Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, et ve et ürünleri, süt ve süt ürünleri ile balık ve su ürünlerinin perakende işletmeleri tarafından 50 kilometrelik yarıçap içinde satışını yönetmelik ile düzenledi.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından gıda işletmelerindeki yerel, marjinal ve sınırlı faaliyetlere ilişkin hususların belirlenmesi amacıyla hazırladığı Gıda İşletmelerinde Yerel, Marjinal ve Sınırlı Faaliyetlerin Düzenlenmesine Dair Yönetmelik, 26 Temmuz’da Resmi Gazete’de yayımlandı.
Yönetmelik, son tüketicinin yanı sıra bir başka perakendeciye et ve et ürünlerinden çiğ et ve kıyma, süt ve süt ürünleri kapsamındaki çiğ süt, içme sütü, kolostrum, kolostrum bazlı ürünler, çiğ krema ve kaymak dışındaki süt ve süt ürünleri ile bütün halindeki balık ve su ürünlerini arz eden perakende gıda işletmesini kapsıyor. Yönetmelik hükümlerinde belirtilmeyen hayvansal gıdalar ve hazır ambalajlı olarak tedarik edilerek ambalajı bozulmadan arz edilen hayvansal gıdalar kapsam dışında tutuldu.
5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu’nun ilgili maddelerine dayanılarak hazırlanan yönetmelikte; “Marjinal: Perakendecinin başka bir perakendeciye arz edebileceği hayvansal gıdanın günlük, haftalık veya yıllık olarak belirlenmiş maksimum miktarını, Sınırlı: Hayvansal gıdayı arz eden ve/veya tedarik eden, belirlenmiş perakende işletme tipini ve/veya hayvansal gıdayı, Yerel: Hayvansal gıdanın arz edilebileceği coğrafi olarak sınırlandırılmış alanı” olarak tanımlandı.
Yönetmelik kapsamında yer alan hayvansal gıdaların, perakendeci tarafından son tüketiciye satışının yanı sıra başka bir gıda işletmesine arzı, bu gıda işletmesinin de sadece son tüketiciye satış yapan perakendeci olması şartıyla, Yönetmelikte belirlenen yerel, marjinal ve sınırlı faaliyetlere ilişkin gerekliliklere uygun olarak yapılacak.
Hayvansal gıdanın perakendeci tarafından başka bir perakendeciye arzında, perakendecinin bu arzının yerel, marjinal ve sınırlı faaliyetler içerisinde kalması şartıyla, işletmesi kayıt kapsamındaki gıda işletmesi olarak değerlendirilecek.
Gıda işletmecisi yerel, marjinal ve sınırlı faaliyetler kapsamında tedarik ettiği gıdayı sadece son tüketiciye arz edebilecek, son tüketiciye satış amacıyla işleyebilecek, muameleye tabi tutabilecek ve/veya depolayabilecek.
Bütün gereklilikler karşılanacak
Hayvansal gıdanın, perakendeci tarafından başka bir perakendeciye arz edilebilmesi için “yerel”, “marjinal” ve “sınırlı” olarak tanımlanan faaliyetler için getirilen gerekliliklerin tamamını karşılaması gerekecek. Yetkili merci; yerel, marjinal ve sınırlı faaliyet kapsamındaki perakendecilerin listesini oluşturacak ve bu listeleri güncel tutacak.
Yerel, marjinal ve sınırlı faaliyette bulunmak isteyen perakendeci, yetkili mercie işletme kayıt numarası, yerel, marjinal ve sınırlı faaliyet kapsamında arz edilecek hayvansal gıda ile yerel, marjinal ve sınırlı faaliyet için belirlenen gerekliliklere uyacağına dair taahhütnameye ilişkin bilgilerin yer aldığı dilekçe ile başvuracak.
Et ve et ürünleri için özel hükümler
Et ve et ürünleri için yerel faaliyet; perakende işletmenin bulunduğu nokta merkez kabul edilerek 50 kilometrelik yarıçap içerisinde kalan alanda yapılacak.
Et ve et ürünleri için marjinal faaliyet; perakendecinin diğer perakendeciye yapabileceği toplam arz, haftalık olarak 2.500 kilogramı geçemeyecek.
Et ve et ürünleri için sınırlı faaliyette; çiğ et ve kıyma, sadece kasaplar tarafından diğer perakendecilere arz edilebilecek. Hazırlanmış et karışımları ve et ürünleri arz edilemeyecek.
Süt ve süt ürünleri için özel hükümler
Süt ve süt ürünleri için yerel faaliyet, perakende işletmenin bulunduğu nokta merkez kabul edilerek 50 kilometrelik yarıçap içerisinde kalan alanda yapılacak.
Süt ve süt ürünleri için marjinal faaliyet, perakendecinin diğer perakendeciye yapabileceği toplam arz haftalık olarak 500 kilogramı geçemeyecek.
Süt ve süt ürünleri için sınırlı faaliyette; çiğ süt, içme sütü, kolostrum, kolostrum bazlı ürünler, çiğ krema ve kaymak dışındaki süt ve süt ürünleri, perakendeciler tarafından diğer perakendecilere arz edilebilecek.
Balıkçılık ürünleri için özel hükümler
Balıkçılık ürünleri için yerel faaliyet, perakende işletmenin bulunduğu nokta merkez kabul edilerek 50 kilometrelik yarıçap içerisinde kalan alanda yapılacak.
Balıkçılık ürünleri için marjinal faaliyet, perakendecinin diğer perakendeciye yapabileceği toplam arz, haftalık olarak 500 kilogramı geçemeyecek.
Balıkçılık ürünleri için sınırlı faaliyette, sadece bütün halindeki balıkçılık ürünleri, sadece balık satış yerleri tarafından diğer perakendecilere arz edilecek.
Yönetmelikte belirtilen marjinal faaliyetlerin birden fazlasını yapan perakendecinin, bu faaliyet kapsamındaki toplam arzı, belirlenen miktarları geçmemek üzere toplamda haftalık olarak 2.500 kilogramı geçemeyecek.
Yerel, marjinal ve sınırlı faaliyete ilişkin hükümler içeren yönetmeliğin yayımlanması ile birlikte gerek kalmayan Gıda İşletmelerinde Yerel, Marjinal ve Sınırlı Faaliyetlerin Düzenlenmesine Dair Tebliğ (Tebliğ No: 2014/52) de, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından Resmi Gazete’de yayımlanan Tebliğ ile yürürlükten kaldırıldı.
Gıda işletmeleri modernizasyonuna süre uzatımı
Gıda İşletmelerinin Kayıt ve Onay İşlemlerine Dair Yönetmelik’te yapılan değişiklikle de, “Yerel, marjinal ve sınırlı faaliyete ilişkin usul ve esaslar tebliğ ile düzenlenir.” hükmü yürürlükten kaldırıldı.
17/12/2011 tarihinden önce çalışma izin belgesi, çalışma izni ve gıda sicili belgesi veya bu belgelere eşdeğer belge alarak faaliyet gösteren onaya tabi gıda işletmelerin yatırımlarını tamamlamaları; Süt kayıt sistemine kaydedilen, ancak onay belgesi alamayan süt toplama merkezlerine onay belgesi almaları için 1/7/2016 tarihine kadar tanınan süre de, 1/1/2017 olarak değiştirildi. Söz konusu Yönetmelik, 1/7/2016 tarihinden geçerli olmak üzere yayımı tarihinde yürürlüğe girdi.
(14)