Şiddetli bahar yağmurlarının verdiği zararın tahminlerin üzerinde olması nedeniyle, Avrupa’daki yumuşak buğday üretimi tahminlerinde keskin bir düşüş yaşandı.
Analiz uzmanları, Fransa’daki üretimin son 13 yılın en düşük seviyesinde kalacağını tahmin ediyor.
Tarım alanında danışmanlık hizmeti sunan ODA Groupe firması, Avrupa’nın en büyük buğday üreticisi ve ihracatçısı olan Fransa’nın 2016 hasadının 30 milyon tonun altında kalmasını bekliyor. Geçtiğimiz hafta yapılan 32 milyon tonluk tahmini ve 6 Temmuz’da yapılan 35 milyon tonluk tahmini hatırlatan ODA Groupe başkanı Renaud de Kerpoisso, tahminlerde keskin bir düşüş yaşandığını ortaya koydu.
Son 13 yılın en düşük yumuşak buğday üretimi
ODA Groupe tarafından yapılan son tahmin, Fransa’da 2003 yılından bu yana yapılacak en düşük yumuşak buğday üretimi anlamına geliyor.
2015 yılındaki hasadın 41 milyon ton civarında olduğu hatırlanırsa, düşüşün ciddiyeti daha anlaşılabilir.
“Bazı bölgelerdeki durum beklenenden bile daha kötü” ifadelerini kullanan Renaud de Kerpoisson, Fransa’nın kuzeyindeki önemli üretim bölgelerinde hasadın daha yeni başlaması nedeniyle mevcut tahminlerin nihai olmadığını vurguladı.
Fransa’nın kuzeyindeki üretim bölgeleri, yoğun yağışlar ve yetersiz güneşten olumsuz etkilendi.
Fransız tarım danışmanlığı firması Agritel, 32 milyon tonun altında kalacak bir üretimi esas aldıklarını, ancak bu rakamın daha da düşebileceğini açıkladı. Agritel’in 20-24 Haziran tarihinde yaptığı önceki tahmin, 37,26 milyon tondu.
Agritel analisti Sebastien Poncelet, “geride bıraktığımız ay boyunca, durum gittikçe kötüleşti. Hasadın 30 milyon tonun altına düşmesi bizi şaşırtmayacak” şeklinde konuştu.
Üretim miktarının yanında, ürün kalitesi konusu da endişeye neden oluyor. Özellikle özgül ağırlık olarak tanımlanan ve ihracat piyasası için önemli bir kriter olan nitelik, bu endişenin esas nedenlerinden.
Geç gelen yağmurlar
Almanya piyasası da yağmurun verdiği hasar nedeniyle endişeli.
Bir analiz uzmanı, “mevsim sonunda görülen yağış, buğday için iyi değil. Haziran ve Temmuz ayında tekrarlayan yağışlardan sonra, protein kaybı olabileceği yönünde endişeler var. Ancak resmin bütünü halen net değil” dedi.
Geç yağışlar, Avrupa’nın en büyük 4. üreticisi olan Polonya’da da endişeye neden oldu. Tarım sektöründe araştırma ve bilgi sağlayan Sparks Polska firmasının analiz uzmanı Wojtek Sabaranski, Polonya’nın 2015 yılındaki üretime kıyasla %10 kayıpla 10,7 milyon ton üretim yapacağını aktardı.
(5)