yöntemlerin artık işe yaramadığını ifade ediyor. Geçtiğimiz ay ülkenin havacılık ve meteoroloji kuruluşu tarafından hayata geçirilen bir program, çiftçilere mesaj göndererek bu sorunu çözmeyi hedefliyor.
USAID Batı Afrika bölgesel ofisinin direktörü Alex Deprez, “Batı Afrika’da, mevcut bilim ve teknolojinin gelişim çözümlerine bağlanması yönünde acil bir ihtiyaç var” şeklinde konuştu.
Doğu Afrika’da, SERVIR projesindeki bilim insanları, akarsu ve nehirlerdeki suyu takip etmek ve kuraklık veya sel gibi durumların ne zaman ve nerede ortaya çıkacağını tahmin etmek için bir sistem oluşturdu ve hangi bölgelerin verimli olduğunu, hangi bölgelerde erozyon riski olduğunu gösteren bir harita hazırladı.
(23)