Vergi ve sosyal güvenlik prim borçları ile gümrük vergilerinin yeniden yapılandırılmasına olanak sağlayacak yasa teklifi, AK Parti Grup Başkanvekillerinin imzasıyla TBMM Başkanlığına sunuldu.
Vergi ve prim borcu bulunan 13 milyon kişinin 90 milyar lirası vergi, 72 milyar lirası da prim borçları olmak üzere toplamda 162 milyar liralık borcunu ve varlık barışını da kapsayan yasa teklifine göre borçların asılları ödenecek. Verginin peşin ödenmesi halinde şimdiye kadar işlemiş ceza ve faizlerin yaklaşık %72’si silinecek. Taksitle ödemede de %43 oranında avantaj sağlanacak.
Hangi borçlar kapsamda?
Trafik cezaları, üst kurullar tarafından verilenler de dahil tüm idari para cezaları, motorlu taşıtlar vergisi ve emlak vergisi de dahil olmak üzere 30 Haziran 2016 tarihine kadar olan vergi borçları, prim ve gümrük vergileri yeniden yapılandırılabilecek. Ancak 2016 yılı için tahakkuk eden ve Temmuz ayında ödenmesi gereken Motorlu Taşıtlar Vergisi’nin ikinci taksiti kapsam dışında kalacak. Çalışan emeklilerin ödemesi gereken sosyal güvenlik destek primi ile cezaları da kapsama alındı.
Gecikme faizi ve peşin ödeme
Yapılandırmada borçların asılları tahsil edilecek. Peşin ödeme yapıldığı takdirde gecikme cezası tutarının yarısı silinecek. Gecikme faizi yerine ise ÜFE esas alınarak güncelleme yapılacak.
Kaç taksit yapılacak?
Teklife göre borçlar; 6, 9, 12 ve 18 taksitte ödenebilecek. 6 taksit için 1.08, 9 taksit için 1.12, 12 taksit için 1.16 ve 18 taksiti için de 1.24 katsayı uygulanacak. İl özel idareleri, belediyeler, Spor Genel Müdürlüğü, Türkiye Futbol Federasyonu ve özerk spor federasyonlarına tescil edilmiş olan ve Türkiye’de sportif alanda faaliyette bulunan spor kulüpleri ikişer aylık dönemler halinde azami 36 eşit taksitte borçlarını ödeyebilecekler.
Varlık Barışı’na gemi ve yatlar da dahil
Yurt dışındaki varlıkların yanı sıra yurt içindeki varlıklar için de barış yapılacak. Özellikle yastıkaltı varlık düzenleme ile ekonomiye kazandırılacak. Türkiye’de bulunan ancak kayıtlarda yer almayan para, altın, döviz, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçlarını 31 Aralık 2016 tarihine kadar kayda geçirenler vergi ödemek zorunda kalmayacak, incelemeye dahil olamayacak.
Yurt dışındaki varlıkların kapsamına yabancı bayraklı gemi ve yatlar da dahil edildi. Yurt dışında bulunan para, altın, döviz, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçları ile her türlü gemi, yat ve diğer su araçları, 31 Aralık 2016 tarihine kadar Türkiye’ye getirilebilecek. Bunlar için vergi alınmayacak.
Matrah artırımı
Gelir ve kurumlar vergisi mükellefleri vermiş oldukları yıllık beyannamelerinde vergiye tabi matrahlarını 2011 için %35, 2012 yılı için %30, 2013 için %25, 2014 için %20 ve 2015 yılı için de %15 oranından az olmamak üzere artırabilecekler.
2014 yılında çıkartılan borçların yeniden yapılandırılması hakkından yararlanan kişiler, kalan borçları için isterlerse yeni yasadan yararlanabilecekler.
Kasa ve stok affı
İşletmelere yeni bir stok ve kasa affı gelecek. İşletmelerinde bulunmayan kasa mevcutları ve ortaklara verdikleri borçlar ile ortaklardan alacakları arasındaki farklar düzeltilecek. Ortaya çıkan fark için %3 oranında vergi ödenmesi yeterli olacak.
Vergi incelemesi yok
Borcunu yapılandıran Motorlu Taşıtlar Vergisi mükellefleri araçlarının muayenesini yaptırabilecekler. Vergi borcunu yapılandıran, beyanname veren, matrah artıran mükelleflere geriye dönük 5 yıl boyunca vergi incelemesi yapılmayacak, ceza kesilmeyecek.
50 milyar TL bekleniyor
Bir takvim yılında iki taksit ödemeyenin yapılandırma hakkı kaybolacak. Düzenleme sayesinde devletin kasasına 50 milyar lira civarında kaynak girmesi bekleniyor.
(4)